Στο κελί καθηγητής για σχέση με ανήλικη μαθήτρια

Με βάση τα γεγονότα της υπόθεσης, ο κατηγορούμενος γνώρισε την ανήλικη σε σχολείο, όπου φοιτούσε, στο οποίο ο ίδιος παρέδιδε μαθήματα σε εξειδικευμένο κλάδο. Με πρωτοβουλία της ανήλικης, δημιούργησαν σχέση και σε μία περίπτωση υπήρξε συνουσία μεταξύ τους.

Επιβάλλοντας 12μηνη ποινή φυλάκισης στον κατηγορούμενο, το Κακουργιοδικείο που συνήλθε κεκλεισμένων των θυρών, υπογράμμισε τη σοβαρότητα του αδικήματος που διέπραξε ο κατηγορούμενος, για το οποίο προβλέπεται ποινή φυλάκισης μέχρι 20 χρόνια και την ανάγκη για επιβολή αυστηρών και αποτρεπτικών ποινών για σεξουαλικά αδικήματα, ιδιαίτερα όταν διαπράττονται εις βάρος ανηλίκων.

Έκρινε, περαιτέρω, ως επιβαρυντικά για τον κατηγορούμενο στοιχεία το γεγονός ότι υπήρχε μεγάλη διαφορά ηλικίας μεταξύ του Κατηγορουμένου (37 ετών όταν διαπράχθηκε το αδίκημα) και της ανήλικης (15½ ετών), καθώς και το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος ήταν καθηγητής της ανήλικης. Αντί, επεσήμανε το Δικαστήριο, ο κατηγορούμενος να περιοριζόταν, ως όφειλε, στην εκπαίδευση και ορθή διαπαιδαγώγηση της ανήλικης μαθήτριάς του, εκμεταλλεύθηκε το νεαρό της ηλικίας της και ήλθε σε συνουσία μαζί της, ενδίδοντας στις ανώριμες επιθυμίες της ανήλικης.

Ως μετριαστικοί παράγοντες κρίθηκαν υπέρ του κατηγορούμενου καθηγητή το γεγονός ότι δεν υπήρξαν επιτηδευμένες ενέργειες εκ μέρους του, καθώς και το γεγονός ότι δεν ασκήθηκε βία. Το Δικαστήριο προσμέτρησε, περαιτέρω, προς όφελος του κατηγορουμένου την παραδοχή και μεταμέλειά του, το λευκό του μητρώο και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει η φυλάκιση, τόσο στον ίδιο όσο και στα οικεία του πρόσωπα.

Επισημαίνεται ότι το ένα από τα τρία μέλη του Κακουργιοδικείου διαφώνησε όσον αφορά τη διαταγή για άμεση έκτιση της ποινής, κρίνοντας στη διιστάμενη απόφασή του ότι ο κατηγορούμενος εδικαιούτο να τύχει δεύτερης ευκαιρίας με την αναστολή της ποινής φυλάκισης που του επιβλήθηκε. Στην κατάληξη αυτή οδηγήθηκε, κρίνοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν αποτελεί αυτή τη στιγμή άμεσο κίνδυνο για την κοινωνία ούτε και ελλοχεύει κίνδυνος διάπραξης ομοειδών αδικημάτων στο μέλλον και τούτο λόγω των ιδιαιτέρων περιστάσεων της υπόθεσης και των προσωπικών συνθηκών του κατηγορουμένου, παράγοντες στους οποίους έγινε εκτενής αναφορά από τον δικαστή.

Πηγή: Philenews Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης