Στήριξη στον S&P αναζητεί το Χρηματιστήριο Αθηνών

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.53) ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,16% στις 552,55 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να σημειώνει άνοδο κατά 0,26% στις 1.468,37 μονάδες. Ο τζίρος κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς περιορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών, 20 ενισχύονται, 17 υποχωρούν και 10 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 1,99% στις 481,67 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα καταγράφει άνοδο κατά 2,35%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,13%, η Eurobank κατά 2,09% και η Alpha Bank κατά 0,61%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές της ΔΕΗ και του Μυτιληναίου εμφανίζουν κέρδη άνω του 1,50% ενώ στο 1,40% διαμορφώνεται η άνοδος για την Aegean. Στον αντίποδα, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ υποχωρεί κατά 1,10% και της Folli – Follie κατά 0,60%.

Χθες το βράδυ, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, μετά τη μερική χαλάρωση των μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, ο S&P αναβάθμισε τις Alpha Bank, Eurobank Εργασίας, Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς σε CCC+ από SD (δηλ. επιλεκτική χρεοκοπία), με σταθερή προοπτική.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στα 12,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε η κερδοφορία του Ομίλου Μυτιληναίου, κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου του 2016. Ο κύκλος εργασιών παράλληλα, ανήλθε σε 6,358 δισ. ευρώ, έναντι 636,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ τα αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε κέρδη, ύψους 101,4 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, περίπου 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τον μηνιαίο στόχο που είχε τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών διαμορφώθηκαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού τον Ιούλιο, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες του υπουργείου. Η εξέλιξη αυτή συνέβη παρά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν σε πολλούς από τους φόρους τους οποίους πλήρωσαν τον προηγούμενο μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Τα προσωρινά στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου προκάλεσαν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έντονη ανησυχία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στους επόμενους μήνες, καθώς το 2016 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ προκειμένου να μην ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός κόφτης τον Μάιο του 2017.

Παρ’ όλα αυτά, καθησυχαστικά εμφανίζονται τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς μιλώντας στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, τονίζουν ότι η ταμειακή ροή των εσόδων κατά τον Ιούλιο, δε δημιουργεί ανησυχίες για τη γενικότερη πορεία τους.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr