Στυλιανίδης: Αυξάνονται οι επιθέσεις κατά μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων

Για ανησυχητική τάση αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων βίας κατά μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια, κάνει λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, ο Επίτροπος, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, αναφέρει ότι το 2014, πάνω από 300 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, έγιναν στόχος επιθέσεων, απήχθησαν ή σκοτώθηκαν.

 

Today we honour the brave men and women who died in the service of humanity. Today we honour those who continue to risk their lives, everyday, to provide help to people who suffer. Today is World Humanitarian Day!

Posted by Christos Stylianides – Χρήστος Στυλιανίδης on Wednesday, August 19, 2015

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία του προσωπικού ανθρωπιστικών οργανώσεων και στηρίζει την Παγκόσμια Ημέρα για την Ανθρωπιστική Βοήθεια κάθε χρόνο στις 19 Αυγούστου» αναφέρεται. Προστίθεται ότι κατά την ημέρα αυτή, το 2003, 22 μέλη τέτοιων οργανώσεων έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της έδρας των Ηνωμένων Εθνών, στη Βαγδάτη.

«Το έργο της σωτηρίας ανθρωπίνων ζωών δεν θα έπρεπε να στοιχίζει τη ζωή κάποιου. Για αυτόν τον λόγο, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπιστικής Βοήθειας τιμούμε τη μνήμη των γενναίων γυναικών και ανδρών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια την ανθρωπιστικής προσφοράς τους», καταλήγει ο Επίτροπος Στυλιανίδης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, το 2014 προσφέρθηκε βοήθεια σε 121 εκ. θύματα φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών, σε περισσότερες από 80 χώρες, μέσω του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας (ECHO).

Το έργο αυτό έγινε εφικτό με συνεισφορά μικρότερη του 1% του προϋπολογισμού της ΕΕ, που αντιστοιχεί σε λίγο περισσότερο από 2 ευρώ για κάθε Ευρωπαίο πολίτη.

Η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει βοήθεια σε ευάλωτες χώρες, καθώς και στους πολίτες που προέρχονται από αυτές τις χώρες, όπως τη Συρία, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Νότιο Σουδάν και την Ουκρανία. Επίσης στηρίζει τους επιζώντες φυσικών καταστροφών στην Ασία αλλά και σε όσους επηρεάστηκαν από την εξάπλωση του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική.