Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου θα ζητήσουν οι Οικολόγοι

Κατά τη σημερινή (26/06)  συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό για την οικονομία, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα ζητήσει σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ώστε να ενημερωθεί το σώμα και να συζητήσει την κατάσταση ως διαμορφώθηκε στο Κυπριακό.

Την πρόθεση των Οικολόγων να ζητήσουν σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ανακοίνωσε η ΓΓ του Κινήματος Ιωάννα Παναγιώτου μετά από συνάντηση που είχε η ηγεσία των Οικολόγων με αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου υπό το Δήμαρχο Χαράλαμπο Πίττα.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση, ο κ. Πίττας είπε πως «αντικείμενο της χρήσιμης και εποικοδομητικής συνάντησης ήταν να μεταφερθεί στο Κίνημα η αγωνία του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσφυγικού κόσμου της Μόρφου και της ευρύτερης περιοχής για τη φάση που διέρχεται το εθνικό μας θέμα».

Το Κυπριακό βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία και την προκλητικότητα που επικαλέστηκε ως δικαιολογία την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διακοπή των συνομιλιών, ανέφερε ο κ. Πίττας, προσθέτοντας ότι στο Κίνημα Οικολόγων μεταφέρθηκε και η αγωνία των Μορφιτών για το γεγονός ότι το Κυπριακό πέρασε σε δεύτερη και τρίτη μοίρα επισκιαζόμενο από την οικονομία και άλλα γεγονότα.

Ο κ. Πίττας διατύπωσε τη θέση πως θα πρέπει να αναληφθεί από την πολιτική ηγεσία του τόπου μια σταυροφορία για το εθνικό μας θέμα στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας.

«Κατά την ταπεινή μας γνώμη η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Κυπριακή Δημοκρατία συνιστά μια ευκαιρία για την παρουσίαση του Κυπριακού καθώς τόσο η ΕΕ όσο και ο ΟΗΕ πρέπει να ενημερωθούν για το αδιέξοδο και για την προκλητικότητα της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Είπε ακόμα πως έχει ενημερώσει για το πολύ ανησυχητικό  γεγονός πως σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Μόρφου τουρκοποιείται με προσπάθειες που καταβάλλει το κατοχικό καθεστώς και χρηματοδοτήσεις από την Τουρκία.

Εξήγησε πως για 38 χρόνια δεν είχαν γίνει παρόμοιες ενέργειες και πρόσθεσε ότι αναφέρεται στην προσπάθεια για ανέγερση νέων κατοικιών στην περιοχή, την κατασκευή έργων ανάπτυξης και μια μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από το κατοχικό καθεστώς και την Τουρκία ώστε να προσελκυστούν ξένοι επενδυτές που θα επενδύσουν στην ευρύτερη περιοχή της Μόρφου στον τουρισμό ή σε άλλους τομείς.

Αναφέροντας ότι στην παρούσα χρονική στιγμή η Τουρκία είναι προκλητική περισσότερο παρά ποτέ και λόγω της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ,  η ΓΓ των Οικολόγων πρόσθεσε πως για το Κίνημα η Προεδρία αποτελεί μια ευκαιρία για ανάδειξη των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με την εισβολή και την κατοχή.

Συνεχίζοντας είπε πως πρέπει να ζητήσουμε να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές αρχές στην Κύπρο, γιατί από τη στιγμή που υπάρχουν πρόσφυγες σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές και αξίες δεν εφαρμόζονται στην Κύπρο.

Η κ. Παναγιώτου είπε ότι οι Οικολόγοι ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για να συζητηθεί το Κυπριακό και αναφέροντας ότι πέρασε πολύς καιρός χωρίς ενημέρωση και ενώ έχουν σταματήσει οι συνομιλίες δεν γνωρίζουμε τι έγινε επακριβώς και τι πως η Κυβέρνηση σκέφτεται να αντιδράσει ώστε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

«Φαίνεται ότι δεν υπάρχουν θετικοί οιωνοί για λύση του προβλήματος αυτή την εποχή και κατά την άποψη μας πρέπει να χαράξουμε μια νέα στρατηγική μέσα από την οποία το Κυπριακό θα τοποθετηθεί στη σωστή του βάση, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και η Προεδρία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να αναδειχθεί το κυπριακό πρόβλημα ως τέτοιο», συνέχισε η κ. Παναγιώτου.

«Σήμερα στη συνάντηση που θα έχουμε στο Προεδρικό για την οικονομία ως Κίνημα Οικολόγων θα ζητήσουμε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου», είπε η κ. Παναγιώτου.

Ερωτηθείσα εάν κατά την άποψη των Οικολόγων η Κυβέρνηση, αντιδρώντας αμυντικά στις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν ότι θα χρησιμοποιήσει την Προεδρία για να εξυπηρετήσει το Κυπριακό, αφήνει αναξιοποίητες ευκαιρίες, η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι θα μπορούσαν γίνουν περισσότερα και να προγραμματισθούν περισσότερα μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις και επαφές και μέσα από την ίδια τη θεματολογία που έχει στην ατζέντα της η Προεδρία.

Η κ. Παναγίωτου ανέφερε ότι «αναμέναμε να τεθούν το θέμα της Αμμοχώστου, γενικότερα το θέμα των προσφύγων όπως και η πολιτιστική και περιβαλλοντική καταστροφή στα κατεχόμενα».

Περαιτέρω λέγοντας ότι η ηγεσία των Οικολόγων ενημερώθηκε για τα διαβήματα που κάνει ο Δήμος για ανάδειξη των προβλημάτων της κατοχής, διαβεβαίωσε ότι το Κίνημα θα είναι πάντα στο πλευρό του Δήμου Μόρφου, επειδή όπως εξήγησε υπάρχει προσφυγικό πρόβλημα και προσφυγικός κόσμος και δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα και να μην έγινε ποτέ η τουρκική εισβολή.