Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος των δύο… ανειδίκευτων: Η μία κάνει μικροεπεμβάσεις σε ινστιτούτο, η άλλη εξετάζει ασθενείς

Ξανά υπό το μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, τίθεται η υπόθεση με τις δύο γιατρούς από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, των οποίων οι ειδικότητες («γενική ιατρική») έχουν ανακληθεί από το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου.

Κατόπιν νέας καταγγελίας στην Αστυνομία, οι ανακριτές του ΤΑΕ Λευκωσίας ανέλαβαν να επανεξετάσουν το διαθέσιμο μαρτυρικό υλικό, αλλά και να συλλέξουν νέα στοιχεία.

Οι πληροφορίες μας περί τα τέλη της εβδομάδας ανέφεραν πως πιθανότατα αύριο Δευτέρα, ο φάκελος θα είναι στη Νομική Υπηρεσία, η οποία θα αποφανθεί αν θα ασκηθούν ή όχι ποινικές διώξεις σε βάρος τους.

Όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, το σενάριο της ποινικής δίωξης δεν μπορεί να αποκλειστεί βάσει του μαρτυρικού υλικού. Ωστόσο, η υπόθεση παρουσιάζει δυσκολίες…

Άλλωστε, σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα του «Π», που επανέφερε το ζήτημα, το κεφάλαιο με τα πλαστά ιατρικά έγγραφα δεν είναι τόσο απλό ή τουλάχιστον δεν θέλουμε να το απλοποιήσουμε.

Κι αν αυτή η αναφορά φαίνεται αινιγματική, ίσως ο γρίφος να λυθεί στις πιο κάτω αράδες, στις οποίες θα παραθέσουμε συγκεκριμένα γεγονότα.

Αν δεν κατάγγελλε ο πρώην…

Εστιάζοντας στην παρούσα υπόθεση, αντιλαμβάνεται κανείς τις δυσκολίες που έχει το θέμα. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες ήλθε στην επιφάνεια, η ειδικότητα των δύο γιατρών δεν θα ανακαλείτο ποτέ αν ο σύζυγος της μίας εκ των δύο γιατρών, που είναι αδερφές, δεν προέβαινε σε καταγγελία (για τους δικούς του λόγους).

Το ιστορικό

Οι δύο γιατροί περί τις αρχές του 2009 και του 2010, αντίστοιχα, υπέβαλαν αιτήσεις στο αρμόδιο ιατρικό σώμα, το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου, προκειμένου να εγγραφούν στο Μητρώο Ιατρών δυνάμει του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, Κεφ. 250. Παρουσίασαν πτυχίο Ιατρικής από το Κρατικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο της χώρας τους και έλαβαν σχετική έγκριση.

Το 2015, βάσει των προνοιών του νόμου, υπέβαλαν και οι δύο τους αίτηση για αναγνώριση του τίτλου ειδικότητας στη Γενική Ιατρική. Το αίτημά τους συνοδευόταν από μεταπτυχιακό τίτλο εκπαίδευσης σε Κρατικό Νοσοκομείο της χώρας τους. Επεσύναπταν και πρόγραμμα εκπαίδευσής τους σε διάφορα τμήματα κλινικών νοσοκομείων και πολυκλινικών για περίοδο τεσσάρων ετών (από το 2010 μέχρι το 2014). Αρχές του 2015, λοιπόν, το Ιατρικό Συμβούλιο Κύπρου ενέκρινε το αίτημά τους και εξέδωσε πιστοποιητικό αναγνώρισης της ειδικότητάς τους.

πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ