Στην Ιντλίμπ έφτασαν οι Σύροι αντικαθεστωτικοί που αποχώρησαν από τη Χομς

{loadposition ba_textlink}

Λεωφορεία που μετέφεραν σύρους αντάρτες και τις οικογένειές τους έφθασαν με ασφάλεια στη βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά την αποχώρησή τους από τη Χομς στη βάση μιας τοπικής συμφωνίας εκεχειρίας, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών, αφορά, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Χομς, 300 μαχητές και 400 μέλη των οικογενειών τους που εγκαταλείπουν το Ουάερ, την τελευταία περιοχή της πόλης που τελούσε υπό τον έλεγχο των ανταρτών, η οποία (πόλη) αποτέλεσε το κέντρο της εξέγερσης εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε πως έχουν φύγει περίπου 750 άνθρωποι, ανάμεσά τους μαχητές του συνδεόμενου με την Αλ Κάιντα Μετώπου Νούσρα.

Τέσσερα λεωφορεία έφθασαν στην Ιντλίμπ τη νύχτα από ένα σύνολο περίπου 15 που έφυγαν από τη Χομς, με τα άλλα να είναι ακόμη καθ΄οδόν, ανέφερε ο διοικητής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντουλραχμάν.

Διπλωμάτες λένε πως οι τοπικές εκεχειρίες μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να επιτευχθεί σταδιακά η ειρήνευση στη Συρία, όπου περισσότεροι απο 250.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε μια σύγκρουση που διαρκεί σχεδόν πέντε χρόνια. Ωστόσο μια εκεχειρία που επιτεύχθηκε στη Χομς το 2014 θεωρήθηκε ευρέως ως αναγκαστική παράδοση.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Ιράν και η Τουρκία, οι οποίες υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές της συριακής σύγκρουσης, βοήθησαν ώστε να επιτευχθεί τοπική εκεχειρία σε δύο χωριά κοντά στην Ιντλίμπ και σε μία πόλη στα σύνορα με τον Λίβανο.

Πηγή: newsbeast.gr