Στη γύρα εις αναζήτηση χιλιάδων καταφυγίων η Πολιτική Άμυνα

Σε πόλεις και σε χωριά θα αναζητήσει η Πολιτική Άμυνα καταφύγια με σκοπό τα προσεχή χρόνια να καλύψει ποσοστό 70% του πληθυσμού, σε σχέση με 30% που καλύπτεται σήμερα, σχεδόν 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή.

Το θέμα της αύξησης της κάλυψης του ποσοστού του πληθυσμού ήγειρε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου σε παλαιότερη συνάντηση του με την ηγεσία της Πολιτικής Άμυνας και ήδη δρομολογούνται διαδικασίες υλοποίησης των ενεργειών που συμφωνήθηκε να προωθηθούν.

Σημειώνεται, ότι η διαδικασία διαμόρφωσης των καταφυγίων άρχισε περί το 1990 και στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική αδράνεια, ενώ έλεγχος διενεργήθηκε περί το 2003. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν (τουλάχιστον στα χαρτιά) περίπου 2.200 καταφύγια της Πολιτικής Άμυνας και γίνεται αντιληπτό, πως για να υπερδιπλασιαστεί η κάλυψη του πληθυσμού στο 70% (σε σύνολο  περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων) απαιτούνται περίπου 5.000 καταφύγια.

Γίνεται επίσης αντιληπτό, πως ο εντοπισμός των νέων καταφυγίων θα πάρει χρόνια.

Ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας κ. Παναγιώτης Λιασίδης ανέφερε στον «Φ», ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας θα βγει έξω, να μιλήσει με τους ιδιοκτήτες για να τους εξηγηθεί η αναγκαιότητα χρήσης των κτηρίων τους ως καταφυγίων, οπόταν αυτό σίγουρα δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο κ. Λιασίδης ανέφερε, ότι για να κάλυψη του 70% του πληθυσμού  επιδιώκεται να εντοπιστούν όχι μόνο καταφύγια με τη στενή έννοια του όρου αλλά και χώροι προστασίας υπό την έννοια ότι δεν απαιτούνται επιπλέον εργασίες για να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Στο πλαίσιο αυτό θα καταβληθεί προσπάθεια να εντοπιστούν τυχόν υπόγεια εκκλησιών ή άλλων αιθουσών που ανήκουν σε εκκλησίες, κοινοτικά και δημοτικά κτήρια ή και δημόσιες οικοδομές που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Έμφαση θα δοθεί και κατά μήκος της πράσινης γραμμής και γενικά σε ευαίσθητες (από πλευράς ασφάλειας) περιοχές.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιασίδης, μια άλλη κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στον εντοπισμό κατάλληλων χώρων προστασίας, είναι και η συνεργασία με τους νέους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, ώστε να ενημερώνουν την Πολιτική Άμυνα ως προς τα νέα κτήρια που αδειοδοτούνται και τα οποία προγραμματίζεται να περιλαμβάνουν και υπόγεια. Πρόθεση της Πολιτικής Άμυνας είναι η ένταξη των νέων αυτών κτηρίων στα καταφύγια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιασίδης ξεκαθάρισε, πως εάν και εφόσον χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια κτήρια, η χρήση τους θα περιορίζεται σε μερικές ώρες, μέχρι να εκλείψει ο όποιος κίνδυνος, οπόταν οι ιδιοκτήτες τους, ουσιαστικά δεν θα τα στερηθούν επί μακρόν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας ανέφερε πως απαιτείται πολλή προσπάθεια να επικαιροποιηθούν τα καταφύγια και να αποτυπωθεί η νέα πραγματικότητα σε σχέση με το τι ίσχυε πριν 20-25 χρόνια.

Όπως εξηγεί ο κ. Λιασίδης, έκτοτε κατασκευάστηκαν πολλές πολυκατοικίες αλλά και οικίες με υπόγεια. Στο πλαίσιο της αποτύπωσης της πραγματικότητας θα συνεχιστούν οι έλεγχοι, δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζουν τόσο οι ιδιοκτήτες  όσον και οι συνθήκες του κάθε ενός.

Για την πιο εύρυθμη λειτουργία της Πολιτικής Άμυνας προωθούνται και αλλαγές, οι οποίες θα την μεταμορφώσουν σε Τμήμα, το οποίο θα ασχολείται με την πολιτική προστασία, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, κάτι το οποίο συνεπάγεται και αναδιοργάνωση της ίδιας της υπηρεσίας.

Η πολιτική προστασία θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα τον επιχειρησιακό τομέα, τον τομέα διαχείρισης κινδύνων, στατιστικών, έρευνας κοκ, τον διοικητικό τομέα και, τέλος, τον εκπαιδευτικό πυλώνα.

Ο επιχειρησιακός πυλώνας θα περιλαμβάνει τα σχέδια και την παρακολούθηση τους, ο διοικητικός τομέας θα περιλαμβάνει από οικονομικά και τη διοικητική υποστήριξη μέχρι και τη διαχείριση του προσωπικού και τα καταφύγια και, τέλος, ο εκπαιδευτικός τομέας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στον τελευταίο πυλώνα θα υπαχθούν και οι ομάδες διάσωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο προετοιμάζονται περίπου 600 άτομα για να είναι έτοιμα να παράσχουν πρώτες βοήθειες και αν σε αυτούς προστεθούν άλλοι 250 διασώστες καθώς και 150 εθελοντές της Πολιτικής Άμυνας, ο αριθμός τους ανεβαίνει στους 1.000. Λόγω του γεγονότος ότι κάθε χρόνο εκπαιδεύονται περίπου 600 άτομα, ο αριθμός όλων όσοι είναι σε θέση να προσφέρουν πρώτες βοήθειες ανέρχεται σε χιλιάδες.

Ζήτηση και της “τελευταίας τρύπας”

Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε να τηρείται ενήμερος ως προς την πρόοδο που σημειώνεται στην κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί.

Όταν παλαιότερα ετέθη το ζήτημα των καταφυγίων από τον βουλευτή Νίκο Κέττηρο, ο κ. Ιωάννου είχε εξηγήσει πως αυτά δεν είναι «εδαφικά δομημένα».

Είχε προσθέσει δε, πως σε παλιούς πυρήνες πόλεων, κατά κανόνα, δεν διατίθενται υπόγειοι χώροι, ενώ σε περιοχές παραλιακών ξενοδοχείων, υφίσταται πληθώρα υπογείων.

Στην ίδια απάντηση, ο υπουργός είχε εκφράσει ανησυχία για το γεγονός ότι «ο αριθμός των καταφυγίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, δεδομένου ότι οι ιδιοκτήτες ζητούν την κατάργησή τους και την αξιοποίησή τους με άλλο τρόπο».

Όπως είχε γράψει ο «Φ», λόγω και της αυξημένης ζήτησης και της «τελευταίας τρύπας», πολλοί ιδιοκτήτες επιδιώκουν να νοικιάσουν τους χώρους που είχαν επιλεγεί και διαμορφωθεί για να λειτουργήσουν ως καταφύγια αμάχων.

Philenews