Σχόλια του αμερικανικού Τύπου για την απόφαση ΕΚΤ για Ελλάδα

{loadposition ba_textlink}

«Η Ελλάδα συναντά οπισθοδρόμηση στις ευρωπαϊκές συνομιλίες διάσωσης», γράφει στο φύλλο της Πέμπτης η εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», όπου επισημαίνεται ότι «οι προσπάθειες στην Ελλάδα να επαναδιαπραγματευθεί το πρόγραμμα διάσωσης υπέστη σοβαρό πλήγμα την Τετάρτη, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκλεισε μια σημαντική κάνουλα δανεισμού για τα προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας».

Προσθέτει ότι η κίνηση αυτή αυξάνει το διακύβευμα για την Ελλάδα, καθώς η ΕΚΤ δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να κάμψει τους κανονισμούς της για να διευκολύνει την πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας.

Τώρα, γράφει η ανταπόκριση της αμερικανικής εφημερίδας από τη Φρανκφούρτη, οι ελληνικές τράπεζες, που αντιμετωπίζουν σημάδια της φυγής κεφαλαίων, θα πρέπει να βασίζονται σε ρευστότητα έκτακτης ανάγκης από άλλο πρόγραμμα.

Παράλληλα επισημαίνει την άμεση πτώση των δεικτών του Χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης, αμέσως μετά την απόφαση, διαγράφοντας τα κέρδη που αποκόμιζαν μέχρι την ώρα εκείνη,

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας περιέχει ευρείες αναφορές στις χθεσινές επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, αλλά και στη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι. Επικαλούμενη άτομο που γνωρίζει τα διαμειφθέντα στη συνομιλία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τον διοικητή της ΕΚΤ, η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Ντράγκι του εξήγησε τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας και κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να εμπλακεί “εποικοδομητικά και γρήγορα” με το Eurogroup, «για να εξασφαλιστεί η συνεχής οικονομική σταθερότητα.”

Σε ανταπόκρισή της από τη Φρανκφούρτη, η εφημερίδα Wall Street Journal γράφει ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ περί αναστολής έρχεται καθώς αξιωματούχοι αύξησαν την πίεση στη νέα ελληνική Κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της επί του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Ως συνέπεια της ανακοίνωσης αυτής έπεσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,8% στο 1,1387.

Ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ συμφωνεί με την πρόβλεψη ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Ο Win Thin της Brown Brothers Harriman δήλωσε ότι «όπως φαίνεται η ΕΚΤ παίζει σκληρό παιχνίδι. Πιθανότατα θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα».

Ο Shaun Osborne της TD Securities δήλωσε στην WSJ ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ αυξάνει την πίεση στη νέα ελληνική Κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί και να αποδεχτεί τις ευθύνες της για τους όρους αποπληρωμής του χρέους της.

Το στέλεχος της εταιρείας STA Wealth Management, Λανς Ρόμπερτς, δήλωσε στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, εξηγώντας τη νευρικότητα στη Γουόλ Στριτ είπε πως πολλές τράπεζες έχουν επενδύσει στην αναδυόμενη αγορά των ελληνικών ομολόγων, με απόδοση 10 τοις εκατό, με τη σκέψη ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος από την αγορά «σκουπιδιών χρέους», επειδή κάποιος θα τα αποπληρώσει».

Στο ίδιο δίκτυο, ο αναλυτής Ντένις Γκάρτμαν, αν και σύστησε προσεκτικές κινήσεις αυτή την εβδομάδα στο Χρηματιστήριο, λόγω της υψηλής ρευστότητας, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξη των διαβουλεύσεων, Ελλάδας – δανειστών, υποστηρίζοντας ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποια συμφωνία που θα συγχωρεί μέρος του ελληνικού χρέους και θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εκδώσει νέους τίτλους.

To Bloomberg στην πρωινή ανασκόπηση των αγορών της Άπω Ανατολής την Πέμπτη, σημειώνει την πτώση των τιμών σε Σύδνεϋ και Τόκιο, γράφει ωστόσο πως η ανησυχία από τις ελληνικές εξελίξεις θα αντισταθμιστεί από την ένταξη της Κίνας στο σύστημα της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής και της διακοπής της υποχρέωσης των ελάχιστων υποχρεωτικών αποθεματικών.

Στην κεντρική του ιστορία με τίτλο «Η Ελλάδα χάνει τα κεφάλαια της ΕΚΤ – αυξάνεται η πίεση για να ενδώσει στη λιτότητα», αναφέρει ότι η επόμενη κίνηση εναπόκειται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία υποσχόμενος να αντιστρέψει τις πενταετείς περικοπές των δαπανών που συνόδευαν τα δάνεια διάσωσης ύψους € 240 δισεκατομμύρια. Υπογραμμίζει ακόμη πως η κίνηση της ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν τη συνάντηση Βαρουφάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο και λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με το Μάριο Ντράγκι.

Ο διευθυντής του αμερικανικού χαρτοφυλακίου Pioneer Investment Management, Paresh Upadhyaya, δηλώνει στο πρακτορείο ότι πλέον «η ελληνική κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι χειροπέδες είναι πολύ πιο σφικτές από ό, τι ανέμενε».

Άλλη ανάλυση του πρακτορείου για τις επιπτώσεις της απόφασης της ΕΚΤ, τονίζει πως «οι άμεσες συνέπειες στην αγορά χρέους θα πρέπει να θεωρηθούν περιορισμένες, όμως είναι τεράστιες εντός του πολιτικού πεδίου».

Πηγή: KYΠΕ