“Στο μηχανισμό όχι μόνο για τις τράπεζες”

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, όταν μια χώρα προσφεύγει στο μηχανισμό στήριξης, λαμβάνει υπόψη της όλα τα δεδομένα, «συμπεριλαμβανομένων και των αναγκών που πιθανώς να προκύψουν κατά τα επόμενες περιόδους».

Συνέχισε λέγοντας ότι η ενδεχόμενη προσφυγή «θα είναι ένα ολοκληρωμένο αίτημα, που θα καλύπτει όχι μόνο τα σημερινά δεδομένα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως την έχουμε σήμερα, αλλά και μελλοντικές ανάγκες».

Ο κ. Σιαρλή μιλούσε μετά το πέρας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία εξέτασε την πορεία της κυπριακής οικονομίας και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στην απόφασης της Ευρωζώνης για στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, με ένα ποσό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 100 δις ευρώ.

Παράλληλα, είπε ότι σε άλλες περιπτώσεις χωρών στις οποίες χορηγήθηκε βοήθεια από την ΕΕ, λήφθηκαν υπόψη, κατά την αξιολόγηση των αναγκών τους, τόσο οι άμεσες όσο και οι μελλοντικές τους ανάγκες.

Ως προς το αν η Κύπρος έχει ξεκινήσει συζητήσεις με την ΕΕ για ένταξη στο μηχανισμό, ο κ. Σιαρλή είπε ότι οι συζητήσεις που έγιναν αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού και ότι «δεν έχει γίνει καμία συγκεκριμένη συζήτηση που να αφορά την Κύπρο».

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι «ουδέποτε έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα να αποταθούμε στο μηχανισμό για στήριξη», προσθέτοντας ότι το μέτρο αυτό αποτελεί μια από τις επιλογές, ενώ συμπλήρωσε ότι ο χρόνος για την ενδεχόμενη προσφυγή της Κύπρου επείγει.

Παράλληλα είπε ότι το ενδεχόμενο δανεισμού από τρίτες χώρες αποτελεί επίσης μια από τις επιλογές, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν αποκλείουμε καμία πιθανότητα» και «όλα εξετάζονται».

Είπε επίσης ότι από τη στιγμή που μια χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές ως προς τη χρηματοδότηση, είναι εύλογο να καταφύγει στο διακρατικό δανεισμό, εφόσον μπορεί να το πράξει.

 Ακόμη ο Υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι σε περίπτωση που η Κύπρος αποταθεί στο μηχανισμό στήριξης θα μπορέσει να εξασφαλίσει καλούς όρους, πρόσθεσε όμως ότι αυτό είναι κάτι που θα τύχει διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση ποιο είναι το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της Κύπρου για να πετύχει καλούς όρους, είπε ότι τα δεδομένα της Κύπρου δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζουν κάποιοι. Αναφέρθηκε στο στόχο της Κυβέρνησης για περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,5% και είπε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας είναι της τάξης του 71% του ΑΕΠ.

«Είμαι αισιόδοξος ότι με τα δεδομένα της Κύπρου μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια καλή διευθέτηση», είπε.

Σε ερώτηση γιατί δεν συνόδευσε το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτούν μαζί, ο κ. Σιαρλή είπε ότι η ερώτηση θα πρέπει να υποβληθεί στο Διοικητή, ενώ συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση δεν έχουν εμπλακεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε συζήτηση που να αφορά αίτημα της Κύπρου για ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.

Ως προς τα μέτρα για την οικονομία, ο κ. Σιαρλή δήλωσε ότι «σύντομα θα καταλήξουμε σε ένα σύνολο μέτρων» τα οποία θα ανακοινωθούν.

Για το εφάπαξ, ο Υπουργός ανέφερε ότι η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκαθαρίζει το θέμα της φορολόγησής του, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε άλλη συζήτηση επ’ αυτού.

Αναφορικά τέλος με το αν η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των Κυπριακών Αερογραμμών συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο έλλειμμα, ο Υπουργός απάντησε αρνητικά, πρόσθεσε όμως ότι το σημείο αυτό χρήζει διευκρίνησης.