Σταμάτησε η βοήθεια γιατί απέρριψε το προξενιό


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

«Γνώρισα τον άντρα μου στα 23 μου και στα 27 τον παντρεύτηκα με ένα μωρό 7μηνών. Αυτός με κτυπούσε κι εγώ δεν έφευγα γιατί τον αγαπούσα…μια βδομάδα μετά πήρε τα λεφτά του γάμου κι εξαφανίστηκε με την φιλενάδα. Τώρα παρακαλώ να μου στέλνει τα 240 ευρώ από την φυλακή που βρίσκεται για να ζήσω…»


To θέμα πρωτοδημοσιεύτηκε στην πρώτη έκδοση της νέας Κυριακάτικης εφημερίδας “24”


Η 44χρονη Μαρία Σωτηριάδη, κάτοικος Στροβόλου, άνεργη, μονογονιός με προβλήματα υγείας δεν έχει άλλη επιλογή από το να απευθυνθεί στους συνανθρώπους της για να ζητήσει βοήθειά.

«Ότι βοήθημα πιάνω από το κράτος, το δίνω σε ενοίκιο και λογαριασμούς. Πως θα ζήσω εγώ και το παιδί μου με 44 ευρώ το μήνα;», τόνισε η ίδια.

H κα. Σωτηριάδη μας είπε πως λαμβάνει 339 ευρώ επίδομα ενοικίου, μια επιταγή που πάει κατευθείαν στην σπιτονοικοκυρά της και συμπληρώνει ακόμα 211 ευρώ ενοίκιο, αφού και το ενοίκιο της είναι πολύ ακριβό. Χρωστάει πάνω από 1000 ευρώ συμπλήρωμα ενοικίου και έχει να πληρώσει κοινόχρηστα σχεδόν ένα χρόνο. Εδώ και ένα μήνα της έκαναν έξωση αλλά δεν την αφήνουν να φύγει αν δεν πληρώσει πρώτα τα χρωστούμενα. 

«Φοβάμαι να βγω έξω από το σπίτι μου γιατί με προσβάλλουν. Αντιμετωπίζω συνέχεια πιέσεις από τους δικηγόρους των ενοικιαστών μου. Το ξέρω θέλουν τα λεφτά τους, δεν με καταλαβαίνουν όμως, ούτε με βοηθούν με το να μειώσουν την τιμή του ενοικίου. Να φάω δεν έχω, πως θα πληρώσω τα ενοίκια; Εγώ είμαι συνεπής, ό,τι λεφτά πιάνω τούς τα δίνω». 

«Ζητώ μόνο ένα πιάτο φαί…» 

Το Γραφείο Ευημερίας δίνει στην κ. Μαρία 164 ευρώ το μήνα για βασικές ανάγκες και το Υπουργείο Οικονομικών στέλνει 180 ευρώ για το επίδομα μονογονιού. Σύνολο 344 ευρώ. «Ποιος ζει με 344 άμα έρχεται ο λογαριασμός του νερού 99 ευρώ και άλλα τόσα το ρεύμα; Βάζω 5 ευρώ βενζίνη μόνο για να πηγαίνω το γιο μου σχολείο. Τα ντουλάπια και το ψυγείο είναι άδεια και το παιδί μου παραπονιέται πως δεν τρώει καλά. Βέβαια κατανοεί την κατάσταση, είναι ένας 16χρονος μαθητής που βρίσκεται ακόμα στην Γ’ Γυμνασίου διότι έχει πολλές αδυναμίες. Δεν έχει απαιτήσεις, όπως τα άλλα παιδιά της ηλικίας του∙ το μόνο που ζητά είναι ένα πιάτο φαί», συμπλήρωσε.

Από τότε που στερήθηκε τα 240 ευρώ διατροφή από τον πρώην σύζυγό της, που βρίσκεται στη φυλακή, δεν  μπορεί να βγάλει το μήνα κι ούτε μπορεί να δουλέψει για να βγάλει τα προς το ζην. 

«Ο πρώην άντρας μου βρίσκεται στη φυλακή από το 2012 και δε θα αποφυλακιστεί πριν το 2015. Από τη μέρα που μπήκε φυλακή δε λαμβάνω τα 240 ευρώ για διατροφή, όπως έπρεπε. Έχω ήδη κάνει αίτηση στο Γραφείο Ευημερίας για να μου δίνει αυτά τα χρήματα αλλά η διαδικασία καθυστερεί πολύ», λέει.

Η κ. Μαρία διεμήνυσε επίσης πως δεν μπορεί να τη βοηθήσει κανένας από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον, διότι αντιμετωπίζουν όλοι τους πολλά προβλήματα. Η μητέρα μου πέθανε, ο πατέρας μου 78χρονών είναι συνέχεια άρρωστος. Έχω τρία αδέρφια που έχουν το δικό τους Γολγοθά κι είμαστε όλοι πολύ φτωχοί. 

«Τσακώθηκα με τον ιερέα»

Δε με νοιάζουν τα λεφτά, τόνισε η κ. Μαρία. Θέλω μόνο όσα χρειάζονται για να μπορώ να ζήσω εγώ και ο 16χρονος γιος μου. Η εκκλησία της ενορίας μου με βοηθούσε μέχρι που ο ιερέας μου προξένεψε κάποιον. Επειδή είχε λεφτά δε σημαίνει κιόλας ότι έπρεπε να τον «πάρω» ή να είμαι με έναν άνθρωπο που δεν τον θέλω, έτσι τσακώθηκα με τον ιερέα και έχασα και τα τρόφιμα από το κοινωνικό παντοπωλείο της Αρχιεπισκοπής επειδή δεν του μιλούσα.

«Ρισκάρω την υγεία μου γιατί δεν έχω 6 ευρώ να πάω στο νοσοκομείο»

Η κ. Μαρία μοιράστηκε μαζί μας και τα ιατρικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια. «Το 2002 διαγνώστηκα με καρκίνο και έκανα μαστεκτομή. Ανά έξι μήνες πρέπει να κάνω ιατρικό έλεγχο ο οποίος κοστίζει πολλά για εμένα και θα πάω στο νοσοκομείο μόνο άμα έχω λεφτά. Με τις νέες κάρτες νοσηλείας πρέπει να πληρώνω 6 ευρώ κάθε φορά που πάω στο νοσοκομείο και 50 σεντ για κάθε φάρμακο που πιάνω. Ούτε αυτά δεν μπορώ να τα πληρώσω. Πάσχω από ρευματική αρθρίτιδα, έχω πρόβλημα με τον σπόνδυλο μου και με παρακολουθεί ψυχίατρος. Οπότε καταλαβαίνετε πόσα φάρμακα πρέπει να αγοράζω, φάρμακα που αν δεν τα πιώ θα πεθάνω.

Από τότε που έχασα τα 240 ευρώ για τη διατροφή του παιδιού μου, από τότε που άλλαξαν οι νομοθεσίες και μειώθηκαν τα επιδόματα λόγω της οικονομικής κρίσης, φοράω ότι μου φέρουν, τρώω ότι μου δώσουν και ντρέπομαι που ζητώ ένα γάλα κι ένα ψωμί για να ταΐσω το παιδί μου, μας είπε η κ. Μαρία.

Η κ. Μαρία τον τελευταίο μήνα κατάφερε να βρει ένα νέο σπίτι και με τη βοήθεια του Γραφείου Ευημερίας θα μπορεί να πληρώνει το ενοίκιο. θέλει όμως να βρει εργασία ώστε να μπορέσει να μαζέψει χρήματα, να πληρώσει τα ενοίκια που χρωστά στο προηγούμενο σπίτι. Το Ιατρικό Συμβούλιο, όμως, απαγόρεψε στην κ. Μαρία να δουλεύει περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα για να μην κουράζεται, λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει. Η ίδια όπως δήλωσε «Θέλω να εργαστώ έστω και 3 ώρες την ημέρα γιατί αυτά τα 15 ευρώ είναι για να περάσω ακόμα μια μέρα».

Όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την κ. Μαρία Σωτηριάδη στο τηλέφωνο 99 146972.