Συλικιώτης: Στην τελική ευθεία η μετακίνηση αποθηκών πετρελαιοειδών


Διαβάστε επίσης, “Ο Σιαρλή απαντά στις 16:30 στα γερμανικά δημοσιεύματα!” και “Α. Κυπριανού: Ο χειρισμός μνημονίου όχι σε Αναστασιάδη-Λιλλήκα”.


Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης.

Ο κ. Συλικιώτης συναντήθηκε την Πέμπτη με φορείς της Λάρνακας, τους οποίους ενημέρωσε για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να επιλέξει την ολλανδική εταιρεία Vopak ως τον στρατηγικό επενδυτή για την ανέγερση του κρατικού τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό και ότι η διαπραγμάτευση με την εν λόγω εταιρεία αρχίζει τον Ιανουάριο.

“Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη δημιουργία στην περιοχή Βασιλικού του κρατικού τερματικού”, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Συλικιώτης.

Ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε πως από τη στιγμή που το κράτος προφέρει στις εταιρείες πετρελαιοειδών την επιλογή αυτή, οι εταιρείες θα πρέπει να μετακινηθούν από τη Λάρνακα, είτε μέσω της επιλογής του κρατικού τερματικού, είτε μέσω της εταιρείας που ανεγείρει ιδιωτικό τερματικό, είτε με την κατασκευή δικών τους αποθηκών.

Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα ξανασυναντηθεί με τους φορείς της Λάρνακας περί τα τέλη Ιανουαρίου για να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

“Παρόλο που υπήρξε μια πολύχρονη καθυστέρηση, τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να πάρει την πορεία υλοποίησης αυτό το έργο που συζητείται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια”, κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης είπε ότι το θέμα της μετακίνησης των αποθηκών πετρελαιοειδών αποτελεί προτεραιότητα διότι απορρέει από τη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και από το γεγονός ότι τίθεται θέμα ασφάλειας των κατοίκων, όπως αναφέρουν αι έρευνες αρμόδιων κρατικών τμημάτων που καθορίζουν ζώνες επικινδυνότητας στην περιοχή.

“Χωρίς να κινδυνολογούμε υπογραμμίζουμε ότι υπάρχει ακόμη μια ανάγκη αδήριτη πλέον για τη μετακίνηση”, πρόσθεσε.

Ο κ. Λουρουτζιάτης είπε πως γίνονται θετικά βήματα για το θέμα, προσθέτοντας ότι “για να μπορούμε να μιλούμε πλέον με βεβαιότητα πρέπει να καταλήξει η συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή”.

“Είναι γνωστό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που ταλανίζει κυρίως την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια”, είπε.

Ευχαρίστησε τον Υπουργό Εμπορίου για την ενημέρωση, για να προσθέσει ότι οι φορείς θα ενημερωθούν εκ νέου από τον κ. Συλικιώτη τον Ιανουάριο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον στρατηγικό επενδυτή.

“Διότι μόνο με την κατάληξη μιας συγκροτημένης συμφωνίας θα μπορούμε να μιλούμε ότι υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα μετακίνησης των εγκαταστάσεων”, κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ