Στο «πλευρό της Ουκρανίας», δηλώνει ο ΓΓ του ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο βρίσκεται «στο πλευρό της Ουκρανίας» κι απαίτησε από τη Ρωσία να τηρήσει τις «διεθνείς δεσμεύσεις της» σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα.

«Όταν συναντήθηκα με τον (μεταβατικό) Πρωθυπουργό (Αρσένι) Γιατσενιούκ την Πέμπτη, τον συνεχάρην για την δέσμευσή του υπέρ μιας ειρηνικής λύσης. Τον διαβεβαίωσα ότι το NATO βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε ο κ. Ράσμουσεν στην γερμανική εφημερίδα Bild.

«Αναμένουμε ότι η Ρωσία θα εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της, θα αποσύρει τα στρατεύματά της και δεν θα επέμβει σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Στο χάρτη της Ευρώπης του 21ου αιώνα, κανένας δεν πρέπει να αποπειραθεί να χαράξει καινούργια σύνορα», πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει την Τετάρτη ότι το Σύμφωνο αποφάσισε να ενισχύσει τη συνεργασία του με την Ουκρανία και να αναθεωρήσει αυτή με τη Ρωσία.

«Θέσαμε το σύνολο της συνεργασίας NATO-Ρωσίας υπό επανεξέταση», ενώ ανεστάλησαν οι κοινές συναντήσεις των δύο μερών, είχε δηλώσει ο κ.  Ράσμουσεν μετά το πέρας της διμερούς συνόδου σε επίπεδο Πρεσβευτών στην έδρα της Ατλαντικής συμμαχίας, στις Βρυξέλλες.

Επίθεση στη Μόσχα από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών

Η κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις είναι ένας «εξαιρετικά λανθασμένος υπολογισμός» και η Μόσχα ενδεχομένως να υποστεί μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, προειδοποίησε σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο ίδιος είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να στραφούν στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες για την προμήθεια φυσικού αερίου, εγκαταλείποντας τη Ρωσία και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της.

Όπως είπε ο Χέιγκ στην τηλεόραση του BBC, το προγραμματισμένο για τις 16 Μαρτίου δημοψήφισμα στην Κριμαία για την ένωσή της ή μη με τη Ρωσία είναι «υπερβολικά σύντομο».

«Ο κόσμος δεν θα μπορέσει να το θεωρήσει ελεύθερο ή δίκαιο δημοψήφισμα», είπε ο Χέιγκ και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Μόσχα αδιαφορεί για την οργή της Δύσης απέναντι στις πράξεις της στην Κριμαία.

«Θεωρώ ότι (οι Ρώσοι) πράγματι ενδιαφέρονται για τις διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στις πράξεις τους. Οι αντιδράσεις αυτές είναι έντονες», τόνισε ο Χέιγκ και συμπλήρωσε ότι αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση, «μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες εμπορικές και οικονομικές επιπτώσεις».

Τα πιθανά μέτρα, όπως το πάγωμα της βίζας και η απαγόρευση των μετακινήσεων «θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη των εμπλεκομένων».

«Αυτά είναι δεδομένα που θεωρώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα σημαίνουν ότι (η επέμβαση στην Ουκρανία) υπήρξε ένας εξαιρετικά λανθασμένος υπολογισμός».

Παρότι δεν έχουν σημειωθεί ένοπλες συγκρούσεις, ο Χέιγκ προειδοποίησε ότι η απουσία προόδου μέσω των διαπραγματεύσεων θα «επιφέρει τον πραγματικό κίνδυνο μίας ένοπλης σύρραξης».

Δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή στρατιωτών στην Κριμαία

Ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.

Απαντώντας στις εικασίες από διάφορα ΜΜΕ σχετικά με τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, ο ίδιος είπε ότι οι μοναδικές κινήσεις στρατευμάτων που μπορεί να γίνουν αντιληπτές είναι από τη μία βάση στην άλλη για τις ανάγκες εκπαιδευτικών ασκήσεων.

«Δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία. Πραγματοποιούν ασκήσεις ρουτίνας όπως συνέβαινε πάντα», είπε ο Τενιούκ.

Πηγή: ΚΥΠΕnewsbeast.gr Επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.