Συμμόρφωση με αποφάσεις Διοικητικού Δικαστηρίου ζητά από το ΠΚ ο δικηγόρος της Α. Θεοφάνους

Συμμόρφωση με τις δυο αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου αναφορικά με τα καθήκοντα της πελάτισσας του Ανδρούλλας Θεοφάνους, ζητάει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, την οποία δίνει στη δημοσιότητα, ο δικηγόρος της.

Στην επιστολή του με χθεσινή ημερομηνία ο δικηγόρος της Ανδρούλλας Θεοφάνους, Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, αναφέρεται σε «επανειλημμένη προτροπή» από πλευράς του Αντιπρύτανη Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης προς την πελάτιδά του όπως συναινέσει στην μη επιστροφή της στις Οικονομικές Υπηρεσίες, καθώς και σε «έντονες διαδόσεις» περί πρόθεσης της διοίκησης του πανεπιστημίου «όπως μη εφαρμόσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων» και όπως αναζητήσουν νέους τρόπους απομάκρυνσης της από τα καθήκοντά της ή και αφαίρεσης των αρμοδιοτήτων της.

Καλεί το Πανεπιστήμιο όπως «σεβαστείτε τόσο το δεδικασμένο του Διοικητικού Δικαστηρίου, όσο και την καταφανώς τρωθείσα ακεραιότητα και αξιοπιστία του Πανεπιστημίου Κύπρου τερματίζοντας τις εν εξελίξει παράνομες ενέργειες εναντίον της κ. Θεοφάνους».

Το ΚΥΠΕ έχει επικοινωνήσει με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη για το σχόλιο του.

Το Διοικητικό Δικαστήριο με δύο αποφάσεις του, στις 6 Μαρτίου 2017 και στις 17 Νοεμβρίου 2017 ακύρωσε προηγούμενες αποφάσεις του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο πλαίσιο των οποίων η κ. Θεοφάνους είχε μετακινηθεί από τα καθήκοντα της ως Προϊσταμένη Οικονομικών Υπηρεσιών, θέση που κατέχει οργανικά, στη θέση της Προϊσταμένης Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας.

Στην τελευταία απόφαση την οποία εξέδωσε η Δικαστής του Διοικητικού Δικαστηρίου Ελίτα Γαβριήλ, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι το Συμβούλιο «προκειμένου να πληρώσει προσωρινά μόνιμη κενή θέση, αποστέρησε και αφαίρεσε άμεσα, για περίοδο ενός έτους, με ακαθόριστη δυνατότητα ανανέωσης, το κεκτημένο δικαίωμα της αιτήτριας στην έμπρακτη ενάσκηση των καθηκόντων της θέσης που κατέχει οργανικά, παραβιάζοντας ουσιαστικά το ίδιο το σχέδιο υπηρεσίας της θέσης της αιτήτριας».

«Παράβαση δευτερογενούς νομοθεσίας, εξισώνεται με παράβαση νόμου, η οποία και επιφέρει ακυρότητα της προσβαλλόμενης διοικητικής πράξης», σημειώνεται.

Σχολιάζοντας την θέση που προτάθηκε από τη δικηγόρο του Πανεπιστημίου Κύπρου Άννα Χρίστου ότι η καταλληλότητα υπαλλήλου για την άσκηση των καθηκόντων που του ανατίθενται, ανάγεται στην ουσιαστική κρίση της διοίκησης και ως τέτοια δεν ελέγχεται δικαστικά, το Δικαστήριο συμφώνησε για την ορθότητα της θέσης αυτής, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό ισχύει «πάντοτε εν σχέση με την άσκηση καθηκόντων εντός του σχεδίου υπηρεσίας της θέσης που κατέχουν». Στην παρούσα υπόθεση «τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην αιτήτρια, ήταν εκτός του σχεδίου υπηρεσίας της και εντελώς διαφορετικά», αναφέρει.

Πηγή:ΚΥΠΕ