Στεφάνου: Πρώτα λύση και μετά μεταφορά ΦΑ μέσω Τουρκίας

 


Διαβάστε επίσης, Υπουργός Εργασίας: “H Κύπρος πάνω απ’ όλα” και Χ. Γεωργιάδης: Απαράδεκτες οι μέθοδοι εκφοβισμού και αστυνομοκρατίας.


Προσθέτοντας ότι δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Economist, ο κ. Στεφάνου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι το ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, όπως, επίσης, αναφέρει το Economist, δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

«Ο,τι αφορά στο φυσικό πλούτο της Κύπρου, ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει ή να το παραβιάζει. Αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο προς όλους η Κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα υπερασπίστηκε αυτό το δικαίωμα της Κύπρου από τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας», είπε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «ούτε η Τρόικα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου περιλαμβανομένου και του θέματος του φυσικού αερίου», προσθέτοντας ότι «είναι γεγονός ότι η Τρόικα επιχείρησε να περάσει πρόνοια στο δικό της Μνημόνιο ότι θα συναποφασίζαμε για το φυσικό αέριο, αλλά η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης απέτρεψε την υλοποίηση των προθέσεων της».

Δεν υπάρχει πρόνοια, είπε, για συναπόφαση στο κατ’ αρχήν συμφωνηθέν Μνημόνιο και συνέχισε λέγοντας ότι η Τρόικα τηρείται ενήμερη, αλλά είναι η Κύπρος που καταρτίζει τους σχεδιασμούς και αποφασίζει για το πώς θα προχωρήσει.

«Και αυτούς τους σχεδιασμούς η Κυβέρνηση τους προώθησε πάρα πολύ και έφερε την προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου πολύ κοντά», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

Όπως είπε, αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι έσοδα από το φυσικό αέριο η Κύπρος θα πάρει 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης, δεν ευσταθεί.

Εξήγησε ότι έσοδα θα υπάρχουν αμέσως με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και είπε ότι η υπογραφή των συμβολαίων με την Kogas ενισχύει αυτή την προοπτική.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει κάνει τις μελέτες της με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένων Οίκων και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτών των σχεδιασμών.

Σχολιάζοντας την αναφορά στο δημοσίευμα ότι περί μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, κάτι, που όπως αναφέρει, οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να καταπιούν, ο κ. Στεφάνου είπε ότι είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια κάποιοι να προωθήσουν τη λογική για κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά αερίου, μέσω της Τουρκίας.

«Καθιστούμε για μια ακόμα μια φορά ξεκάθαρο ότι για να μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιλυθεί το Κυπριακό», κατέληξε.

 

 

 

Η υποβάθμιση από τον Fitch αποδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι οι τράπεζες 

 

Η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από το Fitch, για μια ακόμα φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

 

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, είπε ότι «η αβεβαιότητα, λέει ο Fitch, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το βάθος και η διάρκεια της κρίσης, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την κυπριακή οικονομία. Είναι φανερό ότι η Κύπρος έπεσε θύμα της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες».

 

Υπενθύμισε ότι χθες, ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόποντα «ήταν ξεκάθαρος σ’ αυτό, όπως και πολύ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι»

 

«Είπε ο κ. Σβόποντα: ‘Τα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται, εν πολλοίς, στα προβλήματα στην Ελλάδα και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων’. Ποιοι αποφάσισαν την αγορά ελληνικών ομολόγων; Οι διοικήσεις των τραπεζών. Ποια είναι η εποπτική Αρχή που θα έπρεπε βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να εμποδίσει τις τράπεζες να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα; Η Κεντρική Τράπεζα. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες έστω και αν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να βρει ευθύνες αλλού», συνέχισε.

 

Κατά τον κ. Στεφάνου, είναι, αυτό που καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με το Μηχανισμό Σταθερότητας είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

 

«Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να πείσει ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μικρότερες από αυτές που κάποιοι εκ προοιμίου προαποφάσισαν και εννοώ κύκλους του εξωτερικού», συνέχισε.

 

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο «ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη» και πρόσθεσε ότι «αν κρίνουμε και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η ευθύνη για να κηρύσσεται το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο βρίσκεται σε εμάς, που επιλέξαμε δήθεν λάθος μοντέλα, και όχι σ΄ αυτούς τους κύκλους που έχουν ευθύς εξ αρχής αποφασίσει ότι είναι μη βιώσιμο».

 

«Αντί ο κ. Νεοφύτου να κάνει τον ειδικό σε θέματα που είναι άκρως τεχνοκρατικά, θα ήταν καλά να κάνει αυτό που στα λόγια διακηρύσσει περί κοινής προσπάθειας των επιθέσεων που δέχεται η Κύπρος παρά να αδυνατίζει τις θέσεις και την επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς ρίχνοντας σε αυτή την πλευρά τις ευθύνες», είπε ο κ. Στεφάνου.

 

 

 

Ιδιωτικοποιήσεις

 

Ο Εκπρόσωπος σχολίασε επίσης δημοσίευμα του Economist για τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας ότι αυτό έχει προστεθεί στα πολλά άλλα, που αναφέρονται στην απαίτηση των Γερμανών και άλλων κύκλων να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο, «αφήνοντας να νοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία, αφού ο νυν πρόεδρος είναι εναντίον».

 

«Είναι φανερό ότι όσοι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών επενδύουν στην εκλογή του κ. Αναστασιάδη έστω και αν ο ίδιος λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων όψιμα  εμφανίζεται υπερασπιστής αυτών των οργανισμών», είπε.

 

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι «επειδή είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι στον εαυτό του, έτσι ώστε αν εκλεγεί Πρόεδρος να ξεπουλήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς και να κατηγορεί ταυτόχρονα τον προηγούμενο Πρόεδρο ότι δήθεν δέχθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν αποδέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις».

 

Πηγή ΚΥΠΕ