ΗΠΑ: «Σάρωσαν» Τραμπ και Σάντερς στις προκριματικές του Νιου Χάμσαϊρ

{loadposition ba_textlink}

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των exit polls των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος είναι ο εκλεκτός των ψηφοφόρων της μικρής αμερικανικής πολιτείας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Με καταμετρημένο άνω του 80% των ψήφων, ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει 35% και ο Τζον Κασίς 16%.

Ακολουθεί ο νικητής της πρώτης μάχης στην Αιόβα, Τεντ Κρουζ, με 11%. Στην διεκδίκηση της τρίτης θέσης παραμένουν οι Τζεμπ Μπους και Μάρκο Ρούμπιο.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από τη συνέχεια αφήνει ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι Κρις Κρίστι.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, ευρεία νίκη απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον πέτυχε Μπέρνι Σάντερς.
«Η νίκη μου στέλνει μήνυμα στην Wall Street και την Ουάσινγκτον ότι η διακυβέρνηση ανήκει στον λαό και όχι μόνο στους πλούσιους», δήλωσε ο γερουσιαστής από το Βερμόντ.

Η Χίλαρι Κλίντον συνεχάρη τον αντίπαλό της, αλλά δήλωσε αισιόδοξη για τη συνέχεια.

Ο Σάντερς λαμβάνει 60% έναντι 38% της πρώην υπουργού Εξωτερικών.

Αναλυτές προβλέπουν νέο ρεκόρ – συμμετοχής στο Νιου Χάμσαϊρ.

Περισσότεροι από 550.000 ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες για να αναδείξουν τον εκλεκτό τους για το χρίσμα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Οι ουρές σε κάποια εκλογικά κέντρα από ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής ήταν τόσο μεγάλες που η διαδικασία παρατάθηκε κατά μια ώρα.

Οι κάλπες έκλεισαν οριστικά στις 03:00 (ώρα Ελλάδας και Κύπρου) τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Μετά την Αϊόβα, το Νιού Χάμσαϊρ είναι η δεύτερη πολιτεία που ψηφίζει στο πλαίσιο της πολύμηνης διαδικασίας των προκριματικών, με στόχο να ξεχωρίσουν τελικώς δύο υποψήφιοι, ένας Ρεπουμπλικανός και ένας Δημοκρατικός, για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Η μικρή βορειοανατολική Πολιτεία, με 1,3 εκατ. κατοίκους έναν ιδιαίτερο ρόλο: θεωρείται ότι δημιουργεί καθοριστική δυναμική, υποχρεώνοντας τους ασθενέστερους υποψηφίους να αποχωρήσουν.

Συνολικά κλήθηκαν να ψηφίσουν 882.959 ψηφοφόροι: 231.376 είναι εγγεγραμμένοι ως Δημοκρατικοί και θα ψηφίσουν στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος.

Άλλοι 262.111 είναι εγγεγραμμένοι ως Ρεπουμπλικάνοι.

Ακόμα 389.472 ψηφοφόροι, δηλαδή το 44% του συνόλου, δεν συνδέονται με κανένα κόμμα: είναι ανεξάρτητοι και μπορούν να ψηφίσουν για τους Ρεπουμπλικάνους ή για τους Δημοκρατικούς.

Πηγή: euronews.com