Στη σημασία της επαρκούς επιμόρφωσης για χρηματοοικονομικά, αναφέρθηκε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας

Στη σημασία του χρηματοοικονομικού εγγραμματισμού αναφέρθηκε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤΚ) Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Ναυτιλίας της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Την ομιλία εκ μέρους της Διοικήτριας της ΚΤΚ, διάβασε η εκπρόσωπος Τύπου της ΚΤΚ, Αλίκη Στυλιανού.

Όπως είπε η ΚΤΚ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στην προώθηση της γνώσης και δεξιοτήτων σε χρηματοοικονομικά θέματα, κυρίως μέσω συνεργασιών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της δημοσίευσης θέσης για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό στο Πανεπιστήμιο του ΤΕΠΑΚ με υποτροφία από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Αναφερόμενη στην υπόθεση εργασίας της διατριβής, είπε ότι αυτή είναι πως η επαρκής επιμόρφωση των καταναλωτών, των αυτοεργοδοτούμενων και των εν δυνάμει επενδυτών σε οικονομικά και χρηματοοικονομικά θέματα, δηλαδή ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός όλων εκείνων που δεν είναι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, όχι μόνο βελτιώνει τη δική τους ευημερία, αλλά αποτελεί και ουσιαστικό παράγοντα στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας, δημιουργώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα.

Αντίθετα, ανέφερε, η έλλειψη γνώσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα οδηγεί ορισμένες φορές στην ανάληψη υπέρμετρου κινδύνου με πιθανό αποτέλεσμα να επιτείνονται οι οικονομικές κρίσεις και στη συνέχεια να δυσχεραίνεται η αντιμετώπισή τους.

«Όλοι θα συμφωνήσουν ότι η άγνοια σε χρηματοοικονομικά θέματα, όταν οδηγεί σε λάθος επιλογές και αποφάσεις, είναι απειλή για την ευημερία των πολιτών», είπε.

Σημείωσε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου διεξάγει αυτή την περίοδο παγκύπρια δειγματοληπτική έρευνα, η οποία στοχεύει στη μέτρηση του επιπέδου των χρηματοοικονομικών γνώσεων των Κυπρίων. Η υπό εξέλιξη έρευνα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο του Durham, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο ανά το παγκόσμιο, στη βάση ερωτηματολογίου και κριτηρίων που έχει θέσει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Αξιοποιώντας τα ευρήματα της έρευνας, θα επιδιώξουμε ως Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, να συμβάλουμε στη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εγχώριου χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού», πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ