Συγκρατημένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία το 2014

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το 2014, εξέφρασαν οι ηγέτες της παγκόσμιας οικονομίας, κατά την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου, που πραγματοποιήθηκε στο Νταβός της Ελβετίας.

Μιλώντας σε ομάδα Υπουργών, Κεντρικών Τραπεζιτών και κορυφαίων στελεχών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ , ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Haruhiko Kuroda δήλωσε : «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε σχέση με τους καθοδικούς κινδύνους, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας”.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθεί ταχύτερα από 3% αυτό το έτος και το επόμενο έτος, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη ” επιτέλους ανακάμπτει”.

“Οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ινδονησία και άλλες χώρες, είναι πιθανό να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης τους ή να επιταχυνθούν”, σύμφωνα με εκτίμηση του Ιάπωνα Κεντρικού Τραπεζίτη.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στο πλαίσιο του Φόρουμ ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν βρίσκεται πλέον στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

 «Η Ευρωζώνη, ως σύνολο, δεν είναι πλέον στο κέντρο της των ανησυχιών της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι μια χαρά», πρόσθεσε.

Ίσως αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι χώρες που ζήτησαν σχέδιο διάσωσης έχουν την καλύτερη απόδοση, είπε ο Γερμανός Υπουργός, «επειδή έχουν πράξει αυτά που έπρεπε να πράξουν”.

“Η Ιρλανδία τα πήγε πολύ καλά. Η Πορτογαλία τα πηγαίνει πολύ καλά. Η Ισπανία τα πήγε εξαιρετικά καλά. Η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλύτερα από ό, τι πίστευε οποιοσδήποτε πριν από δύο χρόνια, για να είμαι πολύ ειλικρινής», πρόσθεσε.

 Ωστόσο, η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι ένας “νέος κίνδυνος στον ορίζοντα” ο οποίος σχετίζεται με την απόσυρση των μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

“Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ”, προειδοποίησε η κ. Λαγκάρντ, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία πρόκειται να πληγούν, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις δύο αυτές χώρες.

Η κ. Λαγκάρντ είπε ακόμη ότι ο περαιτέρω κίνδυνος είναι οι πιθανότητες που υπάρχουν από 15% μέχρι 20%, η Ευρωζώνη να εισέλθει σε περίοδο αποπληθωρισμού, παρά το ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αποσιωπά αυτή την ανησυχία.

Ο επικεφαλής της BlackRock Larry Fink – το αμερικανικού επενδυτικού ταμείου που διαχειρίζεται παγκοσμίως κεφάλαια ύψους περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – δήλωσε ότι “η φτωχή εσωτερική πολιτική κατηγορείται πολύ συχνά για τα προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές”.

“Είναι μια βολική δικαιολογία για να πούμε ότι αυτή είναι η αιτία όλων των κακών. Απλά, δεν είναι”, είπε ο κ. Fink

 Επίσης, ο κ. Fink εμφανίστηκε λιγότερο αισιόδοξος, λέγοντας ότι η αστάθεια των αγορών τις τελευταίες ημέρες, με το νόμισμα της Αργεντινής να έχει απολέσει 14% από την αξία του μέσα σε δύο ημέρες λόγω πωλήσεων πανικού, πιθανότατα θα συνεχιστεί όλο τον χρόνο.

Πηγή: KYΠΕ