Στεφάνου: Χρέος των εθνικών κοινοβουλίων να απαιτήσουν άλλη φιλοσοφία στις εμπορικές σχέσεις της ΕΕ

 

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την χθεσινή συνεδρία της διάσκεψης, η οποία διεξάγεται στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων της ΕΕ – ΗΠΑ (TTIP), ο κ. Στεφάνου είπε ότι η εν λόγω συμφωνία συναντά αντιδράσεις από συνδικάτα, περιβαλλοντικές οργανώσεις, κινήματα καταναλωτών, φορείς και πολίτες σε όλη την Ευρώπη.

Οι δυσκολίες που συναντούν, τόσο η CETA (εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά) όσο και η TTIP, “δεν είναι άσχετες με την πρωτοφανή αδιαφάνεια που διέπει την όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά και την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης με τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ από την αρχή της διαμόρφωσης των διαπραγματευτικών εντολών και όχι μόνο εκ των υστέρων” είπε.

Δεν είναι δυνατόν, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, τα λόμπι και οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρήσεων να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση και μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση μιας τέτοιας συμφωνίας από τον ρόλο που επιφυλάσσεται για τα εκλεγμένα κοινοβούλια των κρατών-μελών, ακόμα και για το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παράλληλα, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, το ίδιο το περιεχόμενο της TTIP θέτει επιτακτικά ένα μείζον ζήτημα δημοκρατίας σχετικά με το σύστημα επίλυσης διαφορών επενδυτή-κράτους, που ενσωματώνεται στην TTIP, σύμφωνα με το οποίο επιχειρήσεις και επενδυτές θα μπορούν να διεκδικούν αποζημιώσεις για κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες επηρεάζουν τα κέρδη τους.

Ο κ. Στεφάνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είπε ότι δεν είναι τυχαίο που η TTIP συναντά τόσες αντιδράσεις και διερωτήθηκε για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους όταν θα επιβληθούν οι όροι των επιχειρηματικών κολοσσών των ΗΠΑ, σε σχέση με τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς επίσης και για τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των Ευρωπαίων αν, για χάρη της συμφωνίας, υπονομευθεί το σαφώς ανώτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο και η αρχή της προφύλαξης που διέπει την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο κ. Στεφάνου υπέβαλε, εξάλλου, το ερώτημα γιατί χώρες όπως η Κύπρος, που διεκδίκησαν και πέτυχαν να είναι ελεύθερες από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, να αποδεχθούν τώρα τα μεταλλαγμένα προϊόντα και αναφέρθηκε στην σημασία για παραγωγούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της αναγνώρισης του συστήματος προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων και της αυτόματης αναγνώρισης και μελλοντικών προϊόντων στον κατάλογο των ήδη υπαρχόντων.

η Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιώργος Λιλλήκας και οι βουλευτές Γιώργος Κάρουλλας, Στέφανος Στεφάνου, Άγγελος Βότσης και Κωνσταντίνος Ευσταθίου.