Στεφάνου: Είχε Βρετανικό Μάστερ ο Τ/Κ

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος κατέχει μεταπτυχιακό βρετανικού πανεπιστημίου. «Ολα έγιναν στη βάση διαδικασιών και στη βάση της διακηρυγμένης πολιτικής που διαχρονικά έχουν οι Κυβερνήσεις και εφαρμόστηκαν πάρα πολύ αυτές οι πολιτικές, ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων για εργοδότηση Τουρκοκυπρίων», είπε.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο εν λόγω Τουρκοκύπριος κατέχει πτυχίο από «πανεπιστήμιο» που δεν αναγνωρίζεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «όντως δεν αναγνωρίζουμε τα λεγόμενα πανεπιστήμια στα κατεχόμενα, εντούτοις κατέχει μεταπτυχιακό από βρετανικό πανεπιστήμιο και δεν μπορεί να αγνοηθεί αυτό, έχοντας υπόψη την ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης περίπτωσης».
Πρόσθεσε ότι υπάρχει και η τεχνοκρατική πτυχή του ζητήματος, όμως, υπάρχει και η πολιτική πτυχή του ζητήματος για την οποία θα πρέπει να όλοι να καταλήξουν.
Οπως είπε, επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται πολλή συζήτηση είτε για το ηλεκτρικό ρεύμα είτε για τον κανονισμό της πράσινης γραμμής και για άλλα, πρέπει πρώτα από όλα «να καταλήξουμε τί θέλουμε πολιτικά όλοι μας».
«Η θέση της Κυβέρνησης είναι πολύ σαφής: θα πρέπει με διάφορους τρόπους να δείχνουμε, και στο εξωτερικό, ειδικά και στην ΕΕ, και προς τους Τουρκοκύπριους, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία φροντίζει για όλους και έχει θέση για όλους. Αν ορισμένοι θέλουν μέσα από διάφορες τοποθετήσεις να κλείσουμε τα οδοφράγματα, να κτίσουμε ένα τείχος μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων και να παραδώσουμε μια και καλή τους Τουρκοκύπριους στην Τουρκία, ειδικά αυτούς που είναι ενάντια στην κατοχή – όπως η συγκεκριμένη περίπτωση – να το αποφασίσουμε», είπε.
Σημείωσε ότι η πολιτική να γίνονται ανοίγματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα μετά από το άνοιγμα των οδοφραγμάτων είχε αποφασιστεί σωστά από την προηγούμενη Κυβέρνηση και πρόκειται για μια πολιτική που βοηθά την Κύπρο να κερδίσει πολιτικούς πόντους τόσο στην ΕΕ, στο εξωτερικό γενικά, αλλά και ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους.
«Είναι δεδομένο ότι δεν αναγνωρίζουμε τα ‘πανεπιστήμια’ στα κατεχόμενα, αλλά μετρά εδώ το στοιχείο της πολιτικής όπως μέτρησε και το 2007, όταν το ίδιο άτομο άλλωστε είχε εργοδοτηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση», είπε.
Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, όλες οι διαδικασίες έγιναν με το σωστό τρόπο και με βάση τους κανονισμούς που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την εργοδότηση στη διπλωματική Υπηρεσία όταν οι σύζυγοι εργάζονται στον ίδιο χώρο ή στην ίδια χώρα, όπως στην προκειμένη περίπτωση