Συλικιώτης: Γνώριζε η διαπραγματευτική ομάδα για συνέχιση από ΚΡΕΤΥΚ


Διαβάστε επίσης, “Συνεχίζεται η “σαπουνόπερα” Κυβέρνησης – Αρχιεπισκόπου” και Στεφάνου: “Ψέμματα και αθλιότητες από τον Ορφανίδη”.


Απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα που επιχειρεί να περάσει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” ότι τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας που είχε ως όρους εντολής τη διαπραγμάτευση με τη Noble Energy, δεν γνώριζαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονταν από την ΚΡΕΤΥΚ, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Συλικιώτης αναφέρει μεταξύ άλλων πως “επειδή οι διάφοροι θεσμοί συστήνονται για να λειτουργούν και προκειμένου να υπάρξει ομαλή διαδοχή μέσα από σωστές διαδικασίες, στις 17/12/2012 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εμπορίου, υπό την Προεδρία μου, και με την συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω, των μελών της Διαπραγματευτικής Ομάδας, των μελών του Δ.Σ. της ΚΡΕΤΥΚ και της Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων με αντικείμενο, αφενός, την ενημέρωση για την μέχρι τότε πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Διαπραγματευτικής Ομάδας με την Noble και την παράδοση πλέον της ευθύνης συνέχισης των διαπραγματεύσεων στην ΚΡΕΤΥΚ, και, αφετέρου, την παρουσίαση σχετικών μελετών που ετοίμασαν η Ομάδα των Εμπειρογνωμόνων και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου για τις προοπτικές κατασκευής Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στην Κύπρο”.

Προσθέτει πως “ως αποτέλεσμα αυτής της σύσκεψης, ο Υπουργός Εμπορίου, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας και ενεργώντας εκ μέρους της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής για τους Υδρογονάνθρακες, κατέθεσε πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 27/12/2012 για τον τερματισμό του ρόλου της Διαπραγματευτικής Ομάδας και της συνέχισης των διαπραγματεύσεων από την ΚΡΕΤΥΚ”.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εμπορίου, “πόρρω απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα που επιχειρεί να περάσει το σχετικό δημοσίευμα ότι, δηλαδή, τα μέλη της Διαπραγματευτικής Ομάδας, τους οποίους και δημόσια ευχαριστώ για την προσφορά τους, δεν το γνώριζαν και ότι εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ενημερωθούν για την ακύρωση των πληρεξουσίων που είχαν για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων”.

Ο κ. Συλικιώτης αναφέρει ακόμη πως η ίδρυση της ΚΡΕΤΥΚ απαντούσε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου κρατικού θεσμού, στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου, που θα αναλάβει τις διεργασίες για την έγκαιρη κατασκευή του Τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου και την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

“Η ΚΡΕΤΥΚ είναι και εκπροσωπεί το Κράτος σε αυτά τα ζητήματα. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί από όσους βάζουν προσκόμματα στη λειτουργία της ΚΡΕΤΥΚ είναι αν όντως θέλουν να προχωρήσουμε έγκαιρα με αυτές τις διεργασίες ή όχι”, καταλήγει.

Πηγή ΚΥΠΕ