Στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο το επόμενο βήμα στο κυπριακό

ΗΓενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο θα αποτελέσει το επόμενο σημαντικό όπως όλα δείχνουν βήμα γύρω από τις εξελίξεις στο κυπριακό. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αναμένεται μέχρι τότε να συνεχιστούν, στη βάση της προσπάθειας του διεθνούς παράγοντα να αποφευχθεί ένα οριστικό ναυάγιο που θα οδηγεί πέραν πάσης αμφιβολίας στη διχοτόμηση του νησιού.

Στη Νέα Υόρκη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται πως θα έχει κύκλο επαφών με τα εμπλεκόμενα μέρη και γιατί όχι μια κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες ή και μια άτυπη συνάντηση στα πρότυπα της Γενεύης εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το έδαφος που θα υπάρχει μέχρι τότε, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες των Βρετανών για «τετραγωνισμό του κύκλου».

Στα θετικά καταγράφεται η στάση του διεθνούς παράγοντα γενικότερα ο οποίος στο σύνολο του εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά το περιεχόμενο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας τόσο σε ότι αφορά τη μορφή λύσης αλλά και σε ότι αφορά το ζήτημα των Βαρωσίων.

Τα δύο ζητήματα σχετίζονται από τη στιγμή που η Άγκυρα πρώτα κατέθεσε τη θέση της για λύση δύο κρατών στην άτυπη πενταμερή της Γενεύης ενώ στη συνέχεια προχώρησε σε νέα τετελεσμένα στα Βαρώσια για να σπρώξει με μεγαλύτερη ένταση προς την αλλαγή της βάσης της επιδιωκόμενης λύσης.

Η προσπάθεια της Λευκωσίας εστιάζει πλέον στην Ευρωπαϊκή Αντίδραση που πρέπει να υπάρξει για να συμμαζέψει τις επιθετικές ενέργειες της Άγκυρας και να κερδηθεί χρόνος ώστε μέσω της διπλωματίας να οδηγηθούν τα πράγματα σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Η προειδοποίηση που δόθηκε από τους 27 προς την Τουρκία για τα Βαρώσια, πρέπει με κάποιο τρόπο άμεσα να συγκεκριμενοποιηθεί ως προς το χρονικό της όριο και το είδος της αντίδρασης που θα υπάρξει. Σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα η Άγκυρα να συνεχίσει ακάθεκτα να καρφώνει τα καρφιά στο φέρετρο της ομοσπονδιακής λύσης.

πηγή: alphanews.live