Στη Βουλή τα επιδόματα πολυτέκνων

 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι πολυμελείς και τρίτεκνες οικογένειες με τη στόχευση των επιδομάτων έχουν βάση και ουσία και ανέφερε πως η Επιτροπή ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομικών να υποβάλει πρακτικές προτάσεις για λύσεις στα προβλήματα που αναφύονται.

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι η πληρωμή των επιδομάτων, λόγω της εξέτασης των αιτήσεων, δεν αρχίζει στην αρχή του χρόνου, αλλά μετά από λίγους μήνες, αφήνει πολλές οικογένειες χωρίς επιδόματα για δύο, τρείς ίσως και τέσσερις μήνες και ανέφερε πως η Επιτροπή εισηγείται όπως να δίνονται τα επιδόματα και να γίνεται αναδρομικά ο έλεγχος.

Ανέφερε πως ζητήθηκε να εξετασθεί το πρόβλημα με την καθυστέρηση στην επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και είπε πως υπάρχουν και άλλα προβλήματα που «θα θέλαμε το Υπουργείο Οικονομικών να αντιμετωπίσει άμεσα».

Η Βουλή, είπε, είναι διατεθειμένη να αναστείλει το νόμο, ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο και η σύμφωνος γνώμη της Κυβέρνησης, καθώς θα ήταν αντισυνταγματικό.

Η πραγματικότητα είναι άλλη από αυτή που παρουσίασε η Κυβέρνηση το Δεκέμβρη, συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως οι μόνες περικοπές που έγιναν είναι στα επιδόματα τέκνων και φοιτητικής χορηγίας.

Για εμπαιγμό της Βουλής έκανε λόγο ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, καλώντας τους αρμόδιους να προχωρήσουν στην καταβολή επιδομάτων άμεσα και δηλώνοντας ότι αν αυτό δεν γίνει τότε ο ΔΗΣΥ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για έξι μήνες.

Ενώ, είπε, «ολόκληρο το Κοινοβούλιο και όλα τα κόμματα αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα των στιγμών έχουμε ψηφίσει και την περικοπή επιδομάτων, αλλά – αν θέλετε – κυρίως τη στοχευμένη πολιτική για χορηγίες και επιδόματα, την ίδια ώρα δυστυχώς έχουμε διαπιστώσει από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και από την Υπηρεσία Χορηγιών έναν εμπαιγμό όσον αφορά τις πολύτεκνες οικογένειες».

«Η άρνηση της Υπηρεσίας Χορηγιών και Επιδομάτων επικαλούμενη ακριβώς τη ψήφιση της νομοθεσίας από τους Βουλευτές θα έλεγα ότι εμπαίζει όχι μόνο τη Βουλή αλλά και ολόκληρη την Πολιτεία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Δίπλαρος ανέφερε ότι το ο ΔΗΣΥ κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει πάραυτα στην καταβολή όλων των επιδομάτων στις πολύτεκνες οικογένειες που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, καθώς και σε όλες της μονογονεϊκές οικογένειες κα στις οικογένειες που έχουν φοιτητές.

«Αν αυτό δεν συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πρόθεση του ΔΗΣΥ είναι η αναστολή της νομοθεσίας για τουλάχιστον έξι μήνες, ούτως ώστε όλοι αυτοί οι αρμόδιοι που ξεγέλασαν θα έλεγα και τη Βουλή, αλλά και όλους να είναι σε θέση να εξετάσουν έγκαιρα όλες αυτές τις αιτήσεις», είπε.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι η ΕΔΕΚ θα ετοιμάσει πρόταση νόμου με στόχο να διασφαλίζει την ισοπολιτεία και να στηρίζεται η πολυτεκνία.

Πρόσθεσε πως η πρόταση περιλαμβάνει διαφοροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι προς τα άνω και σε άλλες προς τα κάτω, ώστε να επέλθει μια δίκαιη κατανομή των βαρών.

Αναστολή της νομοθεσίας ζήτησε σε δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων Παρασκευάς Σαμάρας, αναφέροντας ότι «έπληξε καίρια και καταστροφικά τις πολύτεκνες οικογένειες, όχι μόνο όσον αφορά τα επιδόματα, αλλά και όσον αφορά τους φοιτητές γιατί αφαίρεσε το επίδομα τέκνου από τους φοιτητές».

Θεωρεί, είπε, «ότι οι φοιτητές δεν είναι εξαρτώμενα τέκνα», εκφράζοντας τη θέση ότι «αυτό είναι οξύμωρο σχήμα και καταθέσαμε την κάθετη διαφωνία μας».

«Πρέπει να σταματήσει η αδικία», είπε, «υπάρχει μια άνιση μεταχείριση των πολυτέκνων σε σχέση με άλλες κατηγορίες πληθυσμού».