Success Story: Αναστάσιος Τίρκας

 

{loadposition ba_textlink}

Όλοι γνωρίζουμε την πασίγνωστη φρουταρία – υπεραγορά «ΑΤΠ Αναστασίου», στην στροφή για τον δρόμο Τροόδους στην Περιστερώνα, λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Λευκωσίας, όπου κάποια στιγμή όλοι σταματήσαμε τουλάχιστον μια φορά στην ζωή μας για φρέσκα φρούτα και φθαρτά.

Πίσω από την πολύ επιτυχημένη επιχείρηση Αναστασίου, κρύβεται μια απλή ιδέα, σκληρή δουλειά, αφοσίωση, φρεσκάδα στα προϊόντα και πάνω από όλα άψογη εξυπηρέτηση και πολύ καλές τιμές.

Εκ των έξι αδελφών που δημιούργησαν την επιχείρηση, ο Αναστάσιος Τίρκας με καταγωγή το κατεχόμενο Αργάκι της Μόρφου, μας εξήγησε ότι: «Η πολλή αγάπη για την δουλειά και το να γνωρίζεις ότι η απληστία είναι το χειρότερο δεινό του ανθρώπου, είναι το μυστικό της επιτυχίας».

«Η οικογένεια μας ασχολείται με την γεωργία. Είμαστε απόφοιτοι λυκείου, δεν είχαμε πανεπιστημιακή μόρφωση και ξεκινήσαμε την φρουταρία αρχικά σαν καλύφη το 1991 για να πωλούμε την παραγωγή μας», μας εξήγησε. Αρχικά η φρουταρία και τα λιγοστά είδη σουπερμάρκετ αποτελείτο από ένα χώρο 150 τετραγωνικών μέτρων και λόγω της επιτυχίας κάθε πέντε χρόνια επεκτείνετο.

«Τώρα βρισκόμαστε σε ένα χώρο των 1,000 τετραγωνικών μέτρων που αποτελείται από φρούρια και είδη σουπερμάρκετ, όπου προσπαθούμε να έχουμε ότι μας ζητήσει ο πελάτης και εργαζόμαστε χωρίς απληστία», τόνισε ο Αναστάσιος. «Αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μας είναι η φρουταρία, για την οποία αγοράζουμε τα φρέσκα προϊόντα της περιοχής και από συγγενή γεωργό για να βοηθούμε τους ντόπιους», πρόσθεσε.

«Τα υπόλοιπα προϊόντα», ανέφερε, «προέρχονται από διαφορές περιοχές της Κύπρου, όπως μπανάνες και σταφύλια από την Πάφο, φρούτα από την Κυπερούντα. Τον χειμώνα φράουλες αγγουράκια και ντομάτες από Παραλίμνι και το καλοκαίρι από το χωριό Οδού».

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι στο φθαρτό πρέπει να προσφέρεις πρώτης τάξεως ποιότητα σε καλές τιμές και επίσης ότι το κόστος λειτουργίας μας είναι χαμηλό, διότι, είμαστε οικογένεια και δεν μας ενοχλεί να δουλέψουμε μια ώρα περισσότερο ή να κερδίσουμε λιγότερο», δηλώνει ο Αναστάσιος. Όταν τον ρωτήσαμε εάν στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης είναι η επέκταση σε άλλες περιοχές μας είπε απλά: «Αυτό θα ήταν απληστία και δεν σκεπτόμαστε κάτι τέτοιο».

Η φρουταρία «Αναστασίου» αυτήν την ώρα κατατάσσεται στις πρώτες τρεις φρουταρίες Παγκύπρια, με τις ψηλότερες επιδόσεις στις πωλήσεις και αυτό δεν είναι τυχαίο. Τα πέντε αδέλφια Τίρκα και ο πατέρας τους Κυριάκος, εργάζονται πυρετωδώς με γνώμονα ότι: «Δεν πάμε δουλειά για το κέρδος αλλά για να εξυπηρετήσουμε τον πελάτη. Το κέρδος έρχεται μετά».

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που η φρουταρία-υπεραγορά «Αναστασίου» είναι παντοτινά πλημμυρισμένη με κόσμο για 18 ώρες, από τις 7.30 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ., 365 μέρες τον χρόνο. Το μυστικό είναι η οικογένεια, η οποία όπως μας είπε ο Αναστάσιος, «δεν αμείβεσαι με το τι προσφέρεις, αλλά με τί ανάγκες έχεις», εργάζεται με βάρδιες και ο ένας αντικαθιστά τον άλλο τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση μας αν και εργοδοτεί γύρω στα 10 άτομα, εκτός από την οικογένεια, η ασχολία με τις κύριες δουλειές είναι ευθύνη της οικογένειας και τις ώρες που η φρουταρία είναι ανοικτή υπάρχουν πάντοτε μέλη της οικογένειας σε αυτήν», μας είπε ο Αναστάσιος. Να τονίσουμε ότι αν και η οικονομική κρίση κτύπησε και αυτή την επιχείρηση, η οικογένεια Αναστασίου δεν μείωσε το προσωπικό αλλά ούτε και τον μισθό των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, το μόνο που ζήτησε από το προσωπικό του ήταν απλά να χαμογελούν στους πελάτες και να είναι πάντα ευγενικοί.

Η οικογένεια πάντοτε προσπαθεί, τονίζει ο Αναστάσιος, να μην κάνει τα ίδια λάθη διότι σε τέτοια περίπτωση υπάρχει κόστος.

«Για μας ο πελάτης είναι η καλύτερη διαφήμιση», μας είπε παραδεχόμενος ότι η πρωτοποριακή ιδέα για την δημιουργία της επιχείρησης ήταν δική του, αφού τα αδέλφια του μετά τον στρατό δούλευαν σε καφενείο.

«Δεν μπορείς να ξεγελάσεις τον πελάτη και κάποτε, στην καλυφη πριν το 1991, αυτό κόστιζε ακόμη και το πουρμπουάρ», λέει ο Αναστάσιος.

Το ρητό του Αναστασίου στα 50 για κάθε βήμα στην ζωή είναι: «Να μην θυμάσαι το παρελθόν για να σου μαυρίσει την ψυχή, αλλά να θυμάσαι το παρελθόν για να μην κάνεις τα ίδια λάθη. Αυτό είναι κάτι που δεν σκεφτόμουν πριν 20 χρόνια, αλλά τώρα πιστεύω ότι πρέπει να περνάς καλά για το σήμερα και για το αύριο ότι θέλει ο Θεός».

«Η προσφυγιά της οικογένειας από το Αργάκι Μόρφου, με την εισβολή το 1974 και τον εκτοπισμό στην παρακείμενη Περιστερώνα, ήταν το κίνητρο όπως για πολλούς πρόσφυγες, που έχασαν φίλους αγαπημένους, γείτονες, και πλατείες για να ρισκάρουν χωρίς φόβο για την επαναδημιουργία και την επιβίωση», τονίζει ο Αναστάσιος.

«Η αφοσίωση στην επιχείρηση συνάδει ταυτόχρονα με κόστη προσωπικά και θυσίες», παραδέχεται. «Σημασία έχει ότι γνωρίζουμε όλους τους πελάτες με το όνομα τους, διότι, είμαστε πάντοτε παρών στην επιχείρηση και ξέρουμε κάθε πελάτη», μας είπε ο Αναστάσιος. Πιστεύει ότι επειδή τα αδέλφια Τίρκα ήταν απόφοιτοι λυκείου, χωρίς κάποια εξιδανικευμένη γνώση τέχνης, δεν είχαν άλλη επιλογή ή διέξοδο παρά την «επιτυχία».

Κλείνοντας την συνέντευξη μας ο Αναστάσιος δηλώνει ότι η ουσία της ζωής είναι να απολαμβάνεις την εργασία σου σήμερα και να δουλεύεις άοκνα και ακούραστα 20 ώρες την ημέρα χωρίς να σε ενδιαφέρει το κέρδος.

«Αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα δημιουργούσα μια απλή επιχείρηση πάνω στην θάλασσα για να μπορώ να εργάζομαι 20 ώρες την μέρα και να είμαι και ξεκούραστος», μας είπε ο Αναστάσιος.

«Το κύμα της θάλασσας είναι όπως την τελειότερη μουσική του Μπετόβεν, σε αποκοιμίζει και κάθε κύμα είναι διαφορετικό», κατέληξε.