Στα τελικά στάδια στρατηγική μελέτη για την Κυπριακή Ναυτιλία

{loadposition ba_textlink}

Μια στρατηγική μελέτη για την κυπριακή ναυτιλία που θα δώσει μεγάλη ώθηση στον σημαντικό αυτόν τομέα της οικονομίας βρίσκεται στα τελικά στάδια, απεκάλυψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Προσφωνώντας το επίσημο δείπνο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητήριου, στην Λευκωσία αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με την ενεργό συμμετοχή και υποστήριξη του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, του CIPA και άλλους συναφείς φορείς, ανέθεσαν τη «Στρατηγική Μελέτη για την Κυπριακή Ναυτιλία».

Σχεδόν ολοκληρώθηκε

«Καταλαβαίνω από τον υπουργό Δημητριάδη ότι η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και είμαστε, ως εκ τούτου, πρόθυμοι να μάθουμε για τα πορίσματά της και να δείτε μια καλά δομημένη Ναυτιλία. Για αυτήν την αξιέπαινη συνεισφορά της ναυτιλίας, η κυβέρνηση εκφράζει δημοσίως την ειλικρινή εκτίμησή της προς τις εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να θεσπίσουν τους εν λόγω μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη αυτού του σημαντικού τομέα, καθώς και να ενισχύσει περαιτέρω την κυπριακή σημαία, πάντα σε στενή συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο» είπε Πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος σε πλοιοκτήτες και άλλους παράγοντες-κλειδιά της κυπριακής ναυτιλίας.

Ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε επίσης ότι έχει παρακολουθήσει αυτό το «επίσημο δείπνο» στο παρελθόν διότι του δίνει προσωπική ευχαρίστηση να είναι μεταξύ των «ελίτ» της κυπριακής ναυτιλίας και τα μέλη του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Εξέφρασε επίσης την ισχυρή στήριξης της Κυβέρνησής του προς τη ναυτιλιακή βιομηχανία και των προσπαθειών προς αυτήν την κατεύθυνση ούτως ώστε η Κύπρος να διατηρεί μια εξέχουσα θέση στην παγκόσμια ναυτιλία.

«Επίσης, προσωπικά ένιωσα περήφανος που είχα την τιμή να φιλοξενήσω στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, μια εξίσου εντυπωσιακή εκδήλωση για το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, οι «ICS», που διοργάνωσε την Ετήσια Γενική Συνέλευσή τους στην Κύπρο, μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Κύπρου» είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Το γεγονός ότι το ICS επέλεξε την Κύπρο για μια τέτοια σημαντική διεθνή ναυτιλιακή συγκέντρωση δείχνει σαφώς την υψηλή αναγνώριση της κυπριακής ναυτιλίας που μέσω του Επιμελητηρίου της, απολαμβάνει εξέχουσα θέση στη παγκόσμια κοινότητα πλοιοκτητών» πρόσθεσε στην ομιλία του.

Διεθνής εμπιστοσύνη

Αναφέρθηκε επίσης το γεγονός ότι ο οργανισμός υποστήριξε την σκληρή προσπάθεια της Κυβέρνησης να αποκαταστήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας ως ένα ευυπόληπτο επιχειρηματικό κέντρο.

Ο πρόοδος Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι το ταξίδι της κυπριακής εμπορικής ναυτιλίας υπήρξε επιτυχή.

«Αυτό είναι πιο εμφανές από το γεγονός ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η χώρα μας έπρεπε να πλεύσει μέσα από κάποιες δύσκολες οικονομικές καταιγίδες», ο τομέας της κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας απέδειξε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι είναι ένα κρίσιμο μέρος της οικονομίας μας και έχει καταφέρει να συνεχίζετε η προβολή της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Με αυτό τον τρόπο αποδεικνύεται ότι η ναυτιλιακή επιχειρησιακή δραστηριότητα η υποδομή και το ευνοϊκό καθεστώς φορολογίας καθώς και η Κυπριακή Σημαία παραμένουν άθικτες, πλήρως λειτουργικές και πολύ ανταγωνιστικές.

«Για αυτήν την αξιέπαινη συνεισφορά η κυβέρνηση εκφράζει δημοσίως την ειλικρινή εκτίμησή της προς τις εταιρείες-μέλη του Επιμελητηρίου και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της να θεσπίσει τους εν λόγω μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για την υποστήριξη αυτού του σημαντικού τομέα, καθώς και να ενισχύσει περαιτέρω την κυπριακή σημαία, πάντα σε στενή συνεργασία με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο».

Κοινωνική και οικονομική συμβολή

Πριν κλείσει, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τόνισε για μια ακόμη φορά την εκτίμησή της κυβέρνησης για τον κλάδο της ναυτιλίας και την πολύτιμη κοινωνική και οικονομική συμβολή του προς τον λαό της Κύπρου. Ο τρόπος που το κατάφερε αυτό ο συγκεκριμένος τομέας ήταν αξιοποιώντας πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος στον τομέα της ναυτιλίας, όπως: ανταγωνιστική νηολόγηση πλοίων, το κόστος του ετήσιου φόρου χωρητικότητας, ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για τη διαχείριση των πλοίων και άλλων διεθνών επιχειρήσεων, και γενικά χαμηλό λειτουργικό και κατασκευαστικό κόστος, σε συνδυασμό με τη στρατηγική θέση της Κύπρου Κύπρου. Επίσης όπως είπε υπάρχουν στην Κύπρο υψηλά προσόντα και επαγγελματικότητα του εργατικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στην ναυτιλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο καταληκτικό του σχόλιο ανάφερε ότι «το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο έχει ένα ακόμη πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Αυτό είναι η διασφάλιση της ναυτιλία και ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι ένα αξιόπιστο κέντρο ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο δίνοντας πλεονεκτήματα στην Κυπριακή Οικονομία».

Ευχήθηκε στο Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο κάθε επιτυχία στις μελλοντικές προσπάθειές και διαβεβαίωσε «ότι η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, θα παραμείνω ένας αξιόπιστος εταίρος στις προσπάθειές σας».

Eugen Adami: Το Ναυτικό επιμελητήριο ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ναυτιλίας

Προσφωνώντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητήριου καπετάνιος Eugene Adami υπενθύμισε ότι πέρσι, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο γιόρτασε την 25η επέτειό του από την ίδρυσή του το 1989.

«Σήμερα, το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς ναυτιλίας σε όλο τον κόσμο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

«Παρά τα πρόσφατα τραπεζικά προβλήματα στην Κύπρο, οι προσπάθειες του Επιμελητηρίου για να διατηρήσει την εικόνα της Κυπριακής Ναυτιλίας, έχουν φέρει αποτελέσματα. Η εμπιστοσύνη των μελών μας για συνεχή επένδυση στην Κύπρος παραμένει ισχυρή και οι συνεργάτες στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους».

Ο καπετάνιος Αδάμι πρόσθεσε ότι αυτό «είναι εμφανές από το γεγονός ότι, το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο φιλοξένησε το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο με την Ετήσια Γενική Συνέλευση του τον Ιούνιο του 2014, στη Λεμεσό, στη διάρκεια της οποίας οργανώθηκε μια Σύνοδος Κορυφής Υπουργών Ναυτιλίας».

Επίσης όπως είπε κατά την διάρκεια του 2014 οργανώθηκε και ένα κοινό CSC / ICS εορταστικό δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας».

Ενίσχυση της οικονομίας

Αναφερόμενος στον κ. Αναστασιάδη ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητήριου είπε ότι «κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για αυτή την ευγενική χειρονομία, μέσω της οποίας ένα σαφές μήνυμα εστάλη σε διεθνείς συνεργάτες μας για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στη ναυτιλία».

Η ναυτιλία, τόνισε, είναι από τους λίγους κλάδους που συνεχίζει ακόμα και σήμερα να ενισχύει σημαντικά την οικονομία, χωρίς καμία κρατική βοήθεια. Η βιομηχανία μας είναι υψηλής αξίας και ως εκ τούτου, παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η ουσιαστική χρηματοδοτική συνεισφορά της ναυτιλίας ως άμεσες ξένες και εγχώριες επενδύσεις στη Κυπριακή Οικονομία, θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, εφόσον έχουν ληφθεί ορισμένα μέτρα για την αναβάθμιση της Ναυτιλιακή Διοίκηση και την περαιτέρω προώθηση του ευνοϊκού Φορολογικού Συστήματος της Κύπρου στο εξωτερικό.

Τόνισε επίσης ότι «είναι επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση να προχωρήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της ναυτικής διοίκησης, ξεκινώντας με τον άμεσο διορισμό Διευθυντή του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας».

Κατάργηση τουρκικού εμπάργκο

Όπως είπε ο κ. Αδάμι «οι συντονισμένες δράσεις τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το Επιμελητήριο για την κατάργηση του τουρκικού εμπάργκο, πρέπει να ενταθούν περαιτέρω, ως απτό «Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», παράλληλα με τις μεγάλες συνεχιζόμενες προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα».

Το Επιμελητήριο, είπε, είναι έτοιμο να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του ως σύμβουλος της κυβέρνησης για οποιεσδήποτε συζητήσεις για τη ναυτιλία κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, όπως έκανε και στο παρελθόν.

«Ήρθε η ώρα η Κύπρος να δημιουργήσει μια σύγχρονη και ακόμη πιο αποτελεσματική Ναυτιλιακή Διοίκηση που να ασχοληθεί με τη ναυτιλία και με τον υπεράκτιο τομέα που αναπτύσσεται τώρα εν όψει των υδρογονανθράκων».

Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική

«Στο πλαίσιο αυτό, και ως φυσική εξέλιξη του Επιμελητηρίου, το όραμά μας είναι μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Κύπρο προς μια συνολική αντιμετώπιση σε θέματα που σχετίζονται με τη θάλασσα. Με τον τρόπο αυτό, η Κύπρος θα δημιουργήσει μια θετική ώθηση προς τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη περαιτέρω ανάπτυξη της Κυπριακής Ναυτιλιακής Βιομηχανίας χωρίς πρόσθετες δαπάνες.

Είναι επιτακτική ανάγκη, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη μιας τέτοιας πολιτικής θα πρέπει να βασίζεται στους στόχους της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά την ίδια στιγμή, να διασφαλιστεί ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα πρέπει να βασίζεται στους στόχους του Limassol declaration , ως μέσο για την επανεργοποίηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, προκειμένου να δημιουργήσει δυναμική για την εφαρμογή των καινοτόμων διατομεακών πολιτικών, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη οι σχετικές προκλήσεις με αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο».

Έμφαση στην εκπαίδευση

Οι τομείς της εκπαίδευσης, κατάρτισης του εργατικού δυναμικού καθώς και η έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία όπως είπε ο κ. Αδάμι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη έμφαση.

Το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο όπως δήλωσε αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία της διατήρησης της ναυτικής τεχνογνωσίας ως μια εμπειρία που είναι σημαντική και ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια τη ναυτιλιακή βιομηχανία, αλλά για το σύνολο του ναυτιλιακού κλάδου, οι οποίες με τη σειρά τους είναι ζωτικής σημασίας για τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα της Κύπρου.

«Πιστεύουμε ακράδαντα, ως εκ τούτου, ότι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, όπως ένα “Ινστιτούτο της Θάλασσας”, θα διευκολύνει την περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομία και την μείωση της ανεργίας μέσω των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα σχετίζονται στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών».

Όπως τόνισε όμως παρά το γεγονός ότι η ναυτιλία παραμένει ένας από τους σημαντικότερους αιμοδότες της Κυπριακής Οικονομίας δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

Οι προοπτικές

«Ως θαλάσσια αναπτυγμένη χώρα, η Κύπρος πρέπει να ανταποκριθεί γρήγορα στη διεθνή ναυτιλία και τις χρηματοπιστωτικές εξελίξεις, καθώς και σε καινούργια επιχειρησιακά και ανταγωνιστικά πλαίσια, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσει την ελκυστικότητα της για τις ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της» τόνισε ο καπετάνιος Αδάμι.

Ο συνδυασμός του διορισμού στο Τμήμα Ναυτιλίας ενός διευθυντή, η αναβάθμιση της ναυτικής διοίκησης καθώς επίσης και η πιθανή άρση του τουρκικού εμπάργκο για τα κυπριακά πλοία προσφέρει στην κυπριακή ναυτιλία ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον. Επίσης αναφέρθηκε και στο γεγονός της επέκτασης του ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος.

Ο κ. Αδάμι κατέληξε ότι τα μέτρα αυτά είναι ο καταλύτης για τη διατήρηση της Κύπρου ως ενός από τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο.

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy!