Στην τελική ευθεία η υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου: Άρχισε σήμερα η διαδικασία των τελικών αγορεύσεων των κατηγορουμένων

Η Κατηγορούσα Αρχή απέτυχε πλήρως να στοιχειοθετήσει τις τρεις κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Κύπρου, υποστήριξε σήμερα ο δικηγόρος της τράπεζας Πόλυς Πολυβίου, ζητώντας την απαλλαγή της από όλες τις κατηγορίες, με κύρια αυτή της χειραγώγησης της αγοράς μεταξύ 14/06/2012 και 26/06/2012.

Με την αγόρευση του κ. Πολυβίου άρχισε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας η διαδικασία των τελικών αγορεύσεων στην ποινική υπόθεση εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της. Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο, κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι επίσης οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Πεχλιβανίδης και Γιάννης Κυπρή.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα Κύπρου αφορούν τα αδικήματα της παράλειψης της έκδοσης δημόσιας ανακοίνωσης σημαντικού γεγονότος για σημαντική αύξηση των κεφαλαιουχικών αναγκών της από τα €200 εκατ. τα οποία είχε ανακοινώσει στις 10/05/2012 σε €400 εκ. περίπου και της διάδοσης πληροφοριών που έδιναν παραπλανητικές ενδείξεις σε σχέση με τα χρηματοοικονομικά μέσα ενώπιον των μετόχων κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας στις 19/06/2012.

Ο δικηγόρος της Τράπεζας Κύπρου υπέβαλε προς το δικαστήριο περίγραμμα της γραπτής αγόρευσης του και ακολούθως προέβη σε σύνοψη των βασικών θέσεων και επιχειρημάτων του.

Ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι δόθηκε σε ορισμένα ΜΜΕ η εντύπωση ότι αυτή η υπόθεση «είναι μια από τις μεγάλες δίκες της κατάρρευσης της οικονομίας», ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η εντύπωση δεν δόθηκε από το Κακουργιοδικείου «ούτε πιστεύω από την Κατηγορούσα Αρχή».

Χαρακτήρισε την παρούσα υπόθεση «παντελώς ανύπαρκτη τόσο νομικά όσο και πραγματικά», η οποία έλαβε διαστάσεις που δεν έπρεπε να είχε λάβει, κατά την έκφρασή του.

Ο κ. Πολυβίου χαρακτήρισε τους κατηγορούμενους ως έντιμους ανθρώπους «που βρέθηκαν σε μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης», σημειώνοντας ότι «αυτό που τους καταλογίζεται είναι ότι δεν προέβησαν σε ανακοίνωση σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή παραπλάνησαν με δηλώσεις τους» το επενδυτικό κοινό κατά τη Γενική Συνέλευση της τράπεζας στις 19/6/2012.

Υποστήριξε ότι πριν από τις 26/6/12 δεν υπήρξε κανένα γεγονός ούτε και συγκεκριμένη εμπιστευτική πληροφορία που θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί, προσθέτοντας ότι «η υπόθεση αυτή αρχίζει με τον πρώτο πίνακα Χατζημιτσή στις 14/6/12 και τελειώνει με το δεύτερο επικαιροποιημένο πίνακα Χατζημιτσή στις 26/6/12».

Ανέφερε ότι στις 19/6/12 «δεν είχαν προκύψει τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου στις 26/6/12, επομένως ούτε ο κ. Αριστοδήμου ούτε και ο κ. Ηλιάδης παραπλάνησαν διότι αυτό που είχαν ενώπιον τους ήταν τον πρώτο πίνακα του κ. Χατζημιτσή και τις συνεχείς προσπάθειες για κάλυψη του κεφαλαιακού κενού».

Αυτή η διαδικασία ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου, όπως είπε, «πάσχει και δεν θα έπρεπε να προχωρήσει λόγω του ότι έχει τις ρίζες της σε μια άλλη διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» προσθέτοντας ότι «αυτή η υπόθεση είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας που ήχθη ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».

Η διαδικασία των θα συνεχιστεί στις 18 και 20 Σεπτεμβρίου η ώρα 10 το πρωί με την τελική αγόρευση του δικηγόρου του Θεόδωρου Αριστοδήμου.

Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση σε πέντε από τις έξι κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας καθ’ όλη της διάρκεια της δίκης, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Πηγή:ΚΥΠΕ