Συμφωνία σε δύο θέματα της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ

 


Διαβάστε επίσης για το θρίλερ των συνομιλιών Λευκωσίας – Τρόικα και για την υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο Moodys. 


Το Συμβούλιο συνεδρίασε την Τρίτη στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, υπό τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Συμβουλίου, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα για την Κυπριακή Προεδρία.

«Τα δύο θέματα πάνω στα οποία υπήρξε μερική γενική προσέγγιση (Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο και Χρηματοοικονομική Διαχείριση) θεωρούνται ιδιαίτερα ευαίσθητα για τα κράτη μέλη της ΕΕ. Μια ισορροπημένη συμβιβαστική λύση που υπέβαλε η Κυπριακή Προεδρία, ωστόσο, έτυχε ευρείας υποστήριξης στο Συμβούλιο», δήλωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Σημείωσε παράλληλα ότι η Πολιτική Συνοχής δεν είναι μόνο το πιο σημαντικό εργαλείο της ΕΕ για τη μείωση των διαφορών μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών.

«Αποτελεί επίσης ένα πολύ αποτελεσματικό καταλύτη για την ανάπτυξη και την απασχόληση», είπε.

Στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς εξέφρασε την εκτίμησή του στις «πολύ σκληρές προσπάθειες» που κατέβαλε η Κυπριακή Προεδρία για αυτά τα «τόσο πολύπλοκα θέματα».

Το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο αναμένεται να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και το συντονισμό των Ταμείων Συνοχής της ΕΕ και θα προσφέρει στρατηγικό προσανατολισμό στα κράτη μέλη και τις περιφέρειες για την προετοιμασία των προγραμμάτων για την περίοδο 2014-2020.

«Η συμφωνία αποτελεί συνέχεια απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Οκτωβρίου, για άλλα επτά θεματικά μπλοκ της νομοθεσίας για την πολιτική συνοχή. Με τη σημερινή συμφωνία συμφωνήθηκαν συνολικά εννέα μπλοκ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας με αποτέλεσμα οι εργασίες για τα κύρια στοιχεία της νομοθεσίας σε επίπεδο Συμβουλίου να έχουν ολοκληρωθεί», ανέφερε ο κ. Μαυρογιάννης.

Οπως είπε, η Κυπριακή Προεδρία προτίθεται τώρα να εντείνει τους άτυπους τριλόγους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Κομισιόν με στόχο μια προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων για τον στρατηγικό προγραμματισμό.

Πηγή : ΚΥΠΕ