Στο κενό η νέα εκεχειρία στο Σουδάν, παραμένουν εγκλωβισμένοι οι πολίτες

Σήμερα οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, η οποία απέτυχε να τηρηθεί για 2η φορά μολονότι τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει ότι θα την τηρήσουν.

Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή την Τρίτη (18/4) στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Κύπρου), ωστόσο οι μάχες συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του Σουδάν να συμφωνήσουν σε νέα 24ωρη εκεχειρία που θα ξεκινούσε την Τετάρτη (19/4) στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Κύπρου) κατά την πέμπτη ημέρα των σφοδρών συγκρούσεων με τον τακτικό στρατό της χώρας.

Όμως πάλι η προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός έπεσε στο κενό, αφού οι βομβαρδισμοί στο κεντρικό Χαρτούμ συνεχίστηκαν, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά ντε φάκτο το Σουδάν, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην έδρα του στρατού στο Χαρτούμ.

Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.

Η Γερμανία και η Ιαπωνία φέρονται να σχεδιάζουν την εκκένωση των πολιτών τους, αλλά η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Χαρτούμ είπε ότι «λόγω της αβέβαιης κατάστασης ασφαλείας στο Χαρτούμ και του κλεισίματος του αεροδρομίου, δεν υπάρχουν σχέδια για [μια] εκκένωση συντονισμένη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ» για την στιγμή.

Φεύγουν οι κάτοικοι

Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν χθες να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πεζή ή με αυτοκίνητα, περνώντας ανάμεσα σε πτώματα και σε καμένα άρματα, οι άμαχοι προσπαθούσαν να αποφύγουν τα διασταυρούμενα πυρά.

«Είναι αδύνατον να ζήσουμε στο Χαρτούμ», είπε η Αλάουια αλ-Ταγιέμπ, 33 ετών, που κατευθυνόταν νότια. «Έκανα τα πάντα για να μην δουν τα παιδιά μου τα πτώματα» επειδή «έχουν ήδη υποστεί σοκ».

«Πάμε σε συγγενείς μας στο Ουαντ Μαντάνι», την πρωτεύουσα της επαρχίας Αλ Τζαζίρα, 200 χιλιόμετρα νοτιότερα, εξήγησε ο Μοχάμεντ Σάλεχ, ένας δημόσιος υπάλληλος 43 ετών. Τώρα που στρατιώτες και παραστρατιωτικοί περιφέρονται στους δρόμους «φοβόμαστε ότι θα επιτεθούν στα σπίτια μας», πρόσθεσε.

Βρέθηκαν οι Έλληνες τραυματίες που είχαν χαθεί με το ασθενοφόρο

Εντοπίστηκαν οι δύο Έλληνες τραυματίες που αγνοούνταν στο Σουδάν. Πολύωρη ήταν η αγωνία για την τύχη τους αφού δεν είχε εντοπιστεί το ασθενοφόρο που τους μετέφερε από το νοσοκομείο.

Όπως αναφέρουν όμως οι πληροφορίες, οι δύο άνδρες, που δέχθηκαν πυρά, βρήκαν τελικά ασφαλές καταφύγιο σε άλλο σημείο. Συγκεκριμένα, φέρεται να βρίσκονται σε σπίτι συγγενικού προσώπου ενός εκ των δύο. Καλά στην υγεία τους είναι και οι δύο, ωστόσο ο ένας έχει θραύσματα στο πόδι του και πρέπει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, κ. Σάββας, τελευταία φορά οι Έλληνες τραυματίες εθεάθησαν σε καροτσάκια σε είσοδο βομβαρδισμένου νοσοκομείου. Τότε, πήγε ένα ασθενοφόρο να τους παραλάβει για να τους μεταφέρει σε έναν χώρο της ελληνικής κοινότητας ώστε να είναι ασφαλείς.

Από τότε όμως διακόπηκε η επικοινωνία και αγνοείτο η τύχη τους.

Κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων, είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, προκειμένου να παρασχεθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή ιατροφαρμακευτική βοήθεια στους δυο Έλληνες τραυματίες, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν η οποία δεν επιτρέπει επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ενήμερος της παρουσίας και των αναγκών και των υπόλοιπων Ελλήνων στο Χαρτούμ, πλην των δυο τραυματιών.

Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. για θέματα Ιατροφαρμακευτικής βοήθειας και για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ματαιώθηκε αποστολή του γερμανικού στρατού για την απομάκρυνση πολιτών

Αποστολή του γερμανικού στρατού για την απομάκρυνση 150 πολιτών από το Σουδάν διακόπηκε σήμερα εξαιτίας των συγκρούσεων στο Χαρτούμ, αποκαλύπτει το περιοδικό Spiegel επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Αμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα μέσω email για σχολιασμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, η γερμανική Πολεμική Αεροπορία διέθεσε νωρίς το πρωί σήμερα για την αποστολή τρία μεταγωγικά αεροσκάφη A400M, τα οποία προσγειώθηκαν στην Ελλάδα για ανεφοδιασμό.

Ο γερμανικός στρατός ματαίωσε την αποστολή λόγω των πληροφοριών για αναζωπύρωση των συγκρούσεων και των αεροπορικών επιδρομών στο Χαρτούμ, σύμφωνα με το Spiegel.

177 μέλη του στρατού της Αιγύπτου που είχαν αιχμαλωτιστεί από παραστρατιωτικούς επέστρεψαν στην πατρίδα τους

Οι 177 αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο σουδανικός στρατός, που πλέον έχει εμπλακεί σε πόλεμο με τις ΔΤΥ.

Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».

Οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί έφυγαν από τη Ντονγκόλα, στο βόρειο Σουδάν, για την πατρίδα τους, ανέφερε το γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ.

Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.

Πάνω από 200 νεκροί από την έναρξη των μαχών το Σάββατο

Από το Σάββατο, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για διάλογο. Αλλά οι δύο στρατηγοί, που βρίσκονται πλέον σε υπαρξιακή ένοπλη αντιπαράθεση, κωφεύουν στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ή έστω μία προσωρινή εκεχειρία για την απομάκρυνση των αμάχων από τις πιο επικίνδυνες συνοικίες.

Ωστόσο, τα σύντομα διαστήματα που οι συγκρούσεις σταματούν, συχνότερα για ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά ή για την μετακίνηση των δυνάμεων, κάθε μέρα ομάδες Σουδανών κατορθώνουν να βγουν από το Χαρτούμ.

Διότι η πόλη δεν είναι βιώσιμη από το Σάββατο: το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό έχουν κοπεί – και επιστρέφουν σε λίγες περιοχές για λίγες ώρες – και οι αδέσποτες σφαίρες διαπερνούν τοίχους και παράθυρα. Ακόμη χειρότερα, μερικές φορές ένας πύραυλος πέφτει από τον ουρανό και μετατρέπει σε ερείπια κατοικίες ή νοσοκομεία.

Οι μάχες που μαίνονται από το Σάββατο στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 270 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 2.600, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ ο ΟΗΕ είχε καταμετρήσει περί τους 200 νεκρούς και 1.800 τραυματίες. Αλλά οι γιατροί επαναλαμβάνουν ότι κανένας απολογισμός δεν είναι αξιόπιστος σε αυτό το επικίνδυνο πεδίο μάχης: ακαθόριστος είναι ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών που δεν έχουν βρεθεί.

Πηγή: Πρώτο Θέμα