Συλικιώτης: Κοινή συναινέσει το διαζύγιο με Total


Διαβάστε επίσης, “Συλικιώτης: Στην τελική ευθεία η μετακίνηση αποθηκών πετρελαιοειδών” και “Βουλή: Αναβολή ψήφισης για φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας”.


Προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με το γαλλικό κολοσσό για το οικόπεδο 10, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισχυρή παρουσία της γαλλική εταιρείας στην όλη διαδικασία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία Total-Novatec για το οικόπεδο 9 και να ξεκινήσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI-Κοgas.

“Στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τους εκπροσώπους της Total, της Novatek και της Gazprom bank ήταν λίγο πολύ κοινή συναινέσει ότι φτάσαμε εδώ, ότι δεν μπορούσε να υπάρξει πρόοδος”, ανέφερε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Συλικιώτης, ύστερα από συνάντηση με φορείς της Λάρνακας.

Σημείωσε ότι “επειδή θεωρούσαμε σημαντική την ισχυρή παρουσία της Total στις διαδικασίες της Κύπρου για αυτό προχωρήσαμε να ανοίξουμε τη διαδικασία για διαπραγμάτευση και για το οικόπεδο 10 με την Total για να διασφαλίσουμε ότι έτσι θα υπάρχει και πάλιν ισχυρή παρουσία της Total στις διαδικασίες”.

Ο κ. Συλικιώτης απέρριψε τις πληροφορίες ότι υπήρξε ναυάγιο με την Total στις διαπραγματεύσεις για το τεμάχιο 9, χωρίς να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες για τους όρους της διαπραγμάτευσης.

“Δεν είναι ναυάγιο. Η κάθε εταιρεία αξιολογεί η ίδια με βάση τις εμπειρίες της, και η Total έχει αρκούντως εμπειρία να πει κατά πόσον αυτό το οικόπεδο είναι πιο σημαντικό απ` ότι άλλα σε σχέση με τις προτάσεις της και αυτό νομίζω ότι επαφίεται στην κάθε εταιρεία να αξιολογήσει πόσο σημαντικά είναι και πώς μπορεί να προχωρήσει”.

Απαντώντας σε ερώτηση αν οι διαπραγματεύσεις τερματίστηκαν λόγω χαμηλού δικαιώματος υπογραφής (signature bonus), ο κ. Συλικιώτης είπε ότι τα δικαιώματα υπογραφών έχουν τη λιγότερη σημασία.

“Το τελευταίο είναι τα δικαιώματα των υπογραφών, διότι όταν μιλούμε για ποσοστά αναλογικού καταμερισμού στα ποσοστά αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για δισεκατομμύρια έσοδα του κράτους σε αντίθεση με μερικές δεκάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα υπογραφής”, τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Συλικιώτης, στις διαπραγματεύσεις η μεγαλύτερη σημασία είναι το ποσοστό του κράτους. Πρόσθεσε ότι λόγω ανταγωνισμού “ενδεχομένως στα τελικά συμβόλαια να έχουμε από τα ψηλότερα ποσοστά στον κόσμο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου”.

“Το ποσοστό δικαιώματος στα κοιτάσματα μπορεί να κυμανθεί περί τα 65-70% και εν πάση περιπτώσει και το συμβόλαιο και τα ποσοστά και οι όροι είναι πολύ καλύτεροι απ` ότι είναι από το αντίστοιχους στο οικόπεδο 12, διότι υπάρχει μεγαλύτερη εμπειρία, διότι έχουν ήδη ανευρεθεί κοιτάσματα με την ερευνητική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 και έχουμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό”.

“Όλα αυτά δίνουν δυνατότητες να διαπραγματευτούμε καλύτερα συμβόλαια σε ποσοστά”, συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, δεύτερο σε σημασία στις διαπραγματεύσεις, είναι οι τεχνικές προτάσεις των εταιρειών. “Έχει μεγάλη σημασία να μπορούν να κινηθούν γρήγορα. Και είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με δύο κολοσσούς σε ό,τι αφορά σε εξορύξεις σε βαθιά νερά”, είπε.

Εξήγησε ότι και η Total και η ENΙ, που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση για τα οικόπεδα 2 και 3, έχουν μεγάλη εμπειρία σε εξορύξεις σε βαθιά νερά, ενώ η Τοtal είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος “παίκτης” σε τερματικά υγροποίησης.

Τέλος, σημειώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ENI-Kogas για τα οικόπεδα 2 και 3 και με την Total για το οικόπεδο 11 βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι εκπρόσωποι των εταιρειών αυτών θα επανέλθουν στην Κύπρο στις αρχές του 2013 για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Δυσφορία για τη δέσμευση του κονδυλίου για την ΚΡΕΤΥΚ

Δυσφορία για την ψεσινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής να δεσμεύσει το κονδύλι για την Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου.

“Νομίζω είναι ακόμη μια προσπάθεια να εμποδιστεί από την αντιπολίτευση να προχωρήσει η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων”, ανέφερε ο κ. Συλικιώτης.

Σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να προχωρήσουν όλες οι ενέργειες και διαδικασίες για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο κ. Συλικιώτης πρόσθεσε πως “χωρίς τη λειτουργία της ΚΡΕΤΥΚ, αυτό λένε όλοι, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα, διότι η κρατική εταιρεία είναι αυτή που εκ μέρους του κράτους θα διαχειρίζεται τα κοιτάσματα, θα εμπορεύεται είναι αυτή που θα προχωρήσει στις υποδομές”.

Πηγή ΚΥΠΕ