Στον γκρίζο ουρανό των διακρίσεων στην Κύπρο

Όπως διαχρωματίσθηκε με αποκαλυπτικές πινελιές σε πολύωρο σεμινάριο στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τον γκρίζο ουρανό των θεσμικών και κοινωνικών διακρίσεων στην Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, διαχρωμάτισαν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο με θέμα «Καταπολέμηση των Διακρίσεων στον τομέα της Απασχόλησης και της Απονομής της Δικαιοσύνης», την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, όπου καταγγέλθηκε ο αποικιακός(!) νόμος που ρυθμίζει το προβληματικό σύστημα μετανάστευσης στην Κύπρο και δεν προστατεύει επαρκώς, στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα των υπηκόων τρίτων χωρών στο νησί. Το πέντε ωρών σεμινάριο έγινε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λευκωσία με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας  Εξάλειψης των Διακρίσεων (21η Μαρτίου) και συνδιοργανώθηκε από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ), την Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου και την Aequitas, με τη συμμετοχή του ENAR (The European Network Against Racism –   Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στον Ρατσισμό) και του Fair Trials, μη κυβερνητικού Ευρωπαϊκού Δικτύου με έδρα το Λονδίνο που παρέχει δωρεάν υπηρεσίες για προστασία του δικαιώματος δίκαιης δίκης για ανθρώπους που κατηγορούνται σε ξένες χώρες. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, στο οποίο συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Τμήματος Εργασίας και της Αστυνομίας, με τοποθετήσεις και απαντήσεις τους σε ερωτήσεις παρευρισκομένων, αποκαλύφθηκε από την Πρόεδρο της ΚΙΣΑ Ανθούλα Παπαδοπούλου ότι «κάποιοι Κύπριοι εργοδότες συστηματικά παραβιάζουν τα συμβόλαια εργασίας αλλοδαπών υπαλλήλων τους, κατακρατούν μισθούς, απειλούν, κακομεταχειρίζονται σωματικά και ψυχολογικά εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης γυναικών, βιασμών και εμπορίας ανθρώπων, τόσο με τη μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης, όσο και με τη μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης. (Στη διάρκεια του σεμιναρίου, τον λόγο πήρε μεταξύ άλλων και νεαρός Νιγηριανός αιτητής ασύλου, θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, που αποκάλυψε ότι ο Κύπριος εργοδότης του, του πρότεινε να κάνει σεξ με τη σύζυγο του – του εργοδότη – και μετά με τον ίδιο, ως όρο για να συνεχίσει να τον εργοδοτεί…). «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε το αεροπλάνο που μεταφέρει την ανθρωπότητα να φτάσει στον προορισμό του και έχουν γι’ αυτό, ένα σημαντικό ρόλο οι πιλότοι του, που είναι οι ηγέτες της κάθε χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των παγκόσμιων  θεσμών, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ενόψει των φαινομένων του λαϊκισμού, του εθνικισμού, της βίας και της μισαλλοδοξίας διεθνώς», είπε καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου. Στον δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Ανδρέας Κεττής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, επεσήμανε ότι «απομένουν να γίνουν πολλά για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων στον κόσμο και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τα σχετικά νομοθετικά και άλλα μέτρα της ΕΕ – διακρίσεων που αφορούν την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό».

Σεξουαλική παρενόχληση και μητρότητα

«Δεχόμαστε συχνά παράπονα από πολίτες εδώ στην Κύπρο ότι αντιμετωπίζουν από το κράτος διακρίσεις σε βάρος τους και ότι η Κύπρος δεν υλοποιεί πλήρως τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», είπε η  Γιολάντα Βαλασοπούλου, Επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, που συμμετείχε στη συζήτηση του πρώτου πάνελ του σεμιναρίου, με θέμα τις διακρίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση – θέμα που έβαλε τη βάση για τη συζήτηση που ακολούθησε στα επόμενα δύο πάνελ. Συντονίστρια αυτής της πρώτης συζήτησης ήταν η Νικολέττα Χαραλαμπίδου δικηγόρος υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΙΣΑ, ενώ συμμετείχαν επίσης ο Βρετανός δικηγόρος Alex Mik, στέλεχος του Fair Trials και η Νιγηριανή Ojeaku Nwabuzo ερευνήτρια του ENAR και συγγραφέας της Έκθεσης για τον «Ρατσισμό και τις Διακρίσεις στην Απασχόληση στην Ευρώπη 2013 – 2017».

Η Ojeaku Nwabuzo συμμετείχε και στο δεύτερο πάνελ, με θέμα συζήτησης τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στην απασχόληση, μαζί με την Ανθούλα Παπαδοπούλου Πρόεδρο της ΚΙΣΑ και με τις εκπροσώπους του Υπουργείου Εργασίας Αλεξία Χατζηκουμή και Χριστίνα Μιτίδου, με συντονίστρια τη Μόνικα Παναγή Πρόεδρο της Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου. Η Αλεξία Χατζηκουμή αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις τρεις νομοθεσίες κατά των διακρίσεων στην Απασχόληση και την Εργασία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα που ισχύουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ ανέφερε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για καταγγελίες διακρίσεων τον προηγούμενο χρόνο. Είπε ότι το Τμήμα Εργασίας κατά το 2018 έχει δεχτεί 11 καταγγελίες διακρίσεων για τη μητρότητα, οι 9 από τις οποίες ακολούθησαν τη δικαστική οδό και οι 2 επιλύθηκαν εξωδικαστικά, μέσω του θεσμού των Επιθεωρητών Ισότητας των Φύλων. Επίσης δέχτηκε 13 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, από τις οποίες μόνο η μια ακολούθησε τη δικαστική οδό, «ενώ για τις υπόλοιπες, εκ πρώτης όψεως δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί το ποινικό αδίκημα, λόγω απουσίας ενισχυτικής μαρτυρίας». Στη δική της παρέμβαση η Χριστίνα Μιτίδου είπε ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, του Τμήματος Εργασίας, «εξυπηρετεί όλα τα άτομα που αναζητούν εργασία, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των ατόμων με καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και των αιτητών ασύλου. Στόχος μας – συνέχισε – είναι η επαγγελματική αποκατάσταση όλων των ανέργων και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση εργασίας για όλους. Η προώθηση της ίσης μεταχείρισης και η καταπολέμηση των διακρίσεων, αποτελεί σημαντικό στόχο και σκοπός μας είναι η αντιμετώπιση όλων με τον ίδιο σεβασμό και με καμιά ανοχή οποιωνδήποτε ρατσιστικών συμπεριφορών από οποιονδήποτε, σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση».

Εκμετάλλευση αλλοδαπών στην αγορά εργασίας

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα που περίγραψε στον τομέα της Απασχόλησης η Ανθούλα Παπαδοπούλου, τονίζοντας ότι «είμαστε ως χώρα πολύ πίσω, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας, ιδιαίτερα στον νόμο που ρυθμίζει το άδικο, άκαμπτο και αυστηρό σύστημα μετανάστευσης στην Κύπρο. Αυτός ο νόμος χρονολογείται από την αποικιακή περίοδο και εμπεριέχει την ουσία των διακρίσεων σε βάρος των υπηκόων τρίτων χωρών, γιατί π. χ. προβλέπει ότι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι έχουν περιορισμένο χρόνο παραμονής και εργασίας στην Κύπρο. Επίσης προνοεί ότι η εργοδότηση αλλοδαπών εργατών στην Κύπρο, γίνεται μέσω ιδιωτικών γραφείων εξευρέσεως εργασίας και όχι μέσω οποιασδήποτε δημόσιας υπηρεσίας. Οι αιτητές ασύλου μπορούν, μετά από απόφαση των Αρχών, να εργάζονται ένα μήνα μετά την αίτηση ασύλου, αλλά δεν μπορούν να κάνουν αίτηση στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης για να βρουν δουλειά και πρέπει να αποταθούν για δουλειά σε ιδιώτες πράκτορες και να τους πληρώσουν βέβαια, ανεβάζοντας το κόστος της μετανάστευσης στην Κύπρο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 15 χιλιάδες ευρώ για κάθε άτομο(!). Και ποιοι είναι οι όροι εργοδότησης; Οι οικιακές εργαζόμενες έχουν μηνιαίο μισθό 309 ευρώ, ενώ οι άντρες δουλεύουν στη γεωργο-κτηνοτροφία, ιδιαίτερα σε φάρμες, με μηνιαίο μισθό 374 ευρώ. Υπάρχει ένας γενικός κατώτατος μισθός, αλλά αυτός αφορά 9 ομάδες ευάλωτων πολιτών, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετανάστες. Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης εξυπηρετεί μόνο Κύπριους πολίτες και όχι πολίτες τρίτων χωρών και αιτητές ασύλου».

Χριστίνα Μιτίδου

-«Ναι, η Υπηρεσία εξυπηρετεί μόνο άτομα που έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας».

Ανθούλα Παπαδοπούλου

-«Ευχαριστώ πολύ. Πολύ καλή έκφραση: «Ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας»…μόνο που αυτή δεν αφορά τους μετανάστες από τρίτες χώρες, οι οποίοι περιορίζονται σε ελάχιστους τομείς εργασίας στην Κύπρο, όπως η οικιακή εργασία για τις περισσότερες μετανάστριες – γεγονός που επιτρέπει στις Κυπρίες γυναίκες να μπουν στην αγορά εργασίας. Υπάρχουν επίσης επιπρόσθετες θεσμικές μορφές διακρίσεων σε βάρος μεταναστών στην Κύπρο, όπως είναι ο περιορισμός των τομέων εργασίας όπου μπορούν να εργαστούν, αλλά και ο περιορισμός των εργοδοτών τους. Αν έχουν πρόβλημα με τον εργοδότη τους και βρουν άλλο εργοδότη, είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν στον ίδιο τομέα εργασίας και στο ίδιο επάγγελμα. Οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα, όχι μόνο να απολύσουν όποτε θέλουν τους αλλοδαπούς υπαλλήλους τους, αλλά και να τους πάρουν από το σπίτι τους στο αεροδρόμιο και να τους απελάσουν». (σ. σ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Τμήματος Εργασίας, πρόσβαση στην απασχόληση αιτητών ασύλου επιτρέπεται μετά την παρέλευση ενός μήνα από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ασύλου, νοουμένου ότι κατέχουν συμβόλαιο απασχόλησης σε συγκεκριμένο εργοδότη σφραγισμένο από το Τμήμα Εργασίας. Μετά την πάροδο του ενός μήνα, οι αιτητές ασύλου μπορούν να εργοδοτηθούν στους ακόλουθους τομείς εφόσον εξασφαλίσουν συμβόλαιο απασχόλησης σφραγισμένο από το Τμήμα Εργασίας: Γεωργία-Κτηνοτροφία-Αλιεία, Μεταποίηση, Διαχείριση Αποβλήτων, Εμπόριο-Επισκευές (εργάτες σταθμών βενζίνης και πλυντηρίων αυτοκινήτων, αχθοφόροι χονδρικού εμπορίου) και άλλες δραστηριότητες όπως εργάτες καθαρισμού κτιρίων και άλλων εξωτερικών χώρων και διανομείς διαφημιστικού ενημερωτικού υλικού ή έτοιμου φαγητού).

Ojeaku Nwabuzo

-«Αυτά που αναφέρατε συμβαίνουν σε πολλά κράτη μέλη και όχι μόνο στην Κύπρο, όπου η κυρίαρχη πλειοψηφία σε μια χώρα, μπορεί να εκμεταλλευτεί τις μειονότητες στην αγορά εργασίας. Το χάσμα στους μισθούς και άλλες συνθήκες εργασίας (βάρδιες, καθημερινός εργάσιμος χρόνος κλπ) μεταξύ των πολιτών της ΕΕ και των εθνικών μειονοτήτων, είναι πολύ μεγάλο σε ορισμένα κράτη μέλη. Δυσκολίες σε ό,τι αφορά την απασχόληση στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν και οι μετανάστες δεύτερης γενιάς σαν εμένα – οι γονείς μου είναι από τη Νιγηρία και εγώ γεννήθηκα στην Αγγλία – που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες εργοδότησης, αφού μπορεί να έχουν την ίδια μόρφωση, τα ίδια προσόντα, να αποφοιτούν από τα ίδια Πανεπιστήμια, να έχουν το ίδιο κοινωνικο-οικονομικό ιστορικό, αλλά αντιμετωπίζουν διαφορετική μεταχείριση και ρατσιστικές διακρίσεις».

Στη διάρκεια της συζήτησης, η Χριστίνα Μιτίδου δέχτηκε από τους παρευρισκόμενους πρόσφυγες και αιτητές ασύλου αρκετές ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως τον αποκλεισμό των αιτητών ασύλου από την πρόσβαση στις υπηρεσίες του Τμήματος Εργασίας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (κυβερνητικού Γραφείου Εξευρέσεως Εργασίας) και στον μηχανισμό παραπόνων. Επίσης τέθηκαν ζητήματα ίσης μεταχείρισης όλων όσων ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς παραμονής και την εθνικότητα. Είπε ότι η Υπηρεσία «κάνει συχνές εκπαιδεύσεις και σε αυτές περιλαμβάνονται πάντα, η καλή συμπεριφορά απέναντι σε όλους τους ανθρώπους που έρχονται κοντά μας αναζητώντας εργασία, ενώ τα παράπονα τα διερευνούμε και ενεργούμε ανάλογα».

Κενά στο θέμα της Νομικής Αρωγής

Στο τρίτο πάνελ με θέμα τον ρατσισμό και τις διακρίσεις στην πρόσβαση στο σύστημα Δικαιοσύνης, συντονίστρια ήταν η Δρ Νάταλη Αλκιβιάδου, Πρόεδρος της Aequitas, Λέκτορας Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο UCLan Κύπρου, ενώ συμμετείχαν η Νικολέττα Χαραλαμπίδου, ο Alex Mik και η Ραφαέλα Χατζηκυριάκου μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Η Ν. Χαραλαμπίδου μίλησε για την ανάγκη των μεταναστών και των αιτητών ασύλου σε νομική βοήθεια στις περιπτώσεις απόρριψης του αιτήματος τους για άσυλο ή σε αποφάσεις για απέλασή τους. «Η πιο βασική αρχή για ισότητα δεν γίνεται σεβαστή», είπε, «αφού οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την υπόθεσή τους μπροστά σε ένα Δικαστή, χωρίς τη βοήθεια δικηγόρου κι αυτό πρέπει ν’ αλλάξει».

Η Ραφαέλα Χατζηκυριάκου σημείωσε ότι τα λεγόμενα της αποτελούν προσωπικές της απόψεις και επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν κενά στο θέμα της Νομικής Αρωγής». Ανέφερε συγκεκριμένα «το θέμα της γλώσσας, όπου μπορεί ο αιτητής να μη τη γνωρίζει, ενώ πρέπει να ξέρει τα δικαιώματα του, πρέπει να υπάρχει σωστή μετάφραση και επικοινωνία, όπως και παρουσία του δικηγόρου από την αρχή».  Η κυρία Χατζηκυριάκου έκανε αναφορά σε πρόσφατη απόφαση Δικαστηρίου (29 Φεβρουαρίου 2019), για Ινδή υπήκοο στην Κύπρο, που έληξε η άδεια εργασίας της και εφόσον δεν βρήκε άλλη εργασία, έπρεπε να απελαθεί και γι’ αυτό συνελήφθη και κρατείτο μέχρι να συμπληρωθεί η διαδικασία απέλασης. «Το Δικαστήριο», είπε, «ανέφερε στην απόφαση, που είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ότι θεώρησε παρατεταμένη την κράτηση της και ότι είχε δικαίωμα να έχει Νομική Αρωγή για να ελέγξει το νόμιμο της κράτησής της για απέλαση». Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία πρέπει να γίνει πιο αυστηρή, ώστε να αυξηθούν οι ποινές για ρατσιστικά εγκλήματα, όπως έγινε στην Ελλάδα».

Λοχίας Κωνσταντία Λίλλη, Γραφείο Καταπολέμησης Διακρίσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας

-«Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες των αντιρατσιστικών νομοθεσιών που έχουμε στο νομικό πλαίσιο της Κύπρου. Πρέπει να πω ότι γίνονται πολλές προσπάθειες από την Αστυνομία ώστε οι ανακριτές να μπορούν ν’ αναγνωρίζουν και να τεκμηριώνουν τα ρατσιστικά αδικήματα, ενώ πολλά θύματα δεν καταγγέλλουν τα αδικήματα εναντίον τους – μερικά από φόβο, από άγνοια ή λόγω του ότι βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο. Έχουμε αδυναμίες, ναι, γι’ αυτό εξάλλου είμαστε εδώ, όμως είμαστε τυχεροί-άτυχοι που η Αστυνομία είναι η μόνη κρατική υπηρεσία που έχει τουλάχιστον τέσσερις μηχανισμούς ελέγχου – εμείς ως Γραφείο Καταπολέμησης Διακρίσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας έχουμε καλή συνεργασία με την ΚΙΣΑ και με άλλους  φορείς για να καταπολεμήσουμε κάποιες δυσλειτουργίες».

Νικολέτα Χαραλαμπίδου

-«Όντως η Αστυνομία στην Κύπρο είναι από τις πιο συνεργάσιμες Αρχές σε πολλούς τομείς, με μη κυβερνητικές οργανώσεις και η πιο ανοιχτή στον προβληματισμό, σε αντίθεση με τα Υπουργεία και με αυτούς που καθορίζουν πολιτικές».

Οι αριθμοί, η Μενόγεια και οι καταγγελίες

Χάρης (ένας από τους παρευρισκόμενους)

-«Στον Χώρο Κράτησης Άτυπων Μεταναστών στη Μενόγεια, όπου οι κρατούμενοι είναι απλώς αριθμοί αντί ονόματα, πώς τιμωρούνται εκείνοι που ασκούν βία με ρατσιστικά κίνητρα;».

Λοχίας Κώστας Σαριγιάννης Γραφείο Καταπολέμησης Διακρίσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας

-«Δεν είναι απαραίτητα κακό ή ρατσιστικό να έχουμε ένα αριθμό…κι εμείς οι αστυνομικοί έχουμε ένα αριθμό…Όμως ναι, πίσω από τον αριθμό υπάρχει ένα όνομα κι ένας άνθρωπος. Ο Χώρος Κράτησης Άτυπων Μεταναστών Μενόγειας κτίσθηκε μετά από πολλές προσπάθειες, προκειμένου να κλείσει η κακόφημη Πτέρυγα 10 των Κεντρικών Φυλακών…και εκεί γίνεται μια πολύ καλή δουλειά όσον αφορά τον σεβασμό της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων. Όσον αφορά το ζήτημα της διερεύνησης καταγγελιών, πρέπει να πω – και μέσα από την εμπειρία μου ως ανακριτής για 16 χρόνια – ότι ποτέ δεν υπήρξε προσπάθεια από οποιονδήποτε ανακριτή να διερευνήσει υπόθεση με διαφορετικό τρόπο, οποιονδήποτε και να αφορούσε, άντρα ή γυναίκα χριστιανό ή μουσουλμάνο, λευκό ή μαύρο. Από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία, που ο ανακριτής θα παρουσιάσει την υπόθεση στο Δικαστήριο, προσπαθεί να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του γιατί στο κάτω κάτω, η δουλειά που κάνει σε μια υπόθεση, είναι ο καθρέφτης του. Δεν πρέπει να  υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία κατά πόσο μια καταγγελία θα διερευνηθεί με εχεμύθεια, για΄τι αυτό είναι δεδομένο. Αν κατά την πορεία διαπιστώσετε ότι η υπόθεση σας διερευνάται λανθασμένα ή σε βάρος σας, μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία σε μηχανισμούς που υπάρχουν στην Αστυνομία οι οποίοι διασφαλίζουν τη σωστή διερεύνηση των υποθέσεων».

Δώρος Πολυκάρπου

-«Πρέπει να πω ότι υπάρχει καλή συνεργασία με την Αστυνομία, σε αντίθεση με τη Γενική Εισαγγελία που θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα και με την οποία είναι αδύνατο μέχρι τώρα να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά – όπως και με τους Δικαστές. Όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Δεν αμφισβητώ τις προθέσεις του σημερινού Αρχηγού Αστυνομίας και είναι σημαντικό που έχουμε αυτή συνεργασία στο θέμα, αλλά χρειάζεται μια ανεξάρτητη έρευνα. Ένα σοβαρό ζήτημα σε σχέση με τις καταγγελίες στην Κύπρο, είναι ότι το πόρισμα της έρευνας π. χ. μετά από παράπονο κάποιου ότι κτυπήθηκε από αστυνομικό, καταλήγει στον Γενικό Εισαγγελέα και το θύμα, το άτομο που κάνει την καταγγελία δεν ενημερώνεται για τα ευρήματα της. Λαμβάνει απλώς μια επιστολή που αναφέρει ότι η υπόθεση μεταφέρθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και αυτός αποφάσισε ότι δεν υπάρχει λόγος  για ποινική διαδικασία. Όμως έχει δικαίωμα να γνωρίζει τα ευρήματα της έρευνας, γιατί μπορεί να αναζητήσει άλλη γνώμη και να εκτιμήσει με τον δικηγόρο του την πιθανότητα λήψης άλλων νομικών μέτρων εναντίον του αστυνομικού. Πρέπει να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες ώστε οι πολίτες να νιώθουν ότι έχουν ίση αντιμετώπιση από το σύστημα Δικαιοσύνης όταν καταφεύγουν σε αυτό για να βρουν το δίκιο τους».

Λειτουργός Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων Υπουργείου Εργασίας

-«Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι ότι οι αλλοδαποί που έρχονται στην Κύπρο, έχουν άγνοια της εργατικής νομοθεσίας. Εκδώσαμε σχετικούς Οδηγούς σε διάφορες γλώσσες και θα ήταν καλό οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα άτομα, να τους ενημερώνουν μόλις φτάσουν στην Κύπρο, για να ξέρουν τα βασικά τους δικαιώματα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον χρόνο εργασίας, τον χρόνο ξεκούρασης, τις άδειες και τις απουσίες ασθενείας».

Νικολέττα Χαραλαμπίδου

-«Είναι καλό που εκδόθηκαν αυτοί οι Οδηγοί, όμως επισημαίνω ότι στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο η Οδηγία για την Απασχόληση υπηκόων τρίτων χωρών επιβάλλει στα κράτη μέλη να παρέχουν ενημέρωση, προτού καν έρθουν στη χώρα. Κι αυτό δεν το κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ακριβώς διότι εξακολουθεί να συντηρεί ένα σύστημα, όπου ο μετανάστης έρχεται στην Κύπρο μέσω ιδιωτικών πρακτορείων εργασίας, τόσο στη χώρα του, όσο και στην Κύπρο».

Κατάχρηση εξουσίας με ρατσιστικό κίνητρο;

Στη διάρκεια της συζήτησης η Νικολέττα Χαραλαμπίδου αποκάλυψε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου 2019 έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και στον Αρχηγό Αστυνομίας εκ μέρους αιτητή ασύλου από το Καμερούν, που από τον Ιανουάριο 2019 αντιμετωπίζει ποινική υπόθεση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, είναι  προφυλακιστέος και βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές, αφού βαρύνεται με τρεις κατηγορίες – απόπειρα εμπρησμού, απόπειρα κακόβουλης ζημίας και ανησυχίας στα Γραφεία του Τμήματος Εργασίας στη Λευκωσία. «Με την επιστολή μας», είπε, «ζητούμε να διερευνηθεί η διάπραξη ποινικού αδικήματος από γυναίκα λειτουργό του Γραφείου Εργασίας (σ. σ. κατονομάζεται) για υπέρβαση και κατάχρηση εξουσίας με ρατσιστικό κίνητρο». Σύμφωνα με την επιστολή, «η καταχρηστική και/ή ρατσιστική συμπεριφορά της λειτουργού έναντι του πελάτη μας, είχε ως αποτέλεσμα όπως ο πελάτης μας να απελπιστεί και να αντιδράσει  αρνητικά». Η Λοχίας Κωνσταντία Λίλλη απάντησε ότι «πήρε την επιστολή της κυρίας Χαραλαμπίδου» και ότι  «επικοινώνησε με το ΤΑΕ Λευκωσίας που συνεχίζει να διερευνά την υπόθεση εναντίον του και δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί».

Η Λοχίας της Αστυνομίας Κωνσταντία Λίλλη και ο Δώρος Πολυκάρπου στον χώρο του σεμιναρίου.

Ένα από τα τρία πάνελ του σεμιναρίου – από δεξιά Αλεξία Χατζηκουμή, Xριστίνα Μιτίδου, Μόνικα Παναγή, Ανθούλα Παπαδοπούλου και Ojeaku Nwabuzo.

Φώτο: Ο Λοχίας της Αστυνομίας Κώστας Σαριγιάννης απαντά σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων αιτητών ασύλου.