Στην Τρόικα προβληματισμοί Συνδέσμου Τραπεζών για τον ορισμό μη εξυπηρετούμενων

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου συζήτησε με τεχνοκράτες της Τρόικας τους ενδοιασμούς του ως προς το νέο τρόπο ταξινόμησης των μη – εξυπηρετούμενων δανείων και τις επιπτώσεις που μπορεί αυτός να έχει στα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, σε συνάντησή την Τετάρτη στην Κεντρική Τράπεζα.

Όπως ανέφερε ο Α’ Ανώτερος Λειτουργός του Συνδέσμου Μιχάλης Κρονίδης, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις τελευταίες οδηγίες που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ), όπως η οδηγία για ταξινόμηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των ρυθμισμένων δανείων, η οδηγία για την χορήγηση δανείων (loan origination) και η οδηγία για τη διαχείριση καθυστερήσεων. Όπως ανέφερε, στην Τρόικα τέθηκαν κάποιοι προβληματισμοί που αφορούν συγκεκριμένες πρόνοιες των οδηγιών.

Σύμφωνα με την οδηγία της ΚΤΚ του Ιουλίου του 2013, ένα δάνειο που δεν εξυπηρετείται για πέραν των 90 ημερών, καταχωρείται ως μη εξυπηρετούμενο, κάτι με το οποίο ο Σύνδεσμος Τραπεζών συμφωνεί, αφού αποτελεί μέρος της διεθνούς πρακτικής.

Ωστόσο, ο Σύνδεσμος εκφράζει προβληματισμό για το γεγονός ότι αν γίνει αναδιάρθρωση του δανείου, όταν αυτό είναι ήδη σε καθυστέρηση πέραν των 60 ημερών, τότε αυτό ταξινομείται ως μη εξυπηρετούμενο για ένα χρονικό διάστημα, ακόμα και αν πληρώνεται κανονικά από τη μέρα που αναδιαρθρώθηκε. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εκφράζει προβληματισμό για την οδηγία που κατατάσσει ένα δάνειο και πάλιν ως μη εξυπηρετούμενο, αν γίνει σε αυτό δεύτερη αναδιάρθρωση σε διάστημα λιγότερο των 18 μηνών, έστω κι αν το δάνειο εξυπηρετείται ήδη κανονικά.

«Κάτι τέτοιο φουσκώνει τα μη –εξυπηρετούμενα δάνεια μιας Τράπεζας, με αποτέλεσμα να υπάρχει επίπτωση πάνω στις προβλέψεις, στα πιθανά νέα κεφάλαια που έχει ανάγκη, στην κερδοφορία κτλ», ανέφερε ο κ. Κρονίδης.

Επιφυλάξεις εκφράστηκαν και ως προς τις νέες αυστηρότερες διαδικασίες χορήγησης νέων δανείων. Ενώ ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι οι νέες οδηγίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,  ωστόσο, θεωρείται ότι «πάμε από το ένα άκρο στο άλλο από τη μια μέρα στην άλλη».

«Εμείς θεωρούμε ότι έπρεπε να δοθεί κάποιος χρόνος να εξοικειωθούν οι πελάτες των τραπεζών και να εξηγηθεί με καλύτερο τρόπο στο κοινό ποιες είναι αυτές οι διαδικασίες και γιατί χρειάζονται τόσες βεβαιώσεις», ανέφερε ο κ. Κρονίδης.

Ο Σύνδεσμος έθεσε, επίσης, στην Τρόικα την ανάγκη άρσης των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό, ώστε να τονωθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και την οικονομία. Ως πρώτα βήματα προτείνονται η άρση στην εσωτερική διακίνηση κεφαλαίων και να επιτραπεί το άνοιγμα νέων λογαριασμών.

Πηγή: KYΠΕ