Στην Αθήνα αναμένονται οι τροϊκανοί

{loadposition ba_textlink}

Εντός της ημέρας αναμένεται να διευθετηθούν οι «τεχνικές δυσκολίες», όπως τις ονομάζει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να έλθουν στην Αθήνα ως το βράδυ οι εκπρόσωποι των δανειστών, και να αρχίσουν τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη, σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης, μετά την ψήφιση και του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

Στο δάνειο, ύψους περίπου 86 δις ευρώ, συμμετέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Θα έχει διάρκεια 3 ετών, και με την εφαρμογή δεσμίδας μέτρων που με περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις, προβλέπεται να αποφέρουν περί τα 12 δις στο κράτος.

Στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να φτάσουν μέχρι το βράδυ σήμερα ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Ράσμους Ρέφερ, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Ντέλια Βελκουλέσκου, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ο Νικόλα Τζαμαριόλι, υπεύθυνος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Η κ. Βελκουλέσκου, που ήταν εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον και, όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων θεσμών, περιμένει να ανάψει το πράσινο φως από την Αθήνα ότι τακτοποιήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούσαν τον τόπο διαμονής τους στην Αθήνα, και τη δυνατότητα πρόσβασής τους στα αρμόδια υπουργεία, και σε πρόσωπα που θα μπορούν να τους ενημερώνουν υπεύθυνα και να τους προσκομίζουν τα απαιτούμενα έγγραφα και στοιχεία.

Η ίδια κυβερνητική πηγή υπογραμμίζει ότι η Αθήνα ουδέποτε προσπάθησε να κρατήσει τους δανειστές μακριά από τα κυβερνητικά υπουργεία. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επισκεφθούν το γενικό λογιστήριο του κράτους» τονίζει.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Μαξίμου φαίνεται να εξακολουθεί να μην νοιώθει άνετα ούτε με τη μετονομασία των τεχνικών κλιμακίων σε «τρόικα», διότι αυτό «παραπέμπει στις αντιμνημονιακές θέσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες και κέρδισε τις ψήφους του λαού», ούτε με «την παλιά εικόνα, που τόσο ενοχλούσε τους πολίτες, με τους ξένους αξιωματούχους να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία σαν να ήταν σπίτι τους».

Οι επιφυλάξεις αυτές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν προέρχονται από τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ο οποίος σύμφωνα με έγκυρη πηγή, προσπαθεί να πείσει τους αντιδρώντες ότι «από τη στιγμή που αποδεχτήκαμε τη νέα συμφωνία, πρέπει να αποδεχτούμε και τη διαδικασία αυτή, προκειμένου να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους στα μέτρα».

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις του προς την Financial Times, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στα μέσα Αυγούστου, όταν και η Ελλάδα πρέπει να λάβει χρηματοδότηση για να πληρώσει λήξη ομολόγου 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.

Ο κ. Σταθάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές έχουν ήδη βρει κοινό έδαφος σε πολλά από τα βασικά ζητήματα, όπως τους δημοσιονομικούς στόχους, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και εμπορευμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Έχουμε τρεις εβδομάδες και είμαι αισιόδοξος ότι αρκούν για την υπάρχουσα ατζέντα» δήλωσε στους Financial Times ο κ. Σταθάκης.

«Συμφωνούμε σε κάποιους τομείς. Σε άλλους, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και πρέπει να καλυφθεί κάποια απόσταση. Αλλά η τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδος προσέφερε ένα πλαίσιο που δείχνει την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθηθεί και για αυτό πιστεύω ότι τρεις εβδομάδες θα είναι αρκετές».

Πηγή: KYΠΕ