“Στόχος τους η αποδυνάμωση του ΑΚΕΛ”

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπαναχώρησαν από συμφωνημένες θέσεις μονάχα για να υποχρεώσουν το ΑΚΕΛ να αυτοαναιρεθεί, θεωρώντας ότι οι αρνητικές συγκυρίες δημιουργούσαν ευνοϊκό περιβάλλον για αποδυνάμωσή του.

«Ήταν έτοιμοι να προκαλέσουν προβλήματα στην οικονομία του τόπου, απλώς και μόνο για να επιτύχουν το διαχρονικό τους στόχο της αποδυνάμωσης του κόμματος μας», είπε ο κ. Κυπριανού, σε ομιλία του στη Μορφωτική Σχολή της ΠΟΓΟ με θέμα «Γυναίκα και Οικονομική κρίση».

Αναφερόμενος στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ είπε πως πρόκειται για δυο κόμματα “με τα οποία στο παρελθόν δώσαμε κοινούς αγώνες για υπεράσπιση των κοινωνικών κατακτήσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε αυτή τη φάση, δυστυχώς, ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ επέλεξε ένα καθαρά συντηρητικό πολιτικό λόγο, συστρατευόμενο με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έκφραζε δημόσια ο Δημοκρατικός Συναγερμός», ανέφερε.

«Ήταν η πολιτική διαφωνία το βασικό στοιχείο αντίθεσης; Τα γεγονότα σήμερα μας οδηγούν αβίαστα στο να απαντήσουμε αρνητικά. Το επίκεντρο των προσπαθειών ήταν η δημιουργία όσο το δυνατό περισσότερο εμποδίων στην προσπάθεια του Δημήτρη Χριστόφια και του ΑΚΕΛ, στην προσπάθεια της Αριστεράς να καταθέσει ένα διαφορετικό πλαίσιο διακυβέρνησης και να το υλοποιήσει», είπε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι «ήταν προφανές για εμάς, με σωρεία τοποθετήσεων και χειρισμών της αντιπολίτευσης, ότι στόχος ήταν να φέρουν την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ σε πορεία σύγκρουσης με τους εργαζόμενους. Να υποχρεώσουν το Κόμμα μας να αυτοαναιρεθεί, θεωρώντας ότι οι αρνητικές συγκυρίες δημιουργούσαν ευνοϊκό περιβάλλον για αποδυνάμωση του», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι «πέρα από το εσωτερικό μέτωπο, που μας δυσκόλευε αφάνταστα, κληθήκαμε να δράσουμε και να πάρουμε αποφάσεις οι οποίες θα ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις μας ως κράτος μέλος της ΕΕ και οι οποίες θα έπρεπε να συνδυαστούν με τις παραδοσιακές αρχές και αξίες μας. Οι αποφάσεις αυτές δεν ήταν αρκετό να επιτυγχάνουν το σκοπό που θέλαμε, αλλά θα έπρεπε να ακολουθούν και τη συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία και πλαίσιο που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση είπε ότι η θέση του ΑΚΕΛ «είναι ότι απαιτείται συλλογική προσπάθεια για το ξεπέρασμα των συνεπειών της κρίσης»

Είπε ακόμη πως ”αυτό που είχαμε υποσχεθεί στο λαό ήταν ότι θα εργαζόμαστε με στόχο να γίνει η κοινωνία δικαιότερη. Δηλαδή να στηριχθούν περισσότερο τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας. Αναμέναμε ότι η διαχείριση μιας μικρής οικονομίας στα πλαίσια μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, πόσο μάλλον όταν σε αυτήν την εξίσωση επιδιώκεις και επιθυμείς να έχει κεντρική θέση ο κοινωνικός χαρακτήρας της οικονομικής πολιτικής. Αναμέναμε επίσης ότι τα κατεστημένα στην κοινωνία και στην κρατική μηχανή θα αντιστέκονταν, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, στις προσπάθειες μας».

Το πολιτικό πλαίσιο, είπε, μέσα στο οποίο καλείται η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα και αποφάσεις είναι πολύ διαφορετικό αφού «υπήρξε σειρά περιπτώσεων όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν έδειξαν πνεύμα συνεργασίας αλλά κατέθεσαν και προτάσεις στη Βουλή που υπονόμευαν την προσπάθεια της Κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων και περιορισμό των δαπανών».

Καταλήγοντας είπε ότι το ΑΚΕΛ έχει συγκεκριμένο καθήκον «να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων και να αντισταθούμε στις ήδη δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές λιτότητας».

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει «να βρισκόμαστε στο προσκήνιο και να καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και λύσεις. Η Αριστερά δεν μπορεί να βρίσκεται στην άμυνα. Δεν έμαθε να σκύβει το κεφάλι. Έχει καθήκον ν’ αγωνίζεται, ν’ αντιστέκεται και να παλεύει για νέες νίκες και για νέες κατακτήσεις».

Ο Μηχανισμός στήριξης και ο τραπεζικός τομέας

Τα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας είναι γερά και αν χρειαστεί να καταφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης αυτό θα γίνει λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση, μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλούς όρους για την περίπτωση της βοήθειας προς την Κύπρο.

”Η προσπάθεια που καταβάλλεται από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα με δικές μας δυνάμεις και θα ήταν ευχής έργον αν τα καταφέρουμε, πρώτα βέβαια οι ίδιες οι τράπεζες και μετά, αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, η Κυβέρνηση”.

Αν απαιτηθεί, συνέχισε, να απευθυνθούμε στον μηχανισμό στήριξης, αυτό θα διαφανεί σε λίγες μέρες, τονίζοντας ωστόσο ότι ”δεν πρέπει να έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι αυτό θα επιδιωχθεί με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την κυπριακή οικονομία”.

”Δεν είναι προσπάθεια ένταξης σε ένα μηχανισμό γιατί η οικονομία της Κύπρου αντιμετωπίζει προβλήματα θεμελιακά. Είναι προβλήματα τα οποία πηγάζουν από τον τραπεζικό τομέα και θεωρώ ότι έχουμε πάρα πολλές δυνατότητες να πετύχουμε καλούς όρους, σε ότι αφορά την ενδεχόμενη βοήθεια, η οποία θα παρασχεθεί σε εμάς από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς”, συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλούς όρους, εάν και εφόσον χρειαστεί να προσφύγουμε στον μηχανισμό στήριξης, ”από τη στιγμή που είναι προβλήματα του τραπεζικού τομέα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε και όχι θεμελιώδη προβλήματα της κυπριακής οικονομίας”, η οποία, όπως τόνισε, έχει γερά θεμέλια και οι οικονομικοί δείκτες συγκρίνονται πολύ ευνοϊκά σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ερωτηθείς πότε θα γνωρίζουμε κατά πόσο θα μπούμε ή όχι στον μηχανισμό στήριξης, ο κ. Κυπριανού είπε ”τις επόμενες μέρες, μέχρι τις 15 του Ιούνη θα διαφανεί πως οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτήν την στιγμή”.

Ο «εκλεκτός» για τις προεδρικές

Όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως το κόμμα σε αυτή τη φάση προχωρεί προς υλοποίηση του σεναρίου εξεύρεσης ”ατόμου από τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο” και ότι έχουν καθοριστεί συνεδριάσεις του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες και θα ετοιμάσουν τη σχετική πρόταση προς τις κομματικές οργανώσεις βάσης.

”Το τί θα αποφασίσει το ΑΚΕΛ, πρώτα και κύρια θα αποφασιστεί συλλογικά και δεύτερο, τα κριτήρια τα οποία θα καθορίσουν τη λήψη των αποφάσεων μας θα είναι το πως εξυπηρετούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα του τόπου”, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε πως, σε αυτήν τη φάση, όπου γίνεται προσπάθεια για εξεύρεση υποψηφίου από τον ευρύτερο χώρο, αποκλείονται όλοι οι κομματικοί υποψήφιοι.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη θέση πως είναι πρόωρο να μετρηθεί η κοινή γνώμη και ότι οι δημοσκοπήσεις μπορούν να διαφοροποιηθούν ”όταν θα ξεκινήσουν οι εκστρατείες και θα αναπτυχθούν και τα επιχειρήματα του κάθε υποψηφίου”.

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε παράλληλα πως, ”εμείς δεν θα αποφασίσουμε με βάση το τί λένε οι δημοσκοπήσεις και έχουμε πικρή εμπειρία για το πώς λειτουργούν οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο”.

Είπε τέλος πως ”υπάρχει ένα προσωρινό πισωγύρισμα σε ότι αφορά την επιρροή του ΑΚΕΛ στον κυπριακό λαό, η οποία εξακολουθεί βέβαια να διατηρείται πάρα πολύ ψηλά, παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε από πολλές πλευρές” και εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως ”το ΑΚΕΛ θα βρεθεί και πάλι στην πρωτοπορία του κυπριακού λαού και σε ότι αφορά τα εκλογικά ποσοστά και όχι μόνο στις πολιτικές θέσεις, γιατί θεωρώ ότι και σήμερα είμαστε στην πρωτοπορία σε ότι αφορά τις πολιτικές θέσεις”.