Ελλάδα: Στο «σκοτάδι» η έρευνα για τον δολοφόνο και βιαστή της Αγραφιώτου

{loadposition ba_textlink}

Το ενδεχόμενο να κυκλοφορεί ελεύθερος ένας δολοφόνος με σεξουαλικά κίνητρα, που δεν αποκλείεται να ξαναχτυπήσει, εξετάζουν πλέον οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έπεσαν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, καθώς από τις εξετάσεις δεν προέκυψε ταυτοποίηση αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού με αυτά του «δράκου» του Αμαρουσίου.

Οι έμπειροι αξιωματικοί έχουν καταλήξει σε δύο σενάρια.

Το πρώτο είναι να κυκλοφορεί ελεύθερος μανιακός δολοφόνος, ο οποίος δεν γνώριζε το θύμα και ενδεχομένως επιχειρήσει να οργανώσει ξανά σεξουαλικό έγκλημα. Τα πρώτα εργαστηριακά αποτελέσματα έδειξαν ότι ο 30χρονος από τη Νέα Ιωνία που είχε συλληφθεί για απόπειρες βιασμού πεζών γυναικών στο Μαρούσι δεν είναι ο δολοφόνος της Ελευθερίας Αγραφιώτη. Οι άνδρες της Ασφάλειας μετέφεραν, μάλιστα, τον 30χρονο στο χώρο του εγκλήματος, στο υπόγειο σούπερ μάρκετ στο Μαρούσι, στην προσπάθειά τους να καταλάβουν αν έχει ξαναπάει στο σημείο. Με διάφορες τεχνικές αναπαράστασης τον άφησαν να κινηθεί στον χώρο, χωρίς όμως να μπορεί να προσανατολιστεί. Το περιβάλλον έμοιαζε άγνωστο σε αυτόν, ενώ δεν εμφάνισε ψυχολογικές μεταπτώσεις, παράξενη συμπεριφορά ή εκνευρισμό.

Ένα άλλο συμπέρασμα των αστυνομικών από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών είναι ότι το γενετικό υλικό και τα αποτυπώματα στο χώρο του εγκλήματος δεν ταυτοποιούνται με κανέναν από τους σεσημασμένους δράστες που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ, όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Έτσι, οι έρευνες προσανατολίζονται σε άγνωστο άτομο που δεν έχει απασχολήσει στο παρελθόν για ανάλογη εγκληματική πράξη. Οι αστυνομικοί εκτίμησαν από την πρώτη στιγμή ότι το έγκλημα με θύμα την 69χρονη ήταν σεξουαλικό από το γεγονός ότι της είχαν αφαιρεθεί τα ρούχα από τη μέση και κάτω, όπως και από το γεγονός ότι ο δράστης δεν αφαίρεσε χρήματα ή κάτι άλλο από την τσάντα του θύματος που βρέθηκε στο σημείο.

Το δεύτερο σενάριο των αξιωματικών της Ασφάλειας είναι το έγκλημα να μην είναι μόνο σεξουαλικό αλλά να έχει και προεκτάσεις προσωπικού ή οικονομικού χαρακτήρα. Η Ελευθερία Αγραφιώτου πριν από μερικούς μήνες είχε πουλήσει ένα διαμέρισμα έναντι 50.000 ευρώ. Συνήθιζε να κυκλοφορεί με ένα ακριβό αυτοκίνητο που το πάρκαρε κάτω από το σπίτι της στο Νέο Ηράκλειο, μέχρι που άγνωστοι της το έκλεψαν και αγόρασε το Opel Corsa. Οι αστυνομικοί ερευνούν το κατά πόσο κάποιοι μπορεί να στοχοποίησαν την 69χρονη για να της αφαιρέσουν με οποιοδήποτε τρόπο χρήματα, όπως και το ενδεχόμενο να είχε προσωπικές διαφορές με κάποιον.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Δίνω 70% πιθανότητες το έγκλημα να είναι αμιγώς σεξουαλικό και να έγινε από μανιακό δολοφόνο που δεν τη γνώριζε και 30% πιθανότητες ο δράστης να τη γνώριζε και είτε να είχε μαζί της προσωπικές διαφορές είτε να είχε οικονομικό κίνητρο», λέει ανώτατος αξιωματικός της Ασφάλειας στην εφημερίδα.

Στον τόπο της δολοφονίας τα κλιμάκια των εγκληματολογικών εργαστηρίων συνέλεξαν δεκάδες ανόμοια αποτυπώματα και δείγματα γενετικού υλικού από τις κολώνες του υπόγειου γκαράζ, τις πόρτες του κλιμακοστασίου, τις κουπαστές από τα κάγκελα, το δάπεδο και τα ρούχα του θύματος. Από αυτά τρία διαφορετικά DNA βρίσκονταν πιο κοντά στο πτώμα της άτυχης γυναίκας με τους αστυνομικούς να εκτιμούν ότι ένα από αυτά ανήκει στον δολοφόνο. Το αποτύπωμα παπουτσιού που είχε βρεθεί και εξετάστηκε διαπιστώθηκε ότι ανήκει τελικά στο θύμα.

Πηγή: newsbeast.gr