Στα άδυτα της Χρυσής Αυγής

{loadposition ba_textlink}

Σοκ προκαλεί το εκτενές ρεπορτάζ του Αμερικανού δημοσιογράφου Αλεξάντερ Κλαπ στο βρετανικό περιοδικό «London Review of Books» και στο οποίο (μέσα σε συνολικά 3.745 λέξεις) περιγράφει τον τρόπο δράσης της «Χρυσής Αυγής».

Ο Κλάπ σκιαγραφεί το προφίλ της οργάνωσης και των μελών της καταγράφοντας ένα οδοιπορικό που ξεκινάει από τα τάγματα εφόδου που εφορμούν κατά των μεταναστών σε επιθέσεις τις οποίες οι ίδιοι ονομάζουν «κρυπτείες» και καταλήγει στην στιγμή που η πραγματική του ταυτότητά γίνεται πλέον γνωστή στους χρυσαυγίτες.

«Τον Ιούλιο πήγα στο γραφείο της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά για να δηλώσω συμμετοχή για τις εκδηλώσεις στις Θερμοπύλες. Ρώτησαν το όνομά μου – τους έδωσα ένα ψεύτικο – και μετά, απροσδόκητα, το διαβατήριό μου. Υποστήριξα ότι δεν το είχα. Το βρήκαν όταν έψαξαν την τσάντα μου. Κατά τη διάρκεια της διάλεξης για τον Λεωνίδα, είδα τον επικεφαλής του γραφείου να γκουγκλάρει μανιωδώς στο κλειστό πίσω γραφείο. Κάποια μέλη της οργάνωσης πήγαν εκεί μαζί του. Κάτι συζητούσαν έντονα. Ο ομιλητής ολοκλήρωσε βιαστικά την υπόλοιπη ομιλία του για τον Ηρόδοτο. Μετά είδα τον επικεφαλής να σηκώνει το τηλέφωνο. Άρπαξα την τσάντα μου, προσπέρασα βιαστικά τους στρατιώτες, κατέβηκα γρήγορα τη σκάλα και βρήκα στο δρόμο. Πήρα τρία διαφορετικά ταξί για το σπίτι μου. Από τότε δεν έχω επιστρέψει».

Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνει ο Αλεξάντερ Κλαπ το ρεπορτάζ του και στο οποίο περιγράφει αναλυτικά τα όσα βίωσε επι έξι ολόκληρες εβδομάδες στις τοπικές οργανώσεις της Καλαμάτας, της Σαλαμίνας και του Πειραιά.

«Τα γραφεία της οργάνωσης βρίσκονται σε ήσυχες γειτονιές μεγάλων πόλεων της Ελλάδας. Μεγάλες ελληνικές σημαίες δίπλα στα μαυροκόκκινα λάβαρα της οργάνωσης. Στην Καλαμάτα, σε κεντρικό δωμάτιο των γραφείων, βρίσκεται ένας χάρτης της Μεγάλης Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει την Κύπρο και τη Νότια Αλβανία» γράφει.

Ο ναζιστικές σβάστικες, βρίσκονται παντού. Αλλά τα στελέχη της οργάνωσης τις χαρακτηρίζουν στα εμβρόντητα νέα μέλη «αρχαιοελληνικούς μαιάνδρους», γράφει.

Κατά τη διάρκεια της κατήχησης στα φασιστικά ιδεώδη τα στελέχη είναι όλα ντυμένα στα μαύρα, απαγορεύονται τα σανδάλια και τα σορτς. Περίπου μια στους τέσσερις είναι γυναίκες. Έχει δει και παιδιά σε δύο περιπτώσεις: τρεις έφηβες στην Αθήνα και μια οικογένεια πέντε ατόμων στο Γύθειο. Οι άνδρες είναι γεροδεμένοι, εύσωμοι και όλοι φροντίζουν να γυμνάζονται στις επικαλούμενες «αθλοπαιδιές» της οργάνωσης».

Στο Γύθειο, πίνακες του Αδόλφου Χίτλερ βρίσκονται σε όλους τους χώρους των γραφείων και όπως σημειώνει ο Κλαπ στο ρεπορτάζ του παρακολούθησε αρκετές από αυτές τις νεοναζιστικές κατηχήσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας. «Οι συνεδριάσεις» αναφέρει ο δημοσιογράφος «διαρκούν περίπου δύο ώρες, με ηχητική υπόκρουση το συγκρότημα χέβι μέταλ του Γερμενή και ηχογραφημένες ομιλίες του αρχηγού της Χ.Α. Νίκου Μιχαλολιάκου ο οποίος «δίνει όλες τις σημαντικές εντολές».

Πηγή: newsbeast.gr