Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 91,7 εκατ. ευρώ-Τι περιλαμβάνει

Οδηγείται τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 91,7 εκατ. ευρώ κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή για κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που προέκυψαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Πρόκειται για τον τέταρτο –και κατά πάσα πιθανότητα τελευταίο– συμπληρωματικό προϋπολογισμό που κατατίθεται για το 2021, από τον οποίο εκτιμάται ότι θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι οι προηγούμενοι τρεις συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί οδήγησαν στην αύξηση των δαπανών του κράτους κατά 418,5 εκατ. ευρώ, ενώ με την ψήφιση της νέας πρότασης το συνολικό ποσό θα φτάσει στα 510,2 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει

Ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να εξεταστεί σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

• 900 χιλ. ευρώ για το σχέδιο στήριξης του αμπελοοινικού τομέα.

• 5 εκατ. ευρώ για συνέχιση των ειδικών σχεδίων στήριξης της οικονομίας για τον Αύγουστο.

• 6,3 εκατ. ευρώ για τις αεροπορικές εταιρείες οι οποίες συμμετείχαν στο Σχέδιο Κινήτρων, Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021.

• 38 εκατ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων για την πανδημία, την προμήθεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου, την αγορά υπηρεσιών για μεταφορά, φιλοξενία και αποκατάσταση κρουσμάτων, τη στελέχωση ιατρείων δημόσιας υγείας, τη διενέργεια μοριακών ελέγχων, την αγορά υπηρεσιών για συντονισμό των ιατρείων δημόσιας υγείας, καθώς και για τις κινητές μονάδες για τη διενέργεια τεστ.

• 11,5 εκατ. ευρώ για πρόσθετες δαπάνες του Υφυπουργείου Τουρισμού, που αφορούν τη συνέχιση του προγράμματος επιχορήγησης καλοκαιρινών διακοπών και του σχεδίου ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού μέχρι το τέλος του έτους, τα ξενοδοχεία τα οποία χρησιμοποιούνται ως χώροι καραντίνας καθώς και για περιορισμό ατόμων λόγω της πανδημίας και τις υφιστάμενες υποχρεώσεις έναντι των οργανωτών ταξιδιών και αεροπορικών εταιρειών για το έκτακτο σχέδιο στήριξης που εγκρίθηκε από την ΕΕ για την καλοκαιρινή περίοδο.

• 30 εκατ. ευρώ για έκτακτες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Για τη συζήτηση του νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού στη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου κλήθηκαν ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωποι των Υπουργείων Εσωτερικών, Μεταφορών, Γεωργίας, Εργασίας, Υγείας και Τουρισμού.

πηγή: διάλογος