Συλλούρης: Οι εθνικές επέτειοι μας διδάσκουν επιμονή και εμμονή στις εθνικές μας διεκδικήσεις

Οι εθνικές επέτειοι της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου μας διδάσκουν την επιμονή και εμμονή στις εθνικές μας διεκδικήσεις, στην κρίσιμη αυτή περίοδο των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής και Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δημήτρης Συλλούρης, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απώτερος σκοπός είναι η διατήρηση του ελληνισμού στην Κύπρο.
“Ένα έθνος δύναται να χαθεί ή να αφομοιωθεί εάν ξεχάσει την ιστορία του, και επιπροσθέτως, στη δική μας περίπτωση, εάν ξεχάσουμε τη μακραίωνη ελληνική παιδεία και τις ηθικές αρχές και αρετές που κληρονομήσαμε. Η ιστορία μας είναι συνάμα και η παιδεία μας και η ιστορική περίπτωση της ελληνικής επανάστασης ξεκινά με την αναθύμηση και ενίσχυση της παιδείας. Η εισαγωγή μου σχετικά με τα όσα προηγήθηκαν της επανάστασης σκοπό έχει να τονίσει αυτό ακριβώς το σημείο,” είπε στην ομιλία του στη δοξολογία για τις εθνικές επετείους στην εκκλησία Παναγίας Οδηγήτριας στο Παλιομέτοχο.
Η 25η Μαρτίου μας καλεί αφενός να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία μας, και αφετέρου να μην ξεχνάμε την παιδεία μας, τις αρχές και αρετές τόσο της χριστιανικής όσο και της ελληνικής παράδοσης, πρόσθεσε.

“Σκοπός μας είναι μια λύση η οποία θα διέπεται από τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των συμβάσεων του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σκοπός μας πρέπει να είναι η επιβίωσή μας ως Έλληνες της Κύπρου. Η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε σήμερα,” τόνισε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Επεσήμανε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και δημιουργία ενός ισχυρού, δίκαιου και λειτουργικού κράτους. “Θεωρώ, ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει στη συνείδησή μας, ότι ένα ζήτημα είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, το οποίο πρέπει να χειριστούμε με άκρα προσοχή, και άλλο η δημιουργία ενός ανεξάρτητου, αυτόνομου και λειτουργικού κράτους. Το πρώτο σημείο σχετίζεται σαφώς με το παρελθόν και τα δεινά της τουρκικής εισβολής, το δεύτερο με το μέλλον, για τις γενιές που έρχονται, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας”, σημείωσε.
“Το γνωρίζουμε καλά, ότι η λύση του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς ή μόνο από την Τουρκία, της οποίας η συνεχής αδιάλλακτη στάση δυσχεραίνει την κατάσταση,” τόνισε, σημειώνοντας ότι μέχρι να επιτευχθεί μία λύση οφείλουμε να επικεντρωθούμε στη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους, ενός κράτους πρόνοιας, απαλλαγμένου από διαφθορά και διαπλοκή, απαλλαγμένου από κακονομία, με στέρεες δομές προσφοράς ποιότητας ζωής προς τους απογόνους αυτών των αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα αυτή.
Στην ομιλία του, ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε εκτενώς και στη σημασία των δύο επετείων, λέγοντας ότι ο Ελληνισμός, στη γεωγραφική αυτή γωνιά της Μεσογείου, παρά τα όσα πέρασε και περνά, δεν αλλάζει, δεν ξεχνά τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς του με την Ελλάδα και φέρει πάντοτε μαζί του τα ιστορικά αυτά δεδομένα για τα οποία είναι περήφανος.

Υπενθύμισε παράλληλα ότι οι Κύπριοι υποστήριξαν το ελληνικό έθνος σε αρκετές περιπτώσεις από τα μέσα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1931 με τα Οκτωβριανά.

Πηγή: ΚΥΠΕ