Σχέδιο Βαρουφάκη ως απάντηση στις κλειστές τράπεζες

{loadposition ba_textlink}

Το σχέδιό του για την αντίδραση που θα έπρεπε να είχε η ελληνική κυβέρνηση όταν έκλεισαν οι τράπεζες αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό New Statesman ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο τέως Υπουργός Οικονομικών, αναφέρει το δημοσίευμα, δηλώνει ότι ήταν προετοιμασμένος να κάνει τρεις κινήσεις ως αντίδραση στην «επιθετική κίνηση της ΕΚΤ» χωρίς όμως να φτάσει «στο σημείο χωρίς επιστροφή»: να εκδώσει ή να προαναγγείλει την έκδοση υποσχετικών τίτλων, να εφαρμόσει ή να προαναγγείλει κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που είχαν εκδοθεί το 2012 μειώνοντας το χρέος της χώρας και να πάρει τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας από την ΕΚΤ.

Κατά την άποψή του καμία από αυτές τις κινήσεις δεν θα συνιστούσε Grexit, αλλά θα απειλούσαν με την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα. Ο κ. Βαρουφάκης λέει πως ήταν βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα αποβαλλόταν από τη νομισματική ένωση από το Eurogroup καθώς δεν υπάρχει νομική πρόνοια για κάτι τέτοιο και προσθέτει ότι μόνο καθιστώντας το Grexit πιθανό θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μία καλύτερη συμφωνία.

Στη συνέχεια αναφέρει πώς ενώ ο ίδιος θεώρησε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έδινε την εντολή να επιχειρηθούν αυτές οι τολμηρές κινήσεις, το εξαμελές στενό υπουργικό συμβούλιο καταψήφισε με ψήφους 4-2 το σχέδιό του, προκρίνοντας τις παραχωρήσεις προς τους πιστωτές.

Ο κ. Βαρουφάκης συμπληρώνει ότι δεν είναι βέβαιος πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαχειριστεί την κατάρρευση μίας νομισματικής ένωσης, «επειδή χρειάζεται πολλή εξειδίκευση και δεν είμαι σίγουρος ότι την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, χωρίς βοήθεια από ξένους».

Ο τέωςΥπουργός Οικονομικών διατυπώνει επίσης την άποψη ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ελέγχει πλήρως το Eurogroup, όπως ο μαέστρος μια καλοκουρδισμένη ορχήστρα.

Πηγή: KYΠΕ