Στα βαθιά για κατώτατο μισθό και εργατικά χέρια

Αρχή με το θέμα του κατώτατου μισθού, το οποίο χωρίζει εργοδοτικές οργανώσεις και συντεχνίες, θα κάνει η σημερινή συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος (ΕΣΣ), που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΣΕΚ. Με τη συνεδρία αυτή, αρχίζει ένας νέος κύκλος κοινωνικού διαλόγου, με πολύ σοβαρά εργασιακά θέματα στην ατζέντα.

Πέραν του κατώτατου μισθού, στη συνεδρίαση αναμένεται να κυριαρχήσει και το οξυνόμενο πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού, στο πλαίσιο και της συζήτησης αλλαγών στη στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, αφού το θέμα απασχολεί έντονα αρκετές επιχειρήσεις, που ζητούν στην ουσία λιγότερη γραφειοκρατία για ξένα χέρια, προκειμένου να μπορέσουν να κρατηθούν στη ζωή.

Η ατζέντα ωστόσο της σημερινής συνάντησης της υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων και των συντεχνιών δεν εξαντλείται στα δύο πιο πάνω θέματα, αφού σε αυτήν περιλαμβάνονται και το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να συζητηθεί η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Υπηρεσίες Απασχόλησης, αλλά και η προσπάθεια για νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά την τηλεργασία. Για το τελευταίο, η υπουργός έχει αποστείλει στους κοινωνικούς εταίρους το νομοσχέδιο που ετοίμασε η Ελλάδα για την εξ αποστάσεως εργασία. Στην κατοχή τους, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν εξάλλου, ενόψει της σημερινής συνάντησης, και τις προτάσεις του υπουργείου όσον αφορά τη νέα στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού.

Ξεκινούν με παρουσίαση

Στη σημερινή συνάντηση θα υπάρξει επικαιροποίηση και άλλων ζητημάτων που απασχόλησαν την προηγούμενη συνεδρίαση του ΕΣΣ. Όπως, πάντως, γράψαμε, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με το θέμα του κατώτατου μισθού, αφού θα γίνει παρουσίαση στους κοινωνικούς εταίρους της μελέτης που διεξήγαγε η Διεθνής Οργάνωση (ILO) το 2019, για την καθιέρωση εθνικού κατώτατου μισθού, η οποία έχει επικαιροποιηθεί, όπως ανέφερε δημοσίως η υπουργός Εργασίας. Η παρουσίαση της μελέτης θα γίνει από τον πρώην αναλογιστή του ΤΚΑ Κώστα Σταυράκη, λόγω της εμπλοκής του στο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη διαλόγου για προώθηση εθνικού κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα, μετά την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης, αποτελούσε και προεκλογική δέσμευση του Προέδρου Αναστασιάδη. Η κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου επιβεβαίωσε τη θέση αυτή, οριοθετώντας τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης όταν η ανεργία βρεθεί γύρω στο 5%, ποσοστό στο οποίο κινήθηκε η ανεργία τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (5,2%).

Αντίθετες απόψεις

Αν όμως η πορεία της απασχόλησης βοηθά την προώθηση και στην Κύπρο εθνικού κατώτατου μισθού -η χώρα μας είναι μία από τις έξι χώρες της ΕΕ χωρίς εθνικό κατώατο-, τότε οι διαχρονικές θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων μάλλον αποτελούν εμπόδιο. Μόλις προ ημερών, ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, σε συνέντευξη του στον «Φ», εξέφρασε τον προβληματισμό της ομοσπονδίας για την εισαγωγή εθνικού κατώτατου μισθού. Ο κ. Αντωνίου, μάλιστα, έθεσε στο τραπέζι, στο πλαίσιο συζήτησης του θέματος, και ζήτημα κατάργησης της ΑΤΑ. Όπως είπε, ο εκσυγχρονισμός των εργασιακών πρακτικών πρέπει να τυγχάνει σφαιρικής προοπτικής και επανεξέτασης και ταυτόχρονα με τη συζήτηση για κατώτατο μισθό πρέπει να επανεξεταστούν και πρακτικές, όπως αυτόματες προσαυξήσεις, ΑΤΑ και άλλες. Σημειώνεται ότι και το ΚΕΒΕ είναι αντίθετο σε νομοθετικές παρεμβάσεις που ανεβάζουν το εργατικό κόστος.

Αντίθετα, στο σύνολο τους οι συντεχνίες θεωρούν πως η προώθηση εθνικού κατώτατου μισθού επιβάλλεται για μια σειρά από λόγους που θα ενισχύσουν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά και το ΤΚΑ, επικαλούμενες μάλιστα και την ευρωπαϊκή οδηγία που προωθείται για το ζήτημα.

Οι συντεχνίες αναμένεται σήμερα να εκφράσουν έντονες απόψεις και για τη στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού με στόχο και την εδραίωση των συλλογικών συμβάσεων. Το θέμα, πάντως, απασχολεί έντονα και τις εργοδοτικές οργανώσεις, αφού θεωρείται πως ο εκσυγχρονισμός της στρατηγικής θα μπορέσει σε κάποιο βαθμό να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος των εργοδοτών είναι, μέσα από την αναθεώρηση της στρατηγικής, να περιοριστεί η υφιστάμενη γραφειοκρατία.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε στον «Φ» πως είναι σημαντικό να διευκολυνθεί η απασχόληση ξένων εργατών, αφού συμβάλλει κυριολεκτικά στην εύρυθμη λειτουργία αρκετών επιχειρήσεων. Οι δυσκολίες στην εξεύρεση εργατικού δυναμικού, ιδιαίτερα στον τουρισμό και στην εστίαση, σύμφωνα και με δήλωση στον «Φ» του προέδρου του Παγκυπριου Συνδέσμου Επωνύμων Αλυσίδων Εστίασης Χρίστου Χριστοδούλου, απειλεί πλέον τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, που δέχονται πιέσεις από αρκετά μέλη τους, αναμένεται να ζητήσουν συγκεκριμένες διευκολύνσεις σήμερα, όσον αφορά την εργοδότηση ξένων εργαζομένων, αφού τα όσα εφαρμόζονται ήδη δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Δεδομένου ότι για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εκκρεμεί και η διεξαγωγή μελετών, δεν αποκλείεται σήμερα οι κοινωνικοί εταίροι να επικεντρωθούν στα δύο ζητήματα που φαίνεται να απασχολούν περισσότερο.

Philenews