Συλικιώτης: Οι στόχοι της Κυπριακής Προεδρίας για την ενέργεια επιτεύχθηκαν


Διαβάστε επίσης, “Άρχισε στην Ολομέλεια η τελική συζήτηση του Προϋπολογισμού” και “Αποφεύχθηκε και επίσημα η στάση πληρωμών”.


Ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία την συμφωνία που επετεύχθη, μετά από 40 χρόνια, για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και ως μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες την έναρξη Διαπραγματευτικών Εντολών για σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο κ. Συλικιώτης προέβη σε έναν απολογισμό του έργου του Υπουργείου του σε ό,τι αφορά στους στόχους που έθεσε στα Συμβούλια που είχε υπό την προεδρία του και τα οποία χειρίζονται θέματα ανταγωνιστικότητας, εμπορίου, βιομηχανίας και ενέργειας.

«Στον τομέα της ενέργειας επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι μας» είπε ο κ. Συλικιώτης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα Συμβουλίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΕΠ), που θέτουν τις βάσεις για την μελλοντική πολιτική της ΕΕ στο θέμα αυτό. «Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της Προεδρίας», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Κύπρος τόλμησε να χειριστεί έναν φάκελο ο οποίος θεωρείτο πολύ δύσκολος και αφορά στην ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η Προεδρία, είπε ο κ. Συλικιώτης, άλλαξε την νομική βάση από κανονισμό σε οδηγία και ξεκίνησαν οι τριλόγοι, ενώ απομένει πλέον πολύ λίγη εργασία για την επόμενη προεδρία.

«Πιστεύω ότι σύντομα θα κλείσει και αυτός ο φάκελος» είπε. Επίσης, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία υιοθέτησης του Κανονισμού για τη σήμανση του εξοπλισμού γραφείου Energy Star, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του 20% ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2020.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά θέματα ενέργειας, αναφέρθηκε Υπουργική Διάσκεψη των κρατών μελών της ΕΕ και χωρών της Νοτιανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή) για την ενεργειακή συνεργασία, την οποία συνδιοργάνωσαν στην Κύπρο στις 13 Δεκεμβρίου η Κυπριακή Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι στην χρονική αυτή περίοδο ήταν επιτυχία η παρουσία στο ίδιο τραπέζι των πιο πάνω παικτών σε θέματα ενέργειας. Επίσης, ανέφερε ότι στη Διάσκεψη υιοθετήθηκε ομόφωνα Κοινή Διακήρυξη που θα μπορέσει να οδηγήσει σε ένα περιφερειακό σύμφωνο για την ασφάλεια των δραστηριοτήτων αυτών. Επίσης, στην διακήρυξη περιλαμβάνονται οι προσανατολισμοί των συμμετεχόντων χωρών όσον αφορά την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος κατά τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού από και προς την Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Η Διάσκεψη, τόνισε ο Υπουργός, ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίζει η Κύπρος σε θέματα ενέργειας.

Αναφορά έκανε και στην επίτευξη συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση με το ΕΚ για την πρόταση Κανονισμού για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, λεγοντας ότι αυτό θα δώσει ώθηση στην υλοποίηση έργων. Παράλληλα, θα επιτρέψει την έγκαιρη επιλογή των έργων κοινού ενδιαφέροντος και τη σύνταξη της πρώτης πανευρωπαϊκής λίστας εντός του 2013, ενώ θα συμβάλει και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών μελών μέχρι το 2015.

Σε ό,τι αφορά θέματα διεθνούς εμπορίου, ο κ. Συλικιώτης εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου των Διαπραγματευτικών Εντολών για σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας.

«Αυτό αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές επιτυχίες της Προεδρίας» ανέφερε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για σύναψη μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές συμφωνίες στον κόσμο, κάτι που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ανεβάζοντας το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,8%. Υπολογίζεται, συνέχισε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη Σφαιρικής και σε Βάθος Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με το Μαρόκο, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας.

«Τεράστια επιτυχία» χαρακτήρισε επίσης την συμφωνία που επετεύχθη, μετά από 40 χρόνια, για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Η συμφωνία αυτή θα καταστήσει πιο απλή και λιγότερο δαπανηρή τη διαδικασία κατοχύρωσης. Αντί να κοστίζει πχ κατά μέσο όρο 30,000 ευρώ στο σύνολο της ΕΕ το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας θα κοστίζει πλέον γύρω στις 5,000 ευρώ, κάτι που αποτελεί θετικό στοιχείο στις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες.

Ο Υπουργός σημείωσε και τα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν για τις Βασικές Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη μικρό και νάνο-ηλεκτρονική, τα προηγμένα υλικά, τη βιομηχανική βιοτεχνολογία, τη φωτονική, τη νανοτεχνολογία και τα ευφυή συστήματα βιομηχανικής παραγωγής. Σε αυτό το πλαίσιο, υιοθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Πρώτες Υλες και δρομολογήθηκε η ανάπτυξη του σχετικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης.

Επίσης, αναφέρθηκε στα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Πολιτικής.

Καταληγοντας, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η Προεδρία διοργάνωσε την πρώτη συνέλευση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Κύπρο με την συμμετοχή των κρατών μελών, επιχειρήσεων και ακαδημαϊκών κατά την οποία εξετάστηκαν θέματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τρόποι προώθησης σωστών πολιτικών.

Πηγή ΚΥΠΕ