Σχέδιο για ενίσχυση της ΟΝΕ

{loadposition ba_textlink}

Φιλόδοξα σχέδια για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) από την 1 Ιουλίου 2015 και την ολοκλήρωσή της το αργότερο μέχρι το 2025 παρουσίασαν σήμερα οι πρόεδροι πέντε θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής για το ευρώ Donald Tusk, τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας Jeroen Dijsselbloem, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να πραγματοποιήσουν το όραμά τους για το μέλλον της ΟΝΕ, οι πέντε Πρόεδροι προωθούν συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν σε τρία Στάδια.

Ενώ ορισμένες από τις δράσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στα επόμενα έτη, όπως είναι π.χ. η εισαγωγή ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων, άλλες δράσεις προχωρούν περαιτέρω σε ό,τι αφορά πώς μοιράζονται την κυριαρχία τους τα Κράτη Μέλη που έχουν νόμισμα το ευρώ, όπως είναι για παράδειγμα η δημιουργία ενός μελλοντικού Ταμείου (treasury) για τη ζώνη του ευρώ.

Αυτό αποτελεί μέρος του οράματος των πέντε Προέδρων σύμφωνα με το οποίο προσοχή πρέπει να δοθεί και σε θέματα πέραν της επιβολής κανόνων στα τραπεζικά ιδρύματα με σκοπό να διασφαλιστεί η απόλυτη και διάφανη αρχιτεκτονική της ΟΝΕ. Στις Πολιτικές Κατευθύνσεις του Προέδρου Juncker η εμβάθυνση και η δημιουργία μιας δικαιότερης Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης αποτελεί μία από τις 10 προτεραιότητες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker δήλωσε: «Το ευρώ είναι το νόμισμα των 19 κρατών μελών της ΕΕ και περισσότερων από 330 εκατομμυρίων πολιτών. Θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για αυτό. Είναι κάτι που προστατεύει την Ευρώπη. Είναι όμως και κάτι που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα. Η Οικονομική και Νομισματική μας Ένωση παραμένει ανολοκλήρωτη. Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου υποσχέθηκα ότι θα επεδίωκα να παγιώσουμε και να συμπληρώσουμε τα πρωτόγνωρα μέτρα που λάβαμε κατά τη διάρκεια της κρίσης και να τα καταστήσουμε κοινωνικά πιο δίκαια και δημοκρατικά πιο νόμιμα. Σήμερα, εμείς, οι πέντε πρόεδροι, προσδιορίζουμε το κοινό μας όραμα. Ο κόσμος μας παρακολουθεί και θέλει να γνωρίζει προς τα πού βαδίζουμε. Σήμερα, παρουσιάζουμε την πορεία της νομισματικής μας ολοκλήρωσης και τον τελικό προορισμό της.»

Ο κ. Valdis Dombrovskis, Αντιπρόεδρος για το Ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, δήλωσε: «Η οικονομική και νομισματική ένωση έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως υπό το πρίσμα της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Παρ` όλα αυτά, η ΟΝΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Η σημερινή έκθεση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ενισχυθεί σταδιακά περαιτέρω κατά τα προσεχή έτη.»

Σύμφωνα με την Έκθεση των πέντε Προέδρων, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, ιδίως με τη σύσταση της Τραπεζικής Ένωσης, η ΟΝΕ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι αποκλίσεις σε όλη τη ζώνη του ευρώ είναι σημαντικές ενώ η κρίση των τελευταίων ετών έχει τονίσει περισσότερο τις υφιστάμενες ελλείψεις. Είναι σαφές ότι με 18 εκατομμύρια άνεργους και πολλούς άλλους εκτεθειμένους στον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού, πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά ώστε να μετατραπεί η ζώνη του ευρώ – η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου – σε ένα απόλυτα σταθερό οικοδόμημα. Χρειαζόμαστε μια μόνιμη, δίκαιη και δημοκρατικά νόμιμη βάση για το μέλλον που να συμβάλλει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερη ευημερία για όλους τους πολίτες, καταλήγει η Έκθεση.

Πηγή: KYΠΕ