Συλλούρης: ”Απαγωγή εταιρειών” o θεσμός Εφόρου Εταιρειών

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Το θέμα του Εφόρου Εταιρειών, που συζητήθηκε σήμερα, ο κ. Συλλούρης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα το ονόμαζε ως θέμα “της απαγωγής εταιρειών”.

“Εξετάσαμε το θέμα”, πρόσθεσε ο κ. Συλλούρης, “θα το εξετάσουμε ξανά και έχει ξεκαθαρίσει ότι τουλάχιστον δέκα εταιρείες φαίνεται ότι έχουν αλλάξει χέρια με πολύ ύποπτο τρόπο”.

“Είναι”, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, “ένα τεράστιο θέμα, το οποίο πρέπει να επιλυθεί πάραυτα, διότι άπτεται της αξιοπιστίας του όλου συστήματός μας και σε μίαν κρίσιμη περίοδο όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, εάν δεν λύσουμε αμέσως αυτό το θέμα, θα καταρρεύσει ολόκληρος ο τομέας των υπηρεσιών”.

“Εδώ υπάρχουν εύλογες υποψίες”, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, “ακόμα και από εκθέσεις της Τρόικας αλλά και άλλων εταιρειών που βάλαμε να εξετάσουν και το θέμα του ξεπλύματος χρήματος ότι η όλη διαδικασία όζει ξεπλύματος χρήματος” και “δεν είναι μια απλή διαφορά και ατέλεια του συστήματός μας”, αλλά “είναι σοβαρότατο θέμα του οποίου πρέπει να επιληφθούμε και που πρέπει να επιλύσουμε”.

Ερωτηθείς εάν είναι εύκολο με το υφιστάμενο σύστημα να μεταφερθεί μια εταιρεία από τον ένα ιδιοκτήτη σε άλλον, ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι “είναι πανεύκολο, μέχρι ανησυχητικού βαθμού”.

“Είναι πολύ πιο εύκολο”, είπε ο κ. Συλλούρης, “το να μεταφέρεις μίαν εταιρεία πολλών εκατομμυρίων από τον έναν στον άλλον παρά να εγγράψεις μίαν εταιρεία με τον υιό σου ότι κάνεις αλουμίνια”.

“Εμείς εξετάζουμε το θέμα και θα δούμε”, δήλωσε ο κ. Συλλούρης, “τί φταίει και πώς διορθώνεται”, ενώ “ο Υπουργός Εμπορίου κάνει μιαν άλλη δουλειά πιο γενική, έβαλε μίαν Επιτροπή, δεν αφορά αυτό το θέμα, το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο”.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, είπε ότι χαιρετίζει “την προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εμπορίου, ούτως ώστε να γίνει ο εκσυγχρονισμός που πρέπει στο Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών, με στόχο να εξυπηρετηθεί η εταιρική διακυβέρνηση στην Κύπρο και κατ` επέκταση η ανάπτυξη”.

“Από εκεί και πέρα”, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, “έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένα προβλήματα και παραθυράκια στη νομοθεσία, τα οποία έχουν επιτρέψει να γίνουν κάποιες αλλαγές σε εταιρείες, οι οποίες πιθανόν να έχουν και σχέση με την έρευνα, την οποία διεξάγει και η Moneyval για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ως επίσης μπορεί να έχουν γίνει αλλαγές διευθυντών ή και μετόχων σε εταιρείες, για τις οποίες πιθανόν να προκύψουν εναντίον τους κάποιες διαδικασίες με βάση τα οικονομικά εγκλήματα τα οποία έχουν επισυμβεί στην πατρίδα μας”.

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι η εκτίμησή του είναι πως πρόκειται για “ένα Τμήμα που διεκπεραιώνει ένα τεράστιο όγκο εργασίας και εκ των πραγμάτων υπάρχουν αδυναμίες και χρειάζεται, όπως και σε άλλες πτυχές της Δημόσιας Διοίκησης, εκσυγχρονισμός και βελτίωση της δουλειάς”.

“Έχουν εντοπισθεί κάποια προβλήματα με αφορμή τις καταγγελίες για κλοπή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος κάποιων εταιρειών”, είπε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας πως “μερικά από αυτά τα θέματα είναι ήδη ενώπιον της Δικαιοσύνης και για αυτό δεν είναι σωστό εμείς να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο, όμως ζητούμε από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Εμπορίου, να ασχοληθεί επισταμένως με αυτό το ζήτημα και ταυτοχρόνως ζητούμε από τις διωκτικές Αρχές και ιδιαιτέρως από τη ΜΟΚΑΣ να κινηθούν αυτεπάγγελτα, να εξετάσουν αυτά τα ζητήματα, διότι, στο τέλος της ημέρας, το διακύβευμα είναι το καλό όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Την ώρα, κατά την οποία κάποιοι κακοθελητές εκτός Κύπρου θέλουν να σπιλώσουν την Κυπριακή Δημοκρατία για εμπλοκή σε ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος”, είπε ο κ. Δαμιανού, “η καλύτερη απάντηση είναι να διερευνώνται αυτά τα φαινόμενα και, εάν υπάρχουν ευθύνες, οι υπεύθυνοι να οδηγούνται ενώπιον Δικαστηρίου, αλλά, την ίδια ώρα, να ξεκαθαρίζει το τοπίο για να μην επικρέμαται η οποιαδήποτε κηλίδα”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Φύτος Κωνσταντίνου, δήλωσε ότι “από της σημερινής ενημέρωσης της οποίας έτυχαν από τον Υπουργό Εμπορίου, αλλά και από τον Έφορο Εταιρειών, εξάγεται ένα συμπέρασμα: ότι υπάρχουν κενά στη διαδικασία αλλαγής διοικήσεων εταιρειών”.

“Αυτά τα κενά”, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, “οδήγησαν δυστυχώς μέχρι σήμερα σε παράτυπες ή και παράνομες αλλαγές διοικήσεων και συμφωνήθηκε στην Επιτροπή ότι το όλο σύστημα χρήζει εκσυγχρονισμού ή καλύτερα προσπάθειας εξεύρεσης εκείνων των τρόπων, που θα συμβάλουν στη βελτίωσή του”.

O Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ, Φειδίας Σαρίκας, δήλωσε ότι, “μετά την οικονομική καταστροφή του τόπου, τα πάντα είναι ύποπτα και το ερώτημα το μεγάλο, το οποίο αιωρείται σε σχέση με το Γραφείο του Εφόρου Εταιρειών, είναι γιατί, για τόσα έτη, δεν έχει γίνει προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας, για τη σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και για αντιμετώπιση των διαφόρων ύποπτων συναλλαγών”.

“Δηλαδή”, πρόσθεσε ο κ. Σαρίκας, “γιατί δεν καταφέραμε να ελέγξουμε αυτούς οι οποίοι σκόπιμα ή ύποπτα μεταβιβάζουν τη μιαν εταιρεία από ένα άτομο σε άλλο, χωρίς να υπάρχει ο σωστός έλεγχος”.

“Πιστεύω”, είπε ο κ. Σαρίκας, “ότι είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί και πιστεύω ότι ο Γενικός Εισαγγελέας οφείλει και σε αυτό το θέμα να προχωρήσει και να ορίσει διερευνητική επιτροπή, η οποία να εξετάσει κατά πόσον σκόπιμα δεν έχει γίνει ο εκσυγχρονισμός για να δίδεται η ευκαιρία σε κάποιους επιτήδειους να προωθούν την αλλαγή εταιρειών από το ένα πρόσωπο σε άλλο, εταιρειών οι οποίες έχουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία και πιθανόν να ομιλούμε για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος”.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου αναφέρθηκε ότι εδώ και έτη “είχαν θίξει την ανάγκη εκσυγχρονισμού του Εφόρου Εταιρειών” και χαιρέτισαν το διορισμό από το Υπουργείο Εμπορίου “αυτής της Επιτροπής με σκοπό τη μελέτη για εκσυγχρονισμό αυτού του θεσμού, ο οποίος έπρεπε να γίνει λόγω της ραγδαίας εξέλιξης και ανάπτυξης του οικονομικού περιβάλλοντος στην Κύπρο”.

“Μέσα σε αυτό  το πνεύμα”, όπως αναφέρθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, “τόσο ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου όσο και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα βοηθήσουν και βοηθούν το Υπουργείο και το Τμήμα του Εφόρου Εταιρειών, ούτως ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός”.