Στα κόκκινα ο Πληθωρισμός – Ρεκόρ σε Ευρωζώνη και Κύπρο

Στο 9,9% στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο – Στο 9% στην Κύπρο

Στο 9,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat, έναντι 9,1% τον Αύγουστο και 3,4% τον Σεπτέμβριο του 2021.

Στην Κύπρo πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στο 9%.

φβ

Στην Ελλάδα o πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 12,1%.

Ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 10,9% έναντι 10,1% τον Αύγουστο.

Όσον αφορά τις επιμέρους αυξήσεις στα προϊόντα και υπηρεσίες, η ενέργεια εκτοξεύτηκε κατά 40,7%. Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με 11,8%, τα μη ενεργειακή αγαθά με 5,5% και οι υπηρεσίες με 4,3%.

Ο χαμηλότερος πληθωρισμός καταγράφεται στη Γαλλία (6,2%), στη Μάλτα (7,4%) και στη Φινλανδία (8,4%).

Ο υψηλότερος, στην Εσθονία (24,1%), στη Λιθουανία (22,5%) και στη Λετονία (22,0%).

Σε σύγκριση με τον πληθωρισμό του Αυγούστου, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο σημείωσε μείωσε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι.

Προς νέα αύξηση επιτοκίων

Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat δεν απέχουν από τα προκαταρκτικά που έδειχναν τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο 10%, ενισχύοντας τις φωνές που θέλουν  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) να συσφίξει ακόμα περισσότερο την νομισματική της πολιτική, με όλο και περισσότερα μέλη της να τάσσονται υπέρ μίας ακόμη μεγάλης αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προβλέπουν άλλη μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και αναχρηματοδότησης κατά 75 μονάδες βάσης από την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της προσπάθειας ανάσχεσης του πληθωρισμού που τρέχει στο πενταπλάσιο του στόχου που έχει θέσει η Φρανκφούρτη.

Η ΕΚΤ έχει θέσει ως στόχο τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 2,0%, ωστόσο έφτασε τελικά το 9,9% τον Σεπτέμβριο. Θα φτάσει κατά μέσο όρο στο μέγιστο του 9,6% αυτό το τρίμηνο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα, προτού διολισθήσει σταδιακά προς τα κάτω, χωρίς όμως να φτάσει στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ ως τα τέλη του 2024, εκτιμούν οι αναλυτές.

Πηγή: Ot.gr