Στροφή Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για ανάπτυξη στις Πλάτρες

Η αλλαγή στάσης του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων (ΤΑΥ), όπως αυτή διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, δίνει νέα προέκταση στην αξιολόγηση από την Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο περιβάλλον, η οποία υποβλήθηκε στο πλαίσιο εξέτασης της σχετικής αίτησης χορήγησης πολεοδομικής άδειας για την κατασκευή και λειτουργία μίας ενιαίας ανάπτυξης, μεγάλης κλίμακας, με οικιστικές μονάδες και υποστηρικτικές υπηρεσίες στην κοινότητα Πάνω Πλατρών της επαρχίας Λεμεσού.

Ουσιαστικά το ΤΑΥ έκανε στροφή 180 μοιρών και πλέον ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση θετικής γνωμοδότησης από την Περιβαλλοντική Αρχή και κατ’ επέκταση τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας από την Πολεοδομική Αρχή. Κατά την εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος της ειδικής έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η εκπρόσωπος του ΤΑΥ ανέφερε ότι με τα νέα σχέδια που υπέβαλε η εταιρεία δεν υπάρχει κίνδυνος πιθανής ρύπανσης του Κρυού ποταμού και κατ’ επέκταση του ταμιευτήρα ύδρευσης (φράγματος πόσιμου νερού) του Κούρη, από τη στιγμή που τα όμβρια ύδατα θα διοχετεύονται μέσω αγωγού προς την αντίθετη κατεύθυνση όπου βρίσκεται το Χα Ποτάμι.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρουσιάζοντας λίγο νωρίτερα τα σημαντικότερα ευρήματα της έκθεσής του, είχε αναφέρει ότι το μεγαλύτερο μέρος της προτεινόμενης ανάπτυξης, στην οποία έγιναν ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματουργικές και κατασκευαστικές εργασίες, πριν την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων από τη νομοθεσία αδειών, χωροθετείται εντός της Κοντινής Ζώνης Προστασίας (ΚΖΠ) του ταμιευτήρα ύδρευσης Κούρη.

Περαιτέρω, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι είναι προφανές ότι και ο ελάχιστος κίνδυνος ρύπανσης του υπό αναφορά ταμιευτήρα κρίνεται πολύ σοβαρός, αφού αυτός αποτελεί, σύμφωνα με ΤΑΥ, την κύρια πηγή ύδρευσης της Κύπρου. Ενδεχόμενη ρύπανση του ταμιευτήρα, πρόσθεσε, από τις ανεξέλεγκτες και παράνομες εργασίες, αφενός παραβιάζει πρόνοιες της περί Προστασίας και Διαχείρισης των Υδάτων νομοθεσίας και αφετέρου ενδέχεται να επιφέρει ανυπολόγιστες συνέπειες, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στις δυνατότητες ύδρευσης της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαχρονικά αντιμετωπίζει συχνά και σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας. Τόνισε επίσης ότι δεν αξιολογήθηκαν ακόμα οι πιθανές συσσωρευτικές επιπτώσεις, που το υπό εξέταση έργο ενδέχεται να προκαλέσει στο περιβάλλον, ούτε και οι πιθανές συσσωρευτικές επιπτώσεις ρύπανσης στον ταμιευτήρα ύδρευσης του φράγματος Κούρη.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της εκπροσώπου του ΤΑΥ, ότι «εφόσον συμπεριληφθούν οι όροι που βάλαμε μπορεί να χωροθετηθεί η ανάπτυξη και να εγκριθεί», ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι μοιάζει με την περίπτωση του Αναθεωρημένου Τοπικού Σχεδίου Ακάμα και την προσπάθεια αλλαγής της τοποθέτησης της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, «όπου είπε ξείπε», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του ο κοινοτάρχης Πάνω Πλατρών ανέφερε ότι άλλαξαν τα δεδομένα διοχέτευσης των όμβριων υδάτων, τα οποία πλέον αναμένεται να καταλήγουν στον αγωγό της κοινότητας, ο οποίος δεν καταλήγει στο φράγμα του Κούρη, αλλά στο Χα Ποτάμι. Εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της προτεινόμενης ανάπτυξης, ανέφερε ότι αυτή εμπίπτει σε οικιστική ζώνη και στο πιο απομακρυσμένο μέρος των τεμαχίων χωροθέτησης για να προστατευτούν τα υδατορέματα. Πρόσθεσε δε ότι οι όποιες εργασίες έγιναν εκτός άδειας ήταν απαραίτητες και επιβεβλημένες για λόγους ασφάλειας.

Σε ό,τι αφορά στην εκκοπή δέντρων, εκπρόσωπος του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι έχουν υλοτομηθεί 66 συνολικά δέντρα, εκ των οποίων τα 27 χωρίς άδεια και προς τον σκοπό αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο €1.000 στην εταιρεία ανάπτυξης. Περαιτέρω, εκπρόσωπος της επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού ανέφερε ότι μετά και τη σύσταση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έγιναν καταγγελίες κατά του επιβλέποντος μηχανικού των έργων στο Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ), καθώς επίσης και του εργολήπτη των έργων αυτών στο Συμβούλιο Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων.

Οι εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου σημείωσαν ότι, με βάση τη θεμελιώδη αρχή της προφύλαξης, δεν διασφαλίζεται ότι δεν υφίσταται έστω και ο παραμικρός κίνδυνος ρύπανσης του φράγματος πόσιμου νερού του Κούρη, το οποίο αποτελεί την κύρια πηγή ύδρευσης της Κύπρου.

πηγή: Insider, Philenews