Συλικιώτης: “Προχωράμε και για τα άλλα οικόπεδα”


Διαβάστε επίσης για τη δήλωση του ΔΗΣΥ δια στόματος Χριστοφόρου για το ΦΑ. Διαβάστε ακόμα τι λέει ο Γ. Λιλλήκας για Αναστασιάδη, Μαλά και ΦΑ. 


Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι «είναι πολλά τα ζητήματα που συζητούνται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς βλέπουν μόνο το φως της δημοσιότητας ζητήματα που καμιά φορά μπορεί να μην είναι και τα πιο σημαντικά» και έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα των «δικαιωμάτων υπογραφής» (signature bonus).

Είπε ότι «τα δικαιώματα υπογραφής δεν είναι το πιο σημαντικό θέμα που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση».

Το πιο σημαντικό θέμα, είπε, είναι το ίδιο το συμβόλαιο και οι πρόνοιες που θα περιλαμβάνει, όπως το ποσοστό δικαιωμάτων της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και οι τεχνικές προτάσεις.

«Τόσο εμείς όσο και οι εταιρείες ενδιαφερόμαστε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία που αφορά τις ερευνητικές γεωτρήσεις και την εξόρυξη του φυσικού αερίου μετά την υπογραφή των συμβολαίων», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι το συμβόλαιο θα διαμορφωθεί στη βάση του πρότυπου συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού και αναζήτησης που δημοσιοποιήθηκε μαζί με τα έγγραφα για το β’ γύρο αδειοδότησης.

Υπογράμμισε ότι με τη σύναψη συμφωνιών με αυτές τις εταιρείες– κολοσσούς θα σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία με την προσέλκυση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Είπε, επίσης, ότι η υπογραφή των συμβολαίων θα αποτελεί «ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια μας» προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την υλοποίηση των έργων υποδομής για το φυσικό αέριο είτε αυτά αφορούν τους αγωγούς είτε το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία τα έσοδα από τα δικαιώματα υπογραφών δεν θα ξεπεράσουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα έσοδα θα ανέρχονταν στα 200 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Συλικιώτης επέμεινε ότι τα έσοδα από τα δικαιώματα υπογραφών «μπορεί να φτάσουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ».

Υπενθύμισε ότι δεν ολοκληρώνεται ο β’ γύρος αδειοδητήσεων με τη χορήγηση άδειας για τα συγκεκριμένα τέσσερα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Εντός του 2013 θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και των άλλων αιτήσεων για τα άλλα οικόπεδα. Δεν τερματίζεται ο β’ γύρος αδειοδοτήσεων μόνο με τη χορήγηση άδειας για τα τέσσερα οικόπεδα», είπε και εξήγησε ότι είναι «γι’ αυτό έχουμε αποφασίσει και δώσαμε παράταση της χρονικής περιόδου των αιτήσεων- που έληγε στις 17 Νοεμβρίου – για ακόμα 190 μέρες».

«Η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών έχει ανανεώσει τις αιτήσεις τους για ακόμα 190 μέρες», είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί και άλλη παράταση.

«Άρα», συνέχισε, «τα δικαιώματα υπογραφής δεν αφορούν όλα τα οικόπεδα» και ξεκαθάρισε ότι «ενδεχομένως γι΄ αυτά τα τέσσερα οικόπεδα τα έσοδα από τα δικαιώματα υπογραφών να φτάσουν κοντά στα 200 εκατομμύρια ευρώ».

«Αρχικά αυτό που προβλέπαμε είναι τα συνολικά έσοδα να φτάσουν μέχρι τα 300 εκατομμύρια ευρώ», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαπραγμάτευση, ο Υπουργός τόνισε ότι τίποτε δεν θα θεωρηθεί συμφωνημένο, εάν δεν συμφωνηθούν όλα.

Οι εταιρείες, στις οποίες έχουν χορηγηθεί κατ΄αρχήν άδειες για τέσσερα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου είναι η κοινοπραξία ΕΝΙ- Cocas για τα τεμάχια 2 και 3, η κοινοπραξία Total- Novatech για το τεμάχιο 9 και η Total για το τεμάχιο 11.

Ο κ. Συλικιώτης είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των ENI και KOGAS για τα οικόπεδα  2 και 3 άρχισαν την περασμένη Πέμπτη και συνεχίστηκαν με εντατικό τρόπο καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπως είπε, την Κυριακή ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, πρόσθεσε, οι τεχνοκράτες διεξάγουν διαπραγματεύσεις με την ομάδα της γαλλικής Total για το οικόπεδο 11, οι οποίες άρχισαν από χθες.

Καταλήγοντας, o κ. Συλικιώτης επανέλαβε τη θέση ότι η Κύπρος έχει όλες τις προοπτικές να καταστεί ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ