Στο ΕΚ στο Στρασβούργο την Τετάρτη η έκθεση προόδου της Τουρκίας

{loadposition ba_textlink}

Η συζήτηση είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 15.00 ώρα Γαλλίας και θα υπάρξουν τοποθετήσεις/δηλώσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αλλά και την Επιτροπή. Την επόμενη μέρα είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η ψηφοφορία.

Η έκθεση εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ΕΚ εκφράζει την ισχυρή στήριξή του στην επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης και για τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία, με μία κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία υπηκοότητα με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσες ευκαιρίες για όλους της τους πολίτες.

Το ΕΚ καλεί την Τουρκία να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου με παράλληλο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης με τρόπο αποδεκτό από όλους ενώ καλείται η Άγκυρα να συνδράμει και στο θέμα των αγνοουμένων. Επιπρόσθετα καλείται η Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας, όπως επίσης και την Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS).

Αρνητικά σημεία μπορούν να σημειωθούν οι αναφορές για άνοιγμα κεφαλαίων ειδικά που αφορούν την εξωτερική πολιτική, τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα προτείνουν σειρά τροπολογιών.

Η έκθεση, που συντάχθηκε από την Κάτι Πίρι των Σοσιαλδημοκρατών, εκφράζει τη δυσφορία του Ευρωκοινοβουλίου για τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, στις υπερεξουσίες των οργάνων επιβολής του νόμου και στην ελευθερία του Τύπου. Αντιθέτως, εκφράζεται ικανοποίηση για τη στάση της Άγκυρας εσχάτως στο Κουρδικό και στην πολιτική ανοικτών συνόρων που ακολουθείται έναντι των Σύρων προσφύγων.

Κατά τη συζήτηση αναμένεται οι Ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν ότι η Τουρκία πρέπει να εντείνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, να εγγυηθεί την ελευθερία των ΜΜΕ και την ελευθερία έκφρασης και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Συγκεκριμένα τι περιλαμβάνει η Έκθεση Προόδου
———————————————————–

Την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία έχει υπογραφεί και από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την Τουρκία και υπογραμμίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες σε σχέση με την αποκλειστική οικονομική ζώνη της. Παράλληλα αναφέρεται στην επιστροφή της Αμμοχώστου και το άνοιγμα ενός λιμανιού για τους Τ/κ, υπό τελωνειακή επιτήρηση της ΕΕ.

Στην έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2014, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και στο κεφάλαιο που αφορά την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, το ΕΚ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του προς την Τουρκία να σέβεται τα κυρίαρχα δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, εφόσον ευθυγραμμίζονται με το κεκτημένο της ΕΕ και τη διεθνή νομοθεσία.

Καλεί επίσης την Τουρκία να απέχει από κάθε ενέργεια που θα είναι επιζήμια για τις σχέσεις καλής γειτνίασης και ένα κλίμα που οδηγεί στην ειρηνική διευθέτηση διμερών διαφορών.

“Αποδοκιμάζει την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου στη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας προς όλα τα κράτη-μέλη και υπενθυμίζει ότι η άρνηση αυτή εξακολουθεί να έχει βαθιά επίδραση στη διαπραγματευτική διαδικασία”.

Στην έκθεση επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη του ΕΚ στην προσπάθεια για την επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο μιας δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης διευθέτησης και για τις δύο κοινότητες, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του OHE και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και ίσων ευκαιριών για όλους τους πολίτες της.

Καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να επιστρέψει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με το Ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας (1984), ενώ ζητεί παράλληλα από την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου υπό τελωνειακή επιτήρηση της ΕΕ, προκειμένου να προωθηθεί ένα θετικό κλίμα για την επιτυχή επίλυση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για επανένωση, και να επιτρέψει τις εμπορικές συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ με ένα νόμιμο τρόπο που θα είναι αποδεκτός από όλους.

Ζητεί ακόμα να δοθεί πλήρης πρόσβαση στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους σε όλα τα σχετικά αρχεία και στρατιωτικές ζώνες που βρίσκονται “στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με σκοπό την εκταφή καθώς και να της παρασχεθούν όλες οι σχετικές πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των λειψάνων που μετακινήθηκαν” και ζητεί επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο έργο της ΔΕΑ.

Κατά την ψηφοφορία εγκρίθηκε τροπολογία με την οποία καλείται η τουρκική κυβέρνηση να δώσει ένα τέρμα στα σχέδιά της για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στο Άκουγιου, επισημαίνοντας ότι η επιλεγείσα τοποθεσία βρίσκεται σε έντονα σεισμογενή ζώνη, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τη Μεσόγειο. Ζητεί, στο ίδιο πνεύμα, από την τουρκική κυβέρνηση να προσχωρήσει στη Σύμβαση του Έσπο, βάσει της οποίας τα συμβαλλόμενα μέρη υποχρεούνται να κοινοποιούν και διαβουλεύονται μεταξύ τους σχετικά με μεγάλα, υπό εξέταση, έργα, τα οποία αναμένεται ότι θα έχουν σημαντικές διασυνοριακές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ζητεί επίσης για το λόγο αυτό, από την τουρκική κυβέρνηση να απευθυνθεί στις κυβερνήσεις των γειτονικών της χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, και να συνεργαστεί ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί μαζί τους στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μελλοντικών εξελίξεων στο έργο Άκουγιου.

Σημειώνεται τέλος ότι δεν εγκρίθηκε η τροπολογία της ομάδας των Πρασίνων, η οποία ζητεί από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να καλέσει δύο παρατηρητές που θα εκπροσωπούν την τουρκοκυπριακή κοινότητα στο Κοινοβούλιο, έπειτα από την αντίστοιχη απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

`Άλλα θέματα στη ατζέντα
—————————————–
Οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου.

Θα γίνει συζήτηση και για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με βάση τα όσα προβλέπει συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου , των φορολογικών παραβάσεων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Μεταξύ άλλων θα γίνει συζήτηση και για την προτεινόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενιαία ψηφιακή αγορά, η οποία κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Μαΐου. Η στρατηγική ορίζει 16 πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης συζήτηση θα γίνει για το θέμα της ασφαλούς υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και οι συμφωνίες της ΕΕ με τις καπνοβιομηχανίες και η πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ.

Πηγή: KYΠΕ