Στουρνάρας: “Τι πετύχαμε” με τη διαπραγμάτευση

 

“Οι αποκρατικοποιήσεις συνιστούν ανάπτυξη, γιατί με αυτές μειώνεται το χρέος και ανεβαίνει η παρούσα αξία της περιουσίας της χώρας”, ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση της εγγυημένης συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ και στους λιμένες.

Αργότερα, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση, το νομοσχέδιο με το σύνολο των προαπαιτούμενων μέτρων για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δις – δείγμα του ότι η συζήτηση με την τρόικα βρίσκεται στο τέλος της.

“Η προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ να βρει ισοδύναμα είναι ευπρόσδεκτη. Σήμερα, όμως, η διαφορά είναι περί όνου σκιάς”, ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

“Το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν διασφαλίζει δημόσιο συμφέρον, όπως απέδειξε η κρίση στις ΗΠΑ. Το Δημόσιο αποξενώνεται απ’ την περιουσία του όταν την αφήνει να ρημάζει και να γίνεται αντικείμενο καταπατήσεων», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Αντιθέτως, “κάθε ευρώ που έρχεται για αγορά ή αξιοποίηση γης, φέρνει άλλα τρία ευρώ επενδύσεων από πάνω”.

Σε κάθε περίπτωση, “όπου κριθεί αναγκαίο, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει εποπτεία. Θα χρησιμοποιηθεί κάθε δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλιση των αγαθών κοινής ωφέλειας. Και φράγματα, ταμιευτήρες, υδραγωγεία, δεν αποτελούν μέρος των συναλλαγών και παραμένουν υπό την πλήρη ιδιοκτησία του Δημοσίου”.

Οι πόροι από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών.

Η επιτυχία του προγράμματος θα δημιουργήσει αναπτυξιακή ώθηση και θα δώσει την δυνατότητα ανάδειξης συγκριτικών πλεονεκτημάτων – κυρίως στα λιμάνια. Η διαφάνεια δεν πρόκειται να παρακαμφθεί, καθώς θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση του ΤΑΙΠΕΔ να ενημερώνει τη Βουλή.

“Το Δημόσιο επιβάλλεται να αναζητήσει νέους πόρους εσόδων. Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο, να πάψει να είναι μονόδρομος η άντληση εσόδων από μισθούς και συντάξεις”, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Απέναντι στην πρόταση που είχε διατυπώσει προηγουμένως ο Μανώλης Γλέζος (ΣΥΡΙΖΑ) να ζητήσει η Ελλάδα την εφαρμογή σεισάχθειας (με βάση την μονομερή διαγραφή του χρέους) ή τουλάχιστον “χρεοστάσιο και βοήθεια” κατά τα πρότυπα που ακολούθησε η Γερμανία το 1953, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως μια χώρα με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυτοκτονεί, κάνοντας μονομερή σεισάχθεια, καθώς ο δανειστής θα αρνηθεί να της δανείσει στη συνέχεια.

“Δεν έχουμε καν αυτοδυναμία στην παραγωγή τροφίμων. Εισάγουμε κρέας, φάρμακα, πετρέλαιο. Άρα τι είδους σεισάχθεια να έχουμε;”, ρώτησε ο υπουργός. Ο τρόπος που ακολουθεί η κυβέρνηση για να μειώσει το χρέος, είναι μέσω της προσπάθειας για μείωση του επιτοκίου και επιμήκυνση των αποπληρωμών. “Είναι ένας τρόπος περισσότερο συναινετικός, το διεκδικούμε και πιστεύουμε να το πετύχουμε”, ανέφερε.

Στην παρατήρηση του Κ. Δερμιτζάκη (ΣΥΡΙΖΑ) πως η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει παρά τις προειδοποιήσεις πως τα ταμειακά αποθέματα έφθαναν μέχρι τον Αύγουστο, ο κ. Στουρνάρας απάντησε πως “δεν χρεοκοπήσαμε γιατί έχουμε αποθέματα απ’ την προηγούμενη δόση και επειδή πάμε αρκετά καλά στην εφαρμογή του προγράμματος”.

Η διαπραγμάτευση – Τι πετύχαμε

Στην αμφισβήτηση της Έλενας Κουντουρά (Ανεξάρτητοι Έλληνες) πως η κυβέρνηση δεν διεξάγει διαπραγμάτευση, ο κ. Στουρνάρας είπε τα εξής:

“Το επιτόκιο του δανεισμού σήμερα από το EFSF είναι δώδεκα μονάδες βάσης πάνω από τη Γερμανία, πάνω από το κόστος του EFSF. Η Ελλάδα, δηλαδή, σήμερα δανείζεται με επιτόκιο χαμηλότερο απ’ ό,τι δανείζεται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, ακόμα και η Αυστρία, όσον αφορά το δάνειο από το EFSF.

Τι πετύχαμε σήμερα;

Πετύχαμε επιμήκυνση. Χωρίς την επιμήκυνση θα έπρεπε το 2014 να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με το προηγούμενο πρόγραμμα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Εάν δεν πετυχαίναμε την επιμήκυνση, σήμερα δεν θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα ύψους μόνο 13,5 δισεκατομμυρίων, αλλά 18,5 δισεκατομμυρίων.

Τι άλλο επιτύχαμε:

Η τρόικα στην αρχή ήθελε το κομμάτι των δαπανών, αυτό που λέει “σκληρά μέτρα” -δηλαδή μείωση συντάξεων, μείωση κοινωνικών δαπανών, επιδομάτων και μείωση μισθών- να είναι ακριβώς το ίδιο με το ποσοστό αυτών των τριών στο σύνολο των πρωτογενών δαπανών του δημόσιου τομέα.

Εάν ήταν έτσι, τότε θα έπρεπε από τα 11,5 δισεκατομμύρια, τα 9 δισεκατομμύρια να ήταν μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τώρα είναι μόνο 6,5″.

Τέλος, για την αντίθεση που εξέφρασε ο Πάρις Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) στην υπαγωγή των τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ, ο κ. Στουρνάρας παρατήρησε πως “οι τράπεζες είναι στην ουσία κρατικές και οι τράπεζες επιχορηγούν τα ταμεία υγείας τους. Δεν είναι αυτός λόγος για να πάνε στον ΕΟΠΥΥ;”.

Για περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα διαβάστε στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.