Στο μικροσκόπιο της Βουλής τα μέτρα Βαφεάδη για τα… γερασμένα λεωφορεία

Σε νέο γύρο συζητήσεων κατέρχονται οι βουλευτές στην Επιτροπή Μεταφορών, για να εξετάσουν τα μέτρα που έλαβε το Υπουργείο Μεταφορών για την ασφάλεια των λεωφορείων που μεταφέρουν μαθητές, μετά και το ατύχημα που σημειώθηκε με μαθητικό λεωφορείο που μετέφερε μαθητές σε σχολή εκδρομή, όπου έφυγαν οι τροχοί ενώ βρισκόταν σε κίνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες.

Το Υπουργείο Μεταφορών, μετά από λίγες ημέρες που σημειώθηκε το περιστατικό με το λεωφορείο που έχασε τους δυο τροχούς ενώ κινείτο στον αυτοκινητόδρομο, μετά και από οδηγίες του αρμόδιου υπουργού, Αλέξη Βαφεάδη, αποφάσισε μια σειρά από μέτρα, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο προσεχές μέλλον και να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε όπως το Τμήμα Οδικών Μεταφορών να προβεί σε δειγματοληπτικό τεχνικό έλεγχο λεωφορείων ηλικίας δέκα ετών και άνω, το αμέσως επόμενο διάστημα. Επίσης, έχει κληθεί ολόκληρος ο επιβατικός στόλος της ιδιοκτήτριας εταιρείας του συγκεκριμένου λεωφορείου για ολοκληρωμένο έλεγχο στα Κέντρα Επιθεώρησης Μηχανοκινήτων Οχημάτων του ΤΟΜ.

Την ίδια ώρα, όπως αποφάσισε το Υπουργείο Μεταφορών, το ΤΟΜ θα αποστείλει επιστολές σε όλες τις εταιρείες που διαθέτουν λεωφορεία, με την καταγραφή συστάσεων σε σχέση με ελέγχους που πρέπει να διενεργούν πριν την έναρξη της ημερήσιας εργασίας των λεωφορείων τους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών θα εκδώσει ανακοίνωση για να ενημερώσει το κοινό για τα απαραίτητα πιστοποιητικά που πρέπει να λαμβάνει όταν διεκπεραιώνεται η συντήρηση.

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο, το ΤΟΜ θα εκδώσει Τεχνική Οδηγία σε όλα τα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων όπως ελέγχουν και τη σωστή εφαρμογή των ελαστικών, ενώ μια άλλη απόφαση είναι ότι το ΤΟΜ θα διεξάγει Εκστρατεία Τεχνικών Οδικών Ελέγχων σε βαρέα οχήματα, το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Καθαρά από θαύμα που δεν θρηνήσαμε θύματα μέχρι σήμερα»

Την έντονή του ανησυχία εξέφρασε στον REPORTER, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, ο οποίος σημείωσε πως το φαινόμενο των ατυχημάτων με λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές είναι επαναλαμβανόμενο και δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. «Τα τελευταία 3-4 χρόνια είχαμε δύο φορές φωτιά σε εν κινήσει λεωφορεία και ξανά ατύχημα με λάστιχα» είπε, ενώ τόνισε πως κάποια από τα λεωφορεία που μεταφέρουν μαθητές είναι παλαιότερα των τριάντα ετών.

Παράλληλα, ο κ. Κώστα, είπε ότι, «πήραν κάποιες αποφάσεις και ορισμένα μέτρα και αναμένουμε τους αρμόδιους να μας τα αναλύσουν ενώπιον της Βουλής και να δούμε πώς προχωράμε. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα αυτό με τα λεωφορεία, αφού τα τελευταία χρόνια είχαμε τέσσερις περιπτώσεις που πήραν φωτιά εν κινήσει σχολικά λεωφορεία και είχαμε πρόσφατα άλλες δυο περιπτώσεις που έφυγαν οι τροχοί από λεωφορεία σαν κινούνταν. Όπως ανέφερα και του Υπουργού, για την κυκλοφοριακή κίνηση, είναι καθαρά από θαύμα ότι μέχρι σήμερα, δεν θρηνήσαμε θύματα. Ο Υπουργός μας είπε ότι συγκλονίστηκε με το περιστατικό, αλλά εγώ τους είπα ότι δεν πρέπει να συγκλονιζόμαστε, διότι είναι κατ’ επανάληψη που γίνονται αυτά τα περιστατικά. Όταν φεύγει ο τροχός από ένα όχημα, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να σκοτωθούν όσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό».

Σημειώνεται, πως για το περιστατικό με το λεωφορείο, ο κ. Βαφεάδης, εξήγησε στην Επιτροπή ότι είναι περίπου 14 χρονών το συγκεκριμένο λεωφορείο και επομένως εμπίπτει στο πλαίσιο της Νομοθεσίας και μπορεί να κυκλοφορεί, και πρόσθεσε μάλιστα, ότι τον Φεβρουάριο είχε περάσει με επιτυχία τον τεχνικό έλεγχο. Όσον αφορά το συγκεκριμένο λεωφορείο είπε επίσης ότι δεν ανήκει σε εταιρεία που έχει αναλάβει διακινήσεις εντός των πόλεων ή υπεραστικές, αλλά που συνεργάζεται με τους ανάδοχους. Σημείωσε, ακολούθως, ότι ο μέσος όρος των λεωφορείων είναι κάτω των 10 ετών και αυτό προκύπτει από την απαίτηση του κράτους να μην ξεπερνούν τα 20 χρόνια.

πηγή: Reporter