Συμφώνησαν διμερώς για τις «βαπτισμένες» κυπριακές πατάτες οι Υπουργοί Κύπρου – Ελλάδας

Της Αλεξίας Καφετζή

Τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών για αντιμετώπιση του φαινομένου «βαπτίσματος» πατατών ως κυπριακών στην ελληνική αγορά, ζήτησε η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου από τον Έλληνα ομόλογό της Λευτέρη Αυγενάκη, σε διμερή συνάντηση στο περιθώριο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του ΓΤΠ.

Σύμφωνα με τον διάλογο, στο πλαίσιο της συνάντησης, η κ. Παναγιώτου ενημέρωσε τον κ. Αυγενάκη για τις πολύ σοβαρές συνέπειες που έχει για τους Κύπριους παραγωγούς πατατών η πρακτική διάθεσης στην ελληνική αγορά πατατών άλλης προέλευσης ως κυπριακών.

Υπογράμμισε πως η πρακτική έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας και ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών αρχών για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Έλληνας Υπουργός έκανε αποδεκτό το αίτημα της Υπουργού.

Όπως αναφέρεται, οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να αυξηθούν οι έλεγχοι ώστε όταν εντοπίζονται πατάτες στην ελληνική αγορά για τις οποίες υπάρχει ο ισχυρισμός ότι έχουν «βαπτιστεί» ως κυπριακές, να κινητοποιούνται άμεσα όλες οι υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου προς επιβεβαίωση του περιστατικού. Επίσης συμφώνησαν για την επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων στους λιανέμπορους παραβάτες, καθώς και για εντοπισμό των υποστατικών που προβαίνουν στη συσκευασία και προώθηση αυτών των πατατών στην αγορά με την ένδειξη «κυπριακής καταγωγής».

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τα τελευταία χρόνια λαμβάνει καταγγελίες για διάθεση στην ελληνική αγορά πατατών κατανάλωσης με την ένδειξη «κυπριακής καταγωγής», ενώ στην πραγματικότητα αυτές δεν προέρχονται από την Κύπρο, με αποτέλεσμα την παραπλάνηση του καταναλωτή αλλά και τη δυσφήμιση του εν λόγω κυπριακού προϊόντος. Για την επίλυση του προβλήματος το Τμήμα Γεωργίας βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, με τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το 2022 πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ελλάδας (ΣΔΟΕ) σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ελέγχου (Αγορανομία) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε διάφορα στάδια της εμπορικής αλυσίδας (εμπόρους, διακινητές, αποθήκες συλλογής), για διερεύνηση των εν λόγω καταγγελιών. Εντούτοις, προστίθεται, δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός περιπτώσεων που θα οδηγούσαν τον ΣΔΟΕ να προβεί σε επιβολή αποτρεπτικών κυρώσεων.

Προστίθεται ακόμα πως το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας έχει ξεκινήσει, παράλληλα, συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους Κύπρου για χαρακτηρισμό της κυπριακής πατάτας, με στόχο τη δημιουργία Βάσης Ισοτοπικών Δεδομένων για την αυθεντική κυπριακή πατάτα με τις τεχνικές σταθερών Ισοτόπων SNIF- NMR και IRMS.

Η δημιουργία της Βάσης Ισοτοπικών Δεδομένων θα υποβοηθήσει στο μέλλον τη διερεύνηση ισχυρισμών για «βάπτισμα» πατατών είτε ελληνικής ή άλλης προέλευσης ως κυπριακών. Το Γενικό Χημείο του Κράτους είναι σε θέση να παραλαμβάνει δείγματα πατατών που πωλούνται στην ελληνική αγορά, ως κυπριακές, για επιβεβαίωση της καταγωγής τους.