Στρατιωτική Επιχείρηση στη Μεσόγειο

{loadposition ba_textlink}

Την ανάληψη Στρατιωτικής Επιχείρησης, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Νοτιοκεντρική Μεσόγειο αποφάσισε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες, σε σύνθεση υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Της Συνόδου προήδρευσε η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ κα Federica Mogherini ενώ, σε ένα μέρος των εργασιών, ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Η νέα Επιχείρηση, η οποία θα εδράζεται σε σχετικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα μπορεί να προβαίνει σε νηοψίες υπόπτων σκαφών, συλλήψεις και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων περιλαμβανομένης της κατάσχεσης σκαφών διακινητών μεταναστών.

Οι Υπουργοί είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα της αναθεώρησης της Στρατηγικής Ασφαλείας της Ε.Ε. Μιλώντας εκ μέρους της Κύπρου, ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης τόνισε την ανάγκη για «ιδιοκτησία» της διαδικασίας από τα κράτη μέλη, σημειώνοντας ότι απαιτείται διαφάνεια και συνδιαβούλευση, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμοποίησης της ίδιας της διαδικασίας αλλά και εν τέλει η επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Επίσης σημείωσε τη συνεκτική και στρατηγική προσέγγιση που θα πρέπει να χαρακτηρίζει τη νέα Στρατηγική Ασφαλείας, η οποία θα πρέπει να έχει μακρύ ορίζοντα. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, και άλλους εταίρους, με δεδομένη την αδυναμία της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει από μόνη της τις παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας. Ολοκληρώνοντας τόνισε, επίσης, τη σημασία της συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των ναυτικών δυνατοτήτων της Ε.Ε. στο πλαίσιο της Θαλάσσιας Στρατηγικής Ασφάλειας, ειδικότερα μετά τις πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης για τους τρόπους αντιμετώπισης των «υβριδικών» απειλών, ο Υπουργός Άμυνας καλωσόρισε τις προσπάθειες που αναλαμβάνονται από την Ε.Ε. για την αντιμετώπισή τους. Σημείωσε, ωστόσο, ότι στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον ασφαλείας απαιτούνται πολλά ακόμη να γίνουν, τόσο για την σε βάθος κατανόηση της πολυπλοκότητας των νέων απειλών, όσο και για μια ισορροπημένη γεωγραφική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπισή τους, αναδεικνύοντας τις απειλές που προέρχονται από την έξαρση του εξτρεμισμού και των ασύμμετρων απειλών στη νότια γειτονιά της Ευρώπης.

Σε ξεχωριστή συνεδρίαση των Υπουργών Άμυνας, έγινε, επίσης, ενημέρωση για την εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ που διεξάγονται στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, ενώ της κοινής συνόδου προηγήθηκε συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, η οποία ασχολήθηκε κυρίως με το σχέδιο δράσης που θα διευκολύνει την πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην αμυντική βιομηχανία.

Στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου ο κ. Φωκαϊδης, είχε ιδιαίτερες συνομιλίες με διαφόρους ομολόγους του καθώς και με τον εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Πριν την έναρξη της συνόδου, ο κ. Φωκαΐδης συμμετείχε σε συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ