Στα βαθιά η συζήτηση στις Βρυξέλλες για παρακολουθήσεις εν μέσω νέας παραδοχής

Την ώρα που για ακόμα μια συνεδρία η επιτροπή PEGA στις Βρυξέλλες συζητά εκ νέου σήμερα το θέμα των παρακολουθήσεων στα κράτη μέλη, επικεντρωμένη στα όσα αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Κύπρο, καταγράφηκε και η παραδοχή από πλευράς της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας για τις δυνατότητες του συστήματος που εγκαταστάθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, να καταγράφει δεδομένα που προστατεύονται από τον Νόμο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, χωρίς εντάλματα και αποφάσεις Δικαστηρίου. 

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της Έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υπουργείο Μεταφορών, όπου καταγράφηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο η ολιγωρία των αρμοδίων και η ανικανότητα της αναδόχου εταιρείας για την εγκατάσταση του συστήματος απενεργοποίησης των κινητών τηλεφώνων στον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, Μάρκος Μάρκου, επιβεβαίωσε αυτά που ανέφερε σε επιστολή της η υπουργός Δικαιοσύνης. Ότι δηλαδή το σύστημα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει τον μοναδικό αριθμό του τηλεφώνου και της κάρτας SIM, τον αριθμό του τηλεφώνου που γίνεται η κλήση, τον τύπο της συσκευής, την ημερομηνία, την ώρα και τις συντεταγμένες του τηλεφώνου.

Μιλώντας χθες σε μεσημβρινή εκπομπή ο κ. Μάρκου αφού σημείωσε πως με τη νέα αναβάθμιση δεν θα γίνεται καμία καταγραφή πέραν της απενεργοποίησης, παραδέχθηκε ότι το σύστημα δύναται να αναβαθμιστεί περαιτέρω για να καταγράφει τα δεδομένα που αναφέρονται πιο πάνω. Ουσιαστικά πρόκειται για ακόμα μια επιβεβαίωση για τις δυνατότητες ενός συστήματος που κατέχει μια ιδιωτική εταιρεία, που εάν όπως ζητούσε στις επιστολές που είχαν δημοσιευτεί η υπουργός, τότε το ίδιο το κράτος θα παρανομούσε αγνοώντας τον Νόμο Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής, καταγράφοντας στοιχεία πολιτών, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν και χωρίς να δικαιολογείται. Εξάλλου ήδη υπάρχουν καταγεγραμμένες, ακόμα και στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, ότι το σύστημα που εγκαταστάθηκε στις Κεντρικές Φυλακές, επηρεάζει και τους ίδιους.

Εξάλλου εάν το σύστημα αναβαθμιζόταν, όπως ζητούσε η υπουργός και κατέγραφε τα δεδομένα των κλήσεων, θύματα της υποκλοπής θα ήταν και οι ίδιοι οι κρατικοί αξιωματούχοι που επισκέπτονται τον χώρο των Κεντρικών Φυλακών, για άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα για τις επετειακές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Η Κύπρος βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης που άνοιξε σε σχέση με τις παρακολουθήσεις για μια σειρά από λόγους. Αρχικά ήταν το μαύρο βαν και οι δραστηριότητες του Ταλ Ντίλιαν και των συνεργατών του, μέσω των εταιρειών που άνοιξαν. Στη συνέχεια ήταν η παρουσία ισραηλινών εταιρειών που εμπορεύονται συστήματα υποκλοπών, ενώ η συζήτηση κορυφώθηκε με αφορμή και τη δολοφονία του Κασόγκι, η οποία συνδέθηκε με την παρουσίαση των δυνατοτήτων του Pegasus, από στελέχη της NSO σε Σαουδάραβες, ένα χρόνο προηγουμένως, η οποία όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό. Όλα αυτά σε συνδυασμό και με τη στάση που αποδεδειγμένα η πολιτική προϊσταμένη του Υπουργείου Δικαιοσύνης προσεγγίζει το ζήτημα παρακολουθήσεων, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα, που υποχρεώνει τις Βρυξέλλες να ενσκήψουν στη χρήση τέτοιων συστημάτων στη χώρα μας.

Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών άνοιξε για τα καλά, με το Ευρωκοινοβούλιο να διερευνά μέσω της Ειδικής Επιτροπής PEGA, να διερευνά τη χρήση και την εμπορία κακόβουλων λογισμικών υποκλοπών στα κράτη μέλη. Σημειώνεται ότι σήμερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής PEGA οι Ευρωβουλευτές θα επικεντρωθούν στο ζήτημα της Ελλάδας το οποίο, όπως υποδεικνύει εδώ και μέρες ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιώργος Γεωργίου, συνδέεται 100% με την Κύπρο.

Εξάλλου η επιτροπή PEGA, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο στις αρχές Νοεμβρίου, για να καταγράψει από πρώτο χέρι τα δεδομένα σε σχέση με το ενδεχόμενο παράνομης χρήσης κακόβουλων λογισμικών υποκλοπών, είτε από τις κρατικές υπηρεσίες, είτε από ιδιώτες.

Εξάλλου σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, οι οποίες καταγράφονται στην εισηγητική έρευνα που ετοίμασε η επιτροπή PEGA, το όνομα της Κύπρου φιγουράρει σε πολλές περιπτώσεις, τόσο για τη χρήση όσο και την εμπορία τέτοιων κακόβουλων λογισμικών, από εταιρείες ξένων συμφερόντων, ιδιαίτερα του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων της WiSpear του Ταλ Ντίλιαν και της NSO.

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία στις Βρυξέλλες, τα μέλη της PEGA θα ακούσουν μεταξύ άλλων τον Ελλαδίτη δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, που αποδεδειγμένα έπεσε θύμα παρακολούθησης από την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών με το σύστημα Predator, ενώ θα γίνει και προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης θα καταθέσει μαζί με άλλους Ευρωβουλευτές που έπεσαν θύματα υποκλοπών, σε μεταγενέστερο στάδιο.

πηγή: Reporter